vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsDoar ieșenii mai pot participa la moaștele Sfintei Parascheva. Guvernul restrânge pelerinajul,...

Doar ieșenii mai pot participa la moaștele Sfintei Parascheva. Guvernul restrânge pelerinajul, pentru că pelerinii nu respectă restricțiile

-

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, și Raed Arafat, secretar de stat MAI, au anunțat, luni seară, că anul acesta doar locuitorii din județul Iași vor putea participa la pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva. Vestea vine într-un moment în care la coadă stau deja de câteva zile sute de persoane din toată țara. Ziaristii.com a semnalat încă de luni că pelerinii nu respectă măsurile de precauție, iar organizatorii sunt incapabili să le impună.

Graba cu care credincioșii s-au bulucit anul acesta la pelerinaj (evenimentul era programat pe 8 octombrie) a făcut ca încă de sâmbătă să înceapă aglomerația la Iași.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a dus în acea zi în orașul moldav pentru a lua pulsul evenimentelor și a intrat în mulțime, să vadă cum respectă oamenii măsurile de precauție pentru evitarea infectării cu coronavirus. Aproape nimeni nu era preocupat de această problemă: oamenii se înghesuiau, țineau masca în barbă sau n-o aveau deloc și făceau bășcălie.

Primarul Iașiului a cerut Ministerului de Interne să fie oprite caravanele de autocare cu pelerini din toată țara

Această realitate, împreună cu creșterea numărului de cazuri în județul Iași – care e a doua cea mai afectată zonă din România, după București – a dus la măsura de a restricționa accesul pelerinilor.

- Advertisement -

DSP Iași a anunțat deja 5 noi focare în județ, iar Mihai Chirica, primarul orașului, a anunțat că a anulat toate evenimentele prevăzute pentru Sărbătoarea Iașiului. Edilul i-a cerut ministrului de Interne, Marcel Vela, ca poliția să oprească tradiționalele convoaie de autocare cu pelerini care, în fiecare an, se organizează pentru a fi aduse la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Anunțul privind limitarea accesului la pelerinaj a fost lăsat de Guvern pe seama lui Raed Arafat, secretarul de stat de la Interne, pentru că măsura este nepopulară și nimeni nu dorește să deconteze politic această veste proastă.

Raed Arafat: „Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul. E extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să-i infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă. Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor“.

- Advertisement -

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei: “Sfințenia nu e contagioasă. Ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutăţii, a bolilor. Dimpotrivă“

Totuși, măsura se impunea în principal din cauză că oamenii nu au înțeles nici acum că se expun pe ei și pe cei din jur la pericol. Teologii acuză superstițiile pelerinilor, care se freacă de raclă și o pupă. Mulți vin cu sacoșe de obiecte pe care le scot, de asemenea, pentru a le atinge de geamul sicriului.

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a declarat pentru News.ro: „De sfinţenie nu te poţi «molipsi». Atingerea mecanică, atitudinea superstiţioasă nu ajută. E nevoie şi de o credinţă care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu şi în folosul oamenilor. Aşadar, e nevoie de discernământ şi de evlavie înţeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele“.

Dar aceste mesaje nu au efect, pentru că vin după decenii în care chiar biserica a încurajat credința că, dacă te duci la racla Sfintei și te atingi de ea, te vei vindeca de boli.

Riscul de transformare a locului într-un imens focar este enorm, mai ales că organizatorii – cei de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei – nu par să respecte propriile măsuri anunțate. Jurnaliștii prezenți la fața locului au constatat că nimeni nu vine să dezinfecteze regulat racla, iar credincioșii înghesuiți în biserică sunt fără mască.

Parțial, această situație este explicată și din faptul că înșiși reprezentanții Bisericii nu sunt foarte convinși că e un pericol. Același preot Constantin Struzu a declarat: „Sfinţenia nu este contagioasă. Ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutăţii, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creştini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii“.

Ulterior, după aflarea măsurilor anunțate de Guvern, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a declarat: „Am luat act de decizia autorităţilor. În esenţa ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioşi care vor putea participa, în speţă cei din Iaşi. Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iaşi să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune şi le va aduce mângâiere. Cu siguranţă pentru aceşti pelerini va veni şi clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaşte“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -