Apelul a 13 celebrităţi culturale după dispariţia unor deţinuţi politici în Belarus. Printre semnatari: Herta Müller și Salman Rushdie

0
416
Ales Pușkin, artistul arestat d regimul Lukașenko și mort în condiții suspecte luna trecută

13 personalităţi culturale proeminente au luat atitudine în favoarea deţinuţilor politici dispăruţi în Belarus. Cei 13 au semnat o scrisoare deschisă, remisă luni agenţiei germane DPA, în care îl acuză pe dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko de răpirea şi torturarea deţinuţilor.

Între semnatarii scrisorii se numără nume mari ale literaturii internaţionale: indo-britanicul Salman Rushdie, canadianca Margaret Atwood, germana de origine română Herta Müller şi austriaca Elfriede Jelinek (ultimele două, laureate ale Premiului Nobel pentru Literatură).

De asemenea, scrisoarea a fost semnată de muzicieni precum Igor Levit şi Wolf Biermann, dar şi de alţi 7 artişti prestigioși.

Prigoana împotriva opozanților. Dispariții în serie

Ultimele alegeri prezidenţiale din Belarus, din august 2020, au fost urmate de proteste masive. Scrutinul a fost considerat trucat în favoarea „preşedintelui etern” Aleksandr Lukașenko (66 de ani), care a fost confirmat oficial pentru al şaselea mandat cu peste 80% din voturi, rezultate în general nerecunoscute pe plan internaţional.

Lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, considerată învingătoarea reală, care a fugit ulterior în exil, în Polonia. Ea a participat la scrutin în locul soţului ei, Serghei Tihanovski, aflat în închisoare. Nu se ştie în prezent unde anume se află acesta sau dacă mai este în viaţă, menţionează semnatarii scrisorii.

Personalităţile culturale amintesc de asemenea de o altă lideră a opoziţiei, Maria Kolesnikova, care a trebuit să fie supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă pentru ulcer perforat în 2022, în timp ce se afla în închisoare. Deşi ar fi revenit în închisoare la începutul acestui an, din februarie nu a mai putut fi contactată.

Avocatul Maksim Znak, bloggerul politic Ihar Losik, fostul candidat la preşedinţie Viktor Babariko şi zeci de alţi deţinuţi politici figurează de asemenea între „dispăruţii” regimului Lukaşenko, evidenţiaţi în scrisoare.

Militanţii pentru drepturile omului acuză aparatul puterii lui Lukaşenko de crime împotriva umanităţii. În cursul protestelor au fost înregistrate mai multe decese, sute de persoane au fost rănite şi peste 10.000 arestate. Există totodată numeroase informaţii din Belarus privind tratamente abuzive aplicate deţinuţilor şi dispariţia acestora.

Potrivit organizaţiei Viasna, în Belarus sunt aproape 1.500 de deţinuţi politici.

Moartea unui artist. Ulcer perforat, după gratii

Ales Pușkin

Celebrul artist Ales Pușkin, deţinut politic în Belarus, a murit recent, la vârsta de 57 de ani, în spatele gratiilor, la Terapie Intensivă, a anunţat soţia sa. Decesul a survenit luna trecută, după o serie de acuzaţii privind rele tratamente în închisorile din Belarus.

Ales Pușkin a fost condamnat, în martie 2022, la 5 ani de închisoare, pentru „profanarea de simboluri ale statului şi incitare la ură”, potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Viasna. Aceste acuzaţii sunt utilizate adesea de autorităţile belaruse pentru a-i reduce la tăcere pe disidenţi.

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a scris pe Twitter: „Ales Puşkin era întruchiparea spiritului neîmblânzit al poporului belarus. El şi-a folosit arta pentru a lupta pentru libertate şi a construi un nou Belarus, fără tiranie”.

Tihanovskaia a postat o fotografie cu artistul belarus fluturând un drapel alb-roşu, unul dintre simbolurile manifestaţiilor opoziţiei, în faţa unui zid făcut de poliţişti anti-revoltă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Bine-ai venit acasă, hoțule Vâlcov! Hoților din PSD le era dor de tine. Televiziunea unui pușcăriaș abia așteaptă să te facă analist financiar, lângă experții Dragnea, Mitrea și Dian

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în lunai mai (+4.395) și în iunie (+490)!

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* „Nu, Marcel, nu merge să fugi când vine nota de plată! Voi ați creat dezastrul. Voi, PSD și PNL, patronați de Iohannis!”

* „Vicele” PSD-ist al CJ Buzău a pus să fie montate ilegal limitatoare de viteză la 5 km/oră, în dreptul casei sale! Explicație de parvenit: „Îmi intra praf în piscină!”

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* EDITORIAL CARTIANU. Inginerul Ursu n-a murit. Polițistul Gigină n-a murit. La Colectiv, nimeni n-a murit. Nici la Revoluție, nici la mineriade…

* Despre gâlceava elitei bogate a Bisericii cu lumea. Studiul de caz nr. 2: Facultatea de Teologie din Constanța, din ograda lui jupân Teodosie Putinistul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here