sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăNewsApel către primarul Emil Boc: "Repuneți pe soclu statuia lui Iuliu Maniu...

Apel către primarul Emil Boc: „Repuneți pe soclu statuia lui Iuliu Maniu înainte de 5 februarie!”. Ignoranța a dus la o situație revoltătoare

-

Primăria municipiului Cluj-Napoca a creat o situație penibilă, scandaloasă, revoltătoare. Cel mai probabil, a făcut-o din ignoranță: a deschis un șantier și a dat jos statuia lui Iuliu Maniu neștiind că duminica viitoare, pe 5 februarie, se împlinesc 70 de ani de la moartea politicianului-martir, iar statuia acestuia este loc de comemorare și pelerinaj.

Statuia lui Iuliu Maniu a fost realizată în 2018 și instalată în Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca pe 8 ianuarie 2019, la aniversarea a 146 de ani de la nașterea marelui politician, ca „simbol al democrației și libertății”.

Lucrarea a fost finanțată de familia academicianului Emil Burzo, care acum a avut o reacție tăioasă: „Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut. Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare a acelei zone şi crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu ştie sigur”.

Vizat de criticile tot mai vehemente ale societății, primarul Emil Boc (56 de ani), fost prim-ministru al României în perioada 2008-2012, a oferit o explicație defensivă, neconvingătoare: „În primul rând, aș dori să-i asigur pe toți clujenii cu privire la faptul că statuia lui Iuliu Maniu reprezintă un monument valoros al orașului nostru și va fi păstrată pe același amplasament. Având în vedere proiectul european aferent străzilor din zona centrală (Kogălniceanu, Baba Novac etc.), statuia a fost luată de pe soclu și așezată lângă zidul bastionului, învelită intr-o protecție de pânză, pentru că prin proiect se reface cota solului și soclul statuii, după care se repune pe poziție. La fel s-a procedat cu statuile lui Eminescu și Blaga în cadrul proiectului din fața Teatrului Național. Luni vom comunica întregul calendar de lucru în zonă pentru informarea tuturor celor interesați. Va asigurăm, încă o dată, de întregul nostru respect și apreciere față de marea personalitate a politicii românești, Iuliu Maniu. Specialiștii nu au recomandat mutarea statuii luate de pe soclu, pe perioada lucrărilor, în vederea evitării oricărui risc de deteriorare”.

- Advertisement -

Grav este că, așa cum spune primarul Boc, „luni vom comunica întregul calendar de lucru în zonă”, adică pe 30 ianuarie, în condițiile în care statuia a fost dată jos de pe soclu joi, 26 ianuarie! Comunicarea trebuia făcută înainte de începerea lucrărilor. Iar soluția nu e ca luni să se comunice luni că statuia lui Iuliu Maniu va fi repusă la locul ei prin martie sau aprilie, ci să fie făcute eforturi ca statuia să fie reinstalată măcar propvizoriu pentru ziua de duminică, 5 februarie, iar proximitatea ei să fie amenajată civilizat, pentru a putea fi organizate manifestări comemorative în zonă.

Situația de la Cluj-Napoca a provocat multă isterie „de tip AUR-ist” în societate (precum cea a PNȚCD-ului lui Aurelian Pavelescu), dar s-au auzit și voci raționale, precum cea a Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache, facțiunea pro-europeană a mișcării țărăniste creștin-democrate.

Adresa PNȚ Maniu-Mihalache către Primăria Cluj-Napoca:Repuneți pe soclu statuia lui Iuliu Maniu înainte de 5 februarie! Reparați greșeala cât nu e prea târziu, astfel încât marele român să poată fi omagiat la 70 de ani de la moartea sa martirică!”

„Către Primăria municipiului Cluj-Napoca

- Advertisement -

Domnului primar Emil Boc

Consternați de imaginea dezolantă: soclul smuls din pământ și statuia omului politic Iuliu Maniu demolată, pusă la pământ și expusă degradării, într-o zonă de șantier din Cluj-Napoca cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea marelui patriot-martir în închisoarea de la Sighet, condamnăm lipsa de viziune, ignoranța față de cinstirea eroilor neamului românesc.

Domnule primar Emil Boc, Primăria municipiului Cluj-Napoca era obligată să anunțe în prealabil despre lucrările planificate în locul unde se afla statuia lui Iuliu Maniu și să evite desfășurarea lucrărilor în zonă în perioada marcării a 150 de ani de la naștere și a 70 de ani de la trecerea în nemurire a celui care este un model de umanism și de slujire a interesului național.

În cazul în care la 5 februarie situația va rămâne la fel de deplorabilă, statuia nu va fi repusă pe soclu, iar zona amenajată civilizat, atitudinea autorităților locale din Cluj-Napoca față de memoria  marelui patriot-martir și a istoriei României va fi condamnabilă, de neiertat.

Facem apel către Dvs, domnule Emil  Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, și la aparatul dvs. administrativ: repuneți pe soclu statuia lui Iuliu Maniu înainte de 5 februarie! Reparați greșeala cât nu e prea târziu, astfel încât marele român să poată fi omagiat la 70 de ani de la moartea sa martirică!

București, 28 ianuarie 2023

Semnatari:

– Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache – președinte executiv Mircea Taloș

– Fundația Maniu-Mihalache – președinte Anca Zlătescu

– Asociația de Dezvoltare pentru România – președinte de onoare Iulia Gorea Costin

– Asociația Europeană de Strategii Politice – președinte executiv Corneliu Costin

– Asociația Pro-Basarabia și Bucovina – președinte Marian Clenciu”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

* VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

„Lista rușinii”: cei 19 europarlamentari care au votat pro-Rusia. Maria Grapini a pus România lângă extremiștii din alte 10 țări, care au votat împotriva înființării Tribunalului Internațional pentru crimele Rusiei în Ucraina

* România și alte 7 țări europene încearcă să înșele Comisia Europeană pentru a primi banii din PNRR fără să facă reformele promise – analiză „Le Monde”

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

* Drulă: USR va discuta o nouă susținere a lui Nicușor Dan la primărie în 2024. „În niciun caz nu lăsăm Bucureștiul iar pe mâna Gabrielei Firea”

* Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Decimarea mercenarilor Wagner: din 50.000 de combatanți au mai rămas 10.000, după bătălia pentru Soledar. Restul au fost uciși sau au dezertat

* VIDEO. Atacul barbar, cu ciocanul, asupra soţului lui Nancy Pelosi, în propria casă. Agresorul e un conspiraționist canadian. Înregistrarea a fost făcută publică prin decizia unui judecător

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -