Una din anomaliile majore ale campaniei de vaccinare românești împotriva Covid, cu care se confruntă mare parte din populație, este lipsa dozelor în centrele din marile orașe, ceea ce obligă oamenii să se programeze la zeci și, uneori, sute de kilometri depărtare de casă! Situația frizează ridicolul, bucureștenii mergând să se imunizeze la Lehliu, Fetești (Ialomița), Suraia (Vrancea), Măcin (Tulcea) sau Corod (Galați).
Faza a treia, destinată tuturor categoriilor de populație, s-a deschis luni, 15 martie. Jurnalistul Emilian Isailă a scris pe contul său de Facebook, spre exemplu, că a reușit să se programeze tocmai în județul Neamț, comuna Pipirig, la peste 400 kilometri depărtare de București! Situația este similară pentru alte mari orașe. Constanța, Iași, Oradea, Craiova, Brașov figurau toate, luni la prânz, cu zero doze de vaccin disponibile. În schimb, la Suraia erau peste 2.000 de doze, la Pipirig peste 800, la Răucești – peste 1.300, la Măcin – peste 400, la Talpa – aproape 600 etc.
Informațiile se pot obține, în orice caz, pe o platformă paralelă celei oficiale, care nu-ți permite să vizualizezi de la ce producător sunt dozele dintr-un centru de vaccinare ori altul.
Această deficiență a repartizării total inadecvate a dozelor de vaccin în teritoriu generează astfel un fenomen ciudat, de “turiști” care cutreieră România în căutarea comunei unde să se poată imuniza anti-Covid.
„Singurul rezultat obținut prin această abordare este o ineficiență uluitoare: nu doar că obligi mii de oameni să facă drumuri lungi total inutil, dar și transporți acele mii de doze total inutil în diferite comune“
Expertul în politici de sănătate Vlad Mixich și-a pus, pe contul său de Facebook, aceleași întrebări pe care și le pun toți românii obligați la aceste călătorii consumatoare de timp și resurse: “Am deja foarte mulți cunoscuți care s-au programat la vaccinare în afara orașului în care locuiesc. Chiar muuult în afara orașului în care locuiesc pentru că vor să se vaccineze cât mai repede și au găsit doar acolo locuri libere.
E ceva ce nu înțeleg aici, poate altcineva înțelege? De ce ai ține mii și mii de doze de vaccin anti COVID-19 pe stocuri în comuna Talpa (de exemplu), când cererea masiv nesatisfăcută este altundeva, în marele oraș aflat la 100-150 km distanță, unde sunt 0 (zero!) stocuri? O explicație posibilă, să zicem, este ca să asiguri o vaccinare echitabilă și în rural, nu doar în urban. Dar atunci de ce permiți orășenilor să vină și să se vaccineze în comuna Talpa?
Singurul rezultat obținut prin această abordare este o ineficiență uluitoare: nu doar că obligi mii de oameni să facă drumuri lungi total inutil, dar și transporți acele mii de doze total inutil în diferite comune.
Rezultă mult timp pierdut, mulți bani pierduți pentru beneficii minime. Ai zice că organizarea distribuției stocurilor de vaccinuri în România e făcută de un nene undeva într-un excel banal, fără ca omul să fi auzit că există de mulți ani softuri inteligente care îți permit să programezi până în cel mai mic detaliu lanțurile de distribuție în așa fel încât să fie flexibile și să se ducă vaccinul după om, nu să alerge omul sute de kilometri după vaccin.
Că tot a venit vorba: încercați să dormiți bine în noaptea de dinainte și de după vaccinare. Oricât de ciudat ar suna, sistemul nostru imunitar funcționează sincronizat cu ritmul nostru circadian și se pare că atât momentul vaccinării (preferabil dimineața), cât și calitatea somnului poate ajuta protecția oferită de vaccinare. Deocamdată doar se pare, mai e nevoie de multe date ca să fim siguri, dar un somn bun face întotdeauna minuni, inclusiv ne poate ajuta să înțelegem lucruri…“.
https://www.facebook.com/vlad.mixich/posts/10158989186049920
LA FEL se întâmplă PESTE TOT în țară (Constanța „y compris”!): în marile-orașe, majoritatea centrelor-de-vaccinare sunt rezervate… „ESENȚIALILOR” (Sic!), în timp ce locuitorii… „SIMPLI” (Sic!) trebuie să se ducă… TOOOOOCMAIIII „la-cucurigu'”, ca să-și facă vaccinu’!
Singurul lucru dragut e ca sunt bagate in seama si primarii care nu au evenimente si se creaza o stare de efervescenta in locuri uitate de lume…
Da…, este și asta o „realizare”…, că nu mai trecuse atâta omenet „de-la-oraș” prin Măcin, de exemplu (că tot a fost menționat în articol), din vremurile… războiului, colectivizării sauuu… „vizitelor-de-lucru” ale „Tovarășului-și-Tovarășei”!
Riscul e ca ţărănimea să nu mai fie vaccinată, că tot are ea veceuri în fundul curţii cum cred postacii ultraurbani sau fiindcă merge la biserică.