Anunțuri-surpriză: piloții ucraineni fac teste pe avioanele suedeze Gripen și au început deja antrenamentele pe F-16!

4
2103
Zelenski și Kristersson în timpul conferinței de presă comune unde s-a anunțat că piloții ucraineni au început testele de zbor pe avioanele de vânătoare JAS Gripen

Anunțuri absolut surprinzătoare, în ultimele zile, privind pregătirea Ucrainei pentru echiparea cu o flotă de avioane moderne: piloții Kievului au început deja antrenamentele pe F-16 și, mai ales, au început să testeze versatilele avioane multirol suedeze JAS Gripen! Anunțul a fost făcut de Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, la postul național de televiziune și de președintele Volodimir Zelenski.

Nu doar piloții, ci și inginerii și tehnicienii participă la programul intensiv de pregătire care va dura 6 luni, a spus Reznikov, citat de Kyivindependent.com.

„Această perioadă de pregătire sub formă de instruire va fi petrecută pentru a continua proiectul, pentru a înțelege când vom avea avioanele direct. Și cel mai important lucru este câte vom avea”, a declarat oficialul ucrainian.

În acest moment se discută de aproximativ 125 de avioane F-16 care ar urma să fie livrate de o coaliție având în frunte Danemarca și Olanda, după ce SUA și-au dat oficial acordul, joia trecută, pentru ca aceste aparate să poată fi livrate Ucrainei. Acest acord era necesar deoarece, fiind produse de SUA, avioanele F-16 nu pot fi date unei terțe părți de țările care le-au cumpărat decât cu acordul Washingtonului.

Președintele Zelenski a făcut sâmbătă un alt anunț absolut surprinzător, care poate schimba total condițiile luptei pentru spațiul aerian ucrainean. Piloții armatei Kievului au început testele de zbor pe avioane de vânătoare suedeze Gripen. Vestea a fost dată într-o conferință de presă comună cu premierul Suediei, Ulf Kristersson, la Stockholm. Cei doi au discutat despre transferul acesto avioane JAS Gripen, care sunt de generația 4,5 (adică între generația a 4-a, reprezentată de F-16, Eurofighter ori Suhoi 27) și generația 5 (adică avioanele F-35 americane).

„Nu avem superioritate pe cer. Nu avem avioane moderne. Iar Gripen-ul suedez este mândria statului dumneavoastră. Și cred că premierul ar putea împărtăși o astfel de mândrie cu Ucraina”, a declarat Zelenski. În cadrul aceleiași conferințe, președintele ucrainean a declarat că va purta negocieri cu „mai multe” state pentru a impulsiona livrarea de avioane de luptă occidentale către Ucraina, fără a numi aceste țări.

Zelenski, fără a detalia, a adăugat că, în câteva săptămâni, „vor avea loc acțiuni relevante, care, cred cu tărie, vor dezvălui posibilitatea de a primi în viitor avioanele respective”.

Avioanele JAS Gripen sunt considerate de specialiști ideale pentru a completa aparatele F-16 în singurul lor punct unde sunt inferioare celor rusești – RADAR-ul. Această combinație, de Gripen și F-16, ar asigura securitatea spațiului aerian ucrainean. Nu se știe câte avioane ar putea livra Suedia, dar se poate merge – susțin unele surse – chiar până la circa 100.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* A murit un turnător odios al Securității: Bălăceanu-Stolnici. Cazul Vlad Georgescu – Radio Europa Liberă

* Elogiu grețos adus de un lider PNL unui sinistru turnător al Securității: „un spirit rarisim”, „rafinat”, „generos cu natura umană”, „un credincios într-un secol al activismului periculos”

* Iohannis a reușit deplin: Ponta – consilier onorific în „guvernul meu”! Anomalii și stupizenii

* Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Ucraina confirmă oficial că George Simion are interdicție de a intra pe teritoriul său, „în scopul asigurării securității statului”. Motivul: întâlnirile liderului AUR cu șefi ai spionajului rusesc, la Cernăuți

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* A murit deputatul implicat în măcelul de la Sibiu, din 1989, și care frecventa Ambasada Rusiei după invadarea Ucrainei

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here