ANALIZĂ. Generalul Ryan: cele 5 elemente-cheie ale strategiei Rusiei pentru 2023 și 5 feluri în care poate fi contracarată de Occident și Ucraina

0
824
E de așteptat ca, în 2023, comandantul suprem Putin și șeful armatelor ruse din Ucraina, generalul Surovikin, să aplice o serie de strategii combinate în încercarea de a zdrobi statul invadat și de a înfrânge voința Occidentului. Colaj foto: Abc.net.au

Rusia își schimbă și adaptează din mers, permanent, strategia folosită pentru a îngenunchea Ucraina și Occidentul, iar lumea liberă trebuie să se pregătească pentru ceea ce urmează anul viitor, scrie generalul australian Mick Ryan într-o interesantă analiză pe care o face pe contul său de Twitter. Ofițerul, autor al unor cărți de strategie și cercetător asociat la Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS), avertizează că Putin nu are de gând să pună capăt războiului și trebuie să ne așteptăm ca acesta să continue și în 2023.

Generalul observă că Rusia și-a adaptat și revizuit permanent strategia în 2022, pe măsură ce și-a ratat obiectivele. Noul comandant suprem al armatei ruse în Ucraina, generalul Surovikin, e de așteptat să opereze noi schimbări de tactică. Mick Ryan identifică 5 dintre cele mai probabile ținte strategice ale invadatorilor în anul care urmează și propune 5 modalități de a le contracara.

Rusia va dezvolta în 2023, cel mai probabil, un mixt de măsuri militare pe câmpul de luptă cu campanii propagandistice la nivel mondial și agresiuni de ordin economic. Atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene și rusificarea teritoriilor ocupate se vor intensifica

Voce reputată și recunoscută pe plan internațional, ofițerul australian le atrage atenția liderilor lumii că trebuie să se pregătească din timp pentru provocările următoare, anticipând ceea ce urmează să facă Moscova – mai ales că Putin are, totuși, o plajă limitată de mijloace la care mai poate apela.

Rusia va încerca în 2023 să dezvolte o combinație de operațiuni militare, propagandistice și economice deopotrivă. Va amplifica mai departe narativul „agresiunii NATO”, care a prins în anumite părți ale lumii (dar și în România la mulți conspiraționiști deja „prelucrați” de propaganda rusă în anii trecuți cu tot felul de povești), iar împotriva Europei va continua războiul economic, sperând că popoarele de aici vor ceda și le vor cere liderilor lor să predea Ucraina.

Pe câmpul de luptă, Rusia își va intensifica bombardamentele de teroare asupra Ucrainei, țintind deopotrivă civilii și infrastructura critică, precum și lanțul logistic militar al armatei Kievului.

Pe front sunt așteptați să sosească sutele de mii de mobilizați, care să sporească potențialul ofensiv al armatei. Surovikin va încerca să “fixeze” forțele ucrainene pe un front cât mai lung – eventual prin redeschiderea câmpului de luptă dinspre Belarus, în nord –, pentru a le împiedica să organizeze noi ofensive. Generalul rus aflat la comandă se va strădui să îmbunătățească și lanțul logistic al forțelor rusești. De asemenea, se va intensifica operațiunea de rusificare a teritoriilor deja cucerite, iar Putin va „biciui” economia Rusiei, ca să producă mai mult armament pentru război.

Occidentul trebuie să aibă răbdare strategică, să sprijine Ucraina cu armament, informații și bani. Pentru asta trebuie repornită urgent industria de Apărare din Europa și din SUA

În replică, Occidentul trebuie să aloce resurse și să aibă răbdare strategică, susținând în continuare din toate punctele Ucraina. „Deși războaiele nu sunt plăcute, acesta este războiul potrivit care trebuie purtat acum și trebuie să fie susținut pe deplin de Occident“, spune generalul Ryan, referindu-se la faptul că lumea liberă nu poate da înapoi fără ca toată ordinea mondială bazată pe tratate internaționale și negocieri să nu se prăbușească.

Va fi nevoie de mai multă apărare antiaeriană, pentru că Rusia își va propune să distrugă sistemul de protecție care se dezvoltă acum în Ucraina. Kievul va trebui să-și adapteze în continuare campania de comunicare pentru a domina mașinăria de propagandă a Kremlinului, iar pe câmpul de luptă trebuie continuată, cu modificările de rigoare, strategia de epuizare a forțelor rusești, de distrugere a lanțului logistic și de degradare a moralului trupelor.

Citiți mai jos analiza generalului australian Mick Ryan.

„Deși războaiele nu sunt plăcute, acesta este războiul potrivit care trebuie purtat acum și trebuie să fie susținut pe deplin de Occident“

„Recent, am scris despre cum evoluează (din nou) strategia Rusiei pentru Ucraina, precum și despre impactul potențial al iernii. Privind dincolo de următoarele câteva luni, care ar putea fi opțiunile Rusiei pentru 2023 și care sunt vulnerabilitățile pe care le poate ataca Ucraina?

De la începutul acestui război, rezistența ucraineană și succesele de pe câmpul de luptă au forțat Rusia să își adapteze constant strategia. Războiul nu a decurs nici pe departe așa cum se așteptau rușii. Aceștia au fost nevoiți să evolueze continuu (și să își retrogradeze) «teoria victoriei».

Așa că acum, în noiembrie 2022, strategia Rusiei este compusă din mai multe elemente.

Primul pilon al strategiei rusești este narațiunea lor strategică potrivit căreia acesta este un război pentru a rezista agresiunii NATO. Un element subordonat este povestea ridicolă despre faptul că Ucraina este condusă de naziști.

Această narațiune este importantă ca să obțină sprijinul pentru război (și pentru Putin) în Rusia, dar și în rândul altor națiuni. Narațiunea «agresiunii NATO» joacă bine în anumite părți ale lumii, în special în Orientul Mijlociu, Asia de Sud și China.

Un al 2-lea element este războiul energetic strategic împotriva Occidentului. În special, Putin încă mai speră că poate profita de o iarnă rece și de prețurile ridicate la energie pentru a influența opinia publică occidentală și a avea o intervenție europeană care să forțeze o încetare a focului (ceea ce ar favoriza doar Rusia).

Până atunci, Putin este fericit să ducă războiul, să continue să terorizeze și să ucidă civilii ucraineni, sperând în același timp că publicul occidental se va plictisi de război.

Un al 3-lea element al strategiei Rusiei în Ucraina este «bombardamentul» strategic. La începutul războiului, acesta s-a concentrat asupra orașelor și a civililor. Încă mai face acest lucru, dar vizează, de asemenea, energia și apa. Deși nu este la fel de evident, acest lucru include probabil și războiul cibernetic împotriva Ucrainei.

Un al 4-lea pilon al strategiei actuale a Rusiei este mobilizarea. Aceasta înlocuiește pierderile lor de personal și reconstruiește o armată pentru viitoarele operațiuni ofensive. Există, de asemenea, un aspect industrial, care vizează înlocuirea echipamentelor pierdute și îmbunătățirea producției de fabricație militară.

A 5-a și ultima parte a strategiei Rusiei este de a menține teritoriul deja cucerit de forțele rusești. Aceasta include părți din cinci regiuni ucrainene și este susținută de declarația de anexare a lui Putin din septembrie.

Având în vedere acest context strategic, cum ar putea generalul rus Surovikin să gândească o campanie rusă din 2023 în Ucraina?

Primul element al campaniei Rusiei din 2023 va fi, probabil, o continuare a loviturilor strategice. Aceasta ar putea include mai multe lovituri de precizie asupra unor ținte militare strategice, în special asupra centrelor logistice și de antrenament. Dar va căuta, de asemenea, să descurajeze investițiile străine în Ucraina.

Ca parte a acestor lovituri strategice, este posibil să vedem Rusia desfășurând o anumită formă de suprimare a apărării aeriene inamice contra noilor sisteme de apărare aeriană terestre desfășurate în Ucraina. Scutul aerian ucrainean, din ce în ce mai eficient, reprezintă o amenințare la adresa obiectivelor strategice rusești.

O a 2-a parte a unei campanii rusești din 2023 este reprezentată de operațiunile de securizare a celor cinci regiuni cuprinse în declarația de anexare a Rusiei. Acesta este un obiectiv politic și strategic important. Acesta include cucerirea teritoriului, dar și eliminarea partizanilor.

O a 3-a parte a campaniei rusești din 2023 va fi reprezentată de activități politice pentru a «rusifica» teritoriul pe care îl controlează. Am văzut acest lucru în locuri precum Herson și este o modalitate prin care Putin simte că își poate legitima și mai mult invazia.

O a 4-a parte a campaniei rusești din 2023 poate fi reprezentată de misiuni de «economia de forțe» care fixează ucrainenii pe poziții astfel încât forțele de acolo să nu poată fi folosite în sud sau în est pentru a desfășura ofensive sau pentru a se apăra împotriva Rusiei. Belarusul, în acest moment, este un exemplu în acest sens.

O a 5-a și ultima parte a campaniei rusești din 2023 ar putea fi încercările de a îmbunătăți eficiența pe câmpul de luptă a forțelor terestre și aeriene rusești. Aceasta poate include încercări de îmbunătățire a securității logistice și a zonei din spate, a integrării și a forțelor aeriene și terestre și a securității operaționale.

Cum pot răspunde Ucraina și Occidentul? În primul rând, este necesar un sprijin occidental continuu – echipament, instruire, financiar și umanitar – pe termen mediu. Acesta este un război de amploare, la scară industrială. Va fi nevoie de timp, resurse și răbdare strategică pentru ca Ucraina să învingă.

În al doilea rând, va fi nevoie de mai multă apărare antiaeriană și antirachetă, precum și de tehnologii de contra dronelor. Rusia, susținută de Iran, va continua în mod clar atacurile strategice aeriene și cu rachete împotriva Ucrainei.

În al treilea rând, «strategia ucraineană de coroziune» – care atacă logistica și moralul rusesc – va fi în continuare necesară. Dar aceasta trebuie să se adapteze pe măsură ce rușii își schimbă campania. Bătălia de adaptare este un lucru pe care ucrainenii trebuie să îl câștige (deocamdată o fac).

În al patrulea rând, generarea și angajarea forțelor de luptă ucrainene au nevoie de sprijin continuu. Acest lucru include vehicule de luptă blindate, muniții, sprijin pentru informații și instruire. Pentru a sprijini acest lucru, trebuie să înceapă producția extinsă de Apărare în vest.

În cele din urmă, campania de influență strategică ucraineană rămâne critică. Este o parte importantă a susținerii sprijinului politic și public occidental pentru război. Deși războaiele nu sunt plăcute, acesta este războiul potrivit care trebuie purtat acum și trebuie să fie susținut pe deplin de Occident.

Războiul nu se va opri în iarna care vine. Dar va fi purtat într-un ritm diferit. Și le oferă liderilor politici și militari ocazia de a face planuri pentru anul care urmează.

Acest fir de discuție nu este conceput pentru a prezice rezultatele pentru 2023. Acest lucru este imposibil – există prea multe incertitudini în război. Dar sper că oferă câteva informații despre modul în care liderii de rang înalt din ambele tabere s-ar putea gândi la operațiunile lor după iarna care vine.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fonfleul anului: „Elon Musk și Angelina Jolie la Castelul Bran, de Halloween”. Cum a reușit un site obscur să atragă televiziunile într-o minciună de proporții gigantice

* În România, țară NATO, ministrul Apărării e fiul fostului șef al Securității Vrancea! PSD-ist lansat de baronul-turnător Oprișan și numit de Iohannis. Lucrarea de doctorat i-a fost scrisă de alții

* Se profilează o alianță USR – PMP – Forța Dreptei. Liderii celor trei partide discută despre construirea unui nou pol de dreapta, ca alternativă la PNL și PSD

* Drulă îl „arde” pe Iohannis: „«Iuda de la Grivco» e marele patron al corupției” / „Clasa de privilegiați a Marelui Trădător se îmbuibă cu nemiluita”

* Concluzia lui Bode, după ce Comisia de Etică a UBB i-a confirmat plagiatul: „Politicienii-dactilografi din USR s-au făcut de râs. Teza mea de doctorat e în regulă”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* VIDEO. Maia Sandu, disperată, la București: „Avem nevoie de ajutor să supravieţuim ca parte a lumii libere” / „Sunt gata să ne dea foc la țară!” / „Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli”

* Garry Kasparov: „Acesta ar trebui să fie ultimul război al Federației Ruse” / „Rusia începe să se destrame… cât de mult se va întări China?” / „Xi Jinping le face americanilor o ofertă directă – «Noi îl predăm pe Putin, voi predați Taiwanul»” / „Nu cred că Trump va candida, are un rating negativ uriaș”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here