Analiza bătăliei din Donbass, făcută de un general australian: „Rușii au demonstrat unele îmbunătățiri în operațiunile lor tactice. Au două opțiuni-cheie: o învăluire în adâncime sau una superficială”

0
1671
Scenariul unei învăluiri "superficiale" pe care rușii s-o încerce în Donbass i se pare generalului australian mult mai probabil, ținând cont de resursele și capacitatea militară a acestora

Generalul australian în retragere Mick Ryan, acum profesor și autor de studii militare, a făcut o scurtă analiză a situației de pe frontul ruso-ucrainean din zona Donbass, indicând cursul pe care-l pot lua luptele.

Prima observație a generalului – care și-a mai făcut și altădată publice constatările despre război pe contul său de Twitter – este că Rusia are în acest moment două opțiuni pe care să le încerce: fie o învăluire în profunzime a forțelor ucrainene din Donbass, fie una superficială. În primul caz s-ar viza un atac din două direcții până la Nipru, în cel de-al doilea caz – un atac mai scurt, tot din două direcții, care să cadă în spatele liniei frontului actual.

Mick Ryan constată că rușii au învățat din înfrângeri și și-au îmbunătățit tacticile de luptă, dar nu e încă suficient de clar cât de mult au reușit acest lucru. În plus, ei nu au nici acum superioritatea aeriană.

O sumedenie de alte elemente sunt importante în cursul bătăliei, scrie generalul Ryan: câte forțe se pot scoate din Mariupol, cât s-a îmbunătățit logistica armatei ruse, cât de serioasă este ofensiva din sud asupra orașului Zaporojie și cât de mult pot ucrainenii să perturbe ofensiva rusă prin contraatacurile lansate la Harkov.

Iată analiza făcută de generalul-maior australian Mick Ryan

După cum am analizat de mai multe ori în ultima lună, Rusia are două opțiuni cheie pentru a-și operaționaliza obiectivele strategice în est. Acestea sunt fie învăluiri operaționale profunde, fie superficiale.

Opțiunea 1 este opțiunea „go big option” – o învăluire profundă a forțelor ucrainene în est. În acest caz, rușii ar încerca să avanseze spre orașul Dnipro dinspre nord-est și dinspre sud. Concomitent, ar trebui să fixeze forțele ucrainene din Luhansk și Donețk.

„Big option”, învăluirea profundă a armatei ucrainene, ar viza lovituri ale rușilor către orașul Dnepr, care se află pe fluviul Nipru, mult în spatele frontului. Dar e puțin probabil ca rușii să aibă această capacitate, crede generalul australian

Opțiunea 2 rămâne învăluirea superficială a forțelor ucrainene. Aceasta ar vedea un design operațional similar de „fixare și învăluire”, în care rușii ar fixa ucrainenii în est prin atacuri în Donețk & Luhansk și i-ar înconjura cu un avans dinspre Izium în nord.

Examinând cursurile de acțiune „cele mai probabile” și „cele mai periculoase” ale Rusiei, având în vedere atacurile actuale ale Rusiei, precum și punctele forte și slabe demonstrate ale acesteia, cursul lor de acțiune cel mai probabil rămâne „opțiunea de învăluire superficială”.

Obiectivul lor pare să fie în continuare de a cuceri toate regiunile Donețk și Luhansk, o sarcină incompletă din 2014 și unul dintre obiectivele cheie ale lui Putin. De asemenea, ei urmăresc să reducă forța armatei ucrainene.

Dacă rușii reușesc să realizeze cu succes acest „cel mai probabil scenariu” în est și își apără teritoriul confiscat în sud, ar putea satisface actuala „teorie a victoriei” a lui Putin pentru operațiunea sa militară specială.

Linia frontului din sud, unde rușii presează spre Zaporojie

Rămân mai multe aspecte care pot avea un impact asupra capacității lor de a realiza acest lucru.

În primul rând, atacurile ucrainene din vecinătatea Harkovului. Aceste atacuri locale de stricare au perturbat operațiunile rusești, dar cât de important este acest lucru? Este oare începutul a ceva mai mare?

A 2-a problemă este cea a trupelor rusești din Mariupol. Câte trupe sunt redistribuite din acest oraș și care este pregătirea lor de luptă? Chiar și câteva BTG-uri suplimentare pentru operațiunile rusești din est i-ar ajuta.

O a 3-a problemă este logistica. Poate Rusia să își îmbunătățească aprovizionarea forțelor din est? Și-a adaptat suficient de mult sistemul logistic și abordarea securității zonei din spate pentru a permite acest lucru. Rapoartele Pentagonului au indicat că au existat unele îmbunătățiri, dar sunt ele suficiente?

O ultimă problemă este rolul altor forțe rusești din sud. Cele mai recente informații din
@DefenceHQ indică faptul că Ucraina crede că rușii ar putea lansa un avans în regiunea Zaporojie. Ar putea fi acesta brațul sudic al învăluirii sau doar o simulare?

O operațiune rusă care să vadă un avans spre nord din această regiune sudică ar putea fi periculoasă dacă angajează suficiente forțe. Ar putea, eventual, să ducă la un avans asupra Dnipro. Aceasta este o zonă de urmărit în zilele următoare.

Rușii, în avansurile lor din jurul Izei, au demonstrat unele îmbunătățiri în operațiunile lor tactice. Dacă își pot continua învățarea tactică, aceasta îi va face pe ruși mai periculoși. Dar ei trebuie să demonstreze că mai au de învățat încă. Și să obțină superioritatea aeriană.

Ofensiva estică a rușilor se află încă în stadii incipiente. În timp ce rușii au obținut câștiguri minore, ei nu și-au angajat încă toate forțele în această regiune. Trebuie să vedem încă dezvoltarea completă a acestui front estic. Sfârșit.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Atentatele din Transnistria, opera spionilor ruși conduși de generalul Razgonov, venit în 2019 și pus consilier al președintelui separatiștilor. Rețeaua sabotorilor, divulgată de angajați ai Securității din Tiraspol

Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

* Rusia a tăiat gazul pentru Polonia și Bulgaria. Varșovia: „Ne descurcăm și fără. Nu vom fi afectați”. Bulgarii apucaseră să plătească în avans!

* Pravda: „România și Polonia, primele candidate pentru loviturile cu rachete Kalibr. Aceste țări care se poartă greșit nu vor supraviețui fizic și mental”

* Serviciile secrete occidentale știu în ce buncăr se află Putin! Tiranul rus va fi distrus dacă va ordona un atac nuclear

* Expert: „Această armată rusă din Ucraina va dispărea în două luni. Vor avea nevoie de una nouă, care va fi de recruți, mai slab instruiți”

* Dreptate în Vinerea Mare: ucrainenii i-au lichidat pe autorii atrocităților de la Bucea! Bonus: doi generali eliminați în Herson

Ucraina primește armele cerute: Franța livrează autotunuri Caesar și rachete antitanc Milan; Canada și Marea Britanie – tunuri grele; esticii – tancuri T-72 și avioane

Putin l-a avansat pe „măcelarul de la Bucea”: Azatbek Omurbekov, făcut colonel și trimis în Donbass

Morți suspecte printre oligarhii ruși: acuzați de Putin de „trădare”, ei „se sinucid” după ce-și omoară familiile

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Mama Dianei Șoșoacă îi calcă pe urme celebrei sale fiice-urlătoare. Cu cine a ajuns să se judece medicul ginecolog Alice Florescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here