Americanii au știut în detaliu planul de rebeliune al lui Prigojin în Rusia și chiar „mai multe decât știe Putin”

0
850
Planul mercenarilor Wagner de a răsturna puterea de la Kremlin era știut din timp de americani, scrie CNN

Serviciile de informații americane au știut din timp și în detaliu despre planurile lui Evgheni Prigojin de a da o lovitură de stat în Rusia, relevă CNN, citând surse bine informate din cercurile guvernamentale. Dar, de teama ca acest lucru să nu răsufle în public, americanii au ținut informațiile secrete chiar și față de cei mai apropiați aliați, completează CNN.

Totuși, acest secret pare să nu fi fost chiar atât de puțin accesibil. Într-o postare misterioasă pe contul său de Twitter, publicată sâmbătă, 24 iunie, la ora 3.25 ora României (vineri, 23 iunie, ora 20.25 pe coasta de est a Americii), generalul în retragere Mark Hertling, fost comandant al forțelor SUA din Europa, scria: „Iată ce cred eu, pentru toți cei care întreabă: Aș paria mulți bani pe Casa Albă și pe POTUS (acronimul de la President of the United States, adică Joe Biden – n. red.) că știu mai multe despre ceea ce se întâmplă în Rusia decât știe Putin”.

La acea oră, rebeliunea abia începuse de câteva ore. Generalul Hertling n-a mai revenit ulterior cu nicio lămurire legată de postarea sa.

Conform surselor CNN, nu era clar când va acționa Prigojin, dar pare că a luat decizia să-și pună în aplicare planul după 10 iunie, când Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că toate companiile militare private, inclusiv Wagner, vor trebui să semneze contracte cu armata regulată.

Informațiile deținute de SUA au avut cel mai înalt grad de clasificare, astfel încât doar oficialii din administrație cu funcții de vârf, precum și doar 8 membri ai Congresului, au fost anunțați.

Așa se explică de ce unii oficiali din țări europene, dar chiar și persoane cu funcții înalte în Guvernul SUA au fost luați prin surprindere de evenimentele declanșate vineri, adaugă CNN.

Ulterior, scrie site-ul celebrei televiziuni de știri, unii oficiali NATO și-au exprimat deschis frustrarea, față de americani, că nu le-au fost împărtășite aceste informații. Nici ucrainenilor nu li s-a spus nimic, de teamă că această corespondență ar putea fi interceptată de forțe ostile.

Principalul motiv pentru care americanii au încercat să țină această informație sub cheie a fost ca să nu compromită surse foarte sensibile, au spus sursele CNN.

După încheierea puciului, Biden a purtat discuții ample cu aliații, inclusiv cu șefii de stat din Franța, Germania, Marea Britanie, Canada și Ucraina, dându-le toate informațiile pe care le aveau Statele Unite. Aceasta, pentru a le furniza „o cât mai bună înțelegere” asupra derulării evenimentelor.

Pe de altă parte, ambasadoarea Lynne Tracy a SUA la Moscova a contactat administrația Putin, pentru a-i transmite că americanii nu sunt implicați în niciun fel în rebeliunea lui Prigojin, a anunțat luni Departamentul de Stat, citat de AFP.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Cacealma rusească: „războiul civil” care a durat o zi! Prigojin se oprește la 200 de kilometri de Moscova, „ca să nu fie vărsare de sânge”. Mercenarii săi se întorc pe frontul din Ucraina, unde poate să fie vărsare de sânge

Putin: „E trădare! Un cuțit în spate! O răzmeriță împotriva poporului. Vom lua măsuri extrem de dure. Trupele speciale sunt deja pe urmele trădătorilor”

Cele 6 avioane cu care au fugit sâmbătă oligarhii lui Putin. Au decolat din apropierea Moscovei și au dispărut de pe radar

EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

* Acești bogați care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului „influencer” Constantin Necula – predicatorul nabab

VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

A murit Costin Georgescu, primul director al SRI neimpus de KGB. Avea 81 de ani și era grav bolnav într-o clinică din Elveția

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

Marcel Ciolacu și-a plasat nepoata într-o sinecură la Radioul public! Premierul tocmai clama: „Nu mai vreau dezmăţ la stat, cu mii de angajări şi tot felul de pile!”

Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here