marți, mai 28, 2024
AcasăNewsAdevărul despre Schengen. "Ce credem? Că olandezii nu știu că nu merge...

Adevărul despre Schengen. „Ce credem? Că olandezii nu știu că nu merge niciun scanner de TIR-uri în vamă? Că acum le casăm pe toate fără să le fi folosit vreodată?”

-

E la modă un fake news cu miros rânced-naționalist: „Olanda nu ne-a vrut în Schengen pentru că nu i-am dat Portul Constanța, care amenință să detroneze Portul Rotterdam!”. Cauzele refuzului olandez din ultimul deceniu sunt însă de altă natură și au legătură cu corupția de la frontierele noastre, precum și cu deteriorarea statului de drept în România. O excelentă analiză, în acest sens, a fost făcută pe facebook de Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București (ASE).

„Ce credem? Că nu știu sau nu văd că nu merge sau nu a mers niciun scanner de TIR-uri în vamă de când au fost ele instalate? Că acum le casăm pe toate fără să le fi folosit vreodată? Că nu știu despre cum ne scapă traficanții de țigări ilegale peste frontieră, cu parapantele sau deltaplanele artizanale?”, scrie profesorul Păun.

Acesta face o legătură între refuzul olandez și indicele statului de drept, care în Olanda este 0,84, iar în România 0,63, mult sub media regiunii noastre (0,74).

De asemenea, Cristian Păun amintește că traficanții nu sunt condamnați de justiția română, în condițiile în care procurorii și judecătorii se tem că vor fi executați după „modelul Danileț” dacă aplică legea.

- Advertisement -

Analiza profesorului Cristian Păun

„Am văzut cum ai noștri l-au chemat azi pe prim-ministrul Olandei, sperând să-l înduplece și să ne dea verde pentru Schengen. Cu ce? Cu folcloriste, cu cârnați de Pleșcoi, pâine și sare și o țuică de Bihor. Bașca un bambilici greu de înțeles cu vreo 2-4 bărcuțe mutate de la francezi la olandezi. Sau invers. Am mascat totul într-o pompoasă vizită la o bază militară de care nu a auzit nimeni, cu 80 de soldați olandezi încartiruiți pe acolo.

Atitudine de oameni mărunți, evident. Eu m-am simțit prost văzând acest spectacol jenant.

Ce credem? Că nu știu sau nu văd că nu merge sau nu a mers niciun scanner de TIR-uri în vamă de când au fost ele instalate? Că acum le casăm pe toate fără să le fi folosit vreodată?

- Advertisement -

Că nu știu despre cum ne scapă traficanții de țigări ilegale peste frontieră, cu parapantele sau deltaplanele artizanale?

Că frontiera este ceva de formă în orice direcție ai privi, cu cărări bine marcate, mai ceva ca traseul spre Vârful Omu?

Că suntem pe primul loc în zonă la traficul ilegal cu bunuri contrafăcute (cele mai multe venite din China și Hong Kong)?

Că prindem traficanții, dar procurorii îi scot din arest preventiv ca să nu fie sancționați sau anchetați de nu știu ce comisii de disciplină?

Că judecătorii nu au nicio treabă cu multe din problemele astea, să nu fie executați disciplinar ca Danileț, pe motiv că tund gazonul cu obrăznicie?

Penibili!

Desigur, Olanda e de vină! Mereu altul e de vină! Noi suntem cei mai frumoși, mai drepți și mai viteji dintre traci! Gaura Universului, nu alta! Toată Europa ne datorează enorm, nu noi lor!

Haideți mai bine să întrecem Olanda la indicele «stat de drept – rule of law» și mai vorbim după. Media regiunii noastre e 0,74, Olanda are 0,84 și noi 0,63.”

Prof. univ. Cristian Păun

Cristian Preda: „Sprijinul pentru extremiști crește din pricina alianței PSD-PNL-UDMR, nu a lui Mark Rutte”

Subiectul „Noi, Schengen și Olanda” a fost abordat pe Facebook și de un alt profesor universitar, Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității București. Acesta îl comentează în cheie politică.

„Dacă nu votează olandezii intrarea noastră în Schengen, va crește votul extremist.

Asta a zis președintele ieri.

Pe scurt: Olanda e de vină dacă românii vor vota AUR.

Asta e o teză naționalistă: străinii aduc răul.

Cred că ar fi mai bine ca Iohannis – sau, mă rog, Hellvig, creierul lui politic – să reflecteze la cum crește sprijinul pentru extremiști din pricina alianței PSD-PNL-UDMR, nu a lui Mark Rutte…”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Bravura izmenelor cu batistuță: Rareș Bogdan amenință Europa cu o blocadă și o criză alimentară! Iohannis: „L-a luat puțin valul”

Numărul angajaților „la negru” a explodat după ce Guvernul PSD-PNL a impus suprataxarea contractelor part-time

Firea, desființată de Astra Arad: „Suntem ofensați de aberațiile dvs. Cu o nerușinare greu de înțeles, atacați încontinuu tramvaiul fabricat de Astra. Vă ştiam specialistă în motoare turceşti, nu ştiam că v-aţi specializat şi în motoare germane”

Rușinea poartă un nume: George Mîndruță. A fost senator USR-PLUS (aripa Cioloș), a dezertat la PSD!

„Ucraina va elibera Crimeea cel târziu vara viitoare. Aceasta este ultima iarnă în care Rusia va mai perturba economia Europei” – fostul comandant al trupelor SUA în Europa

- Advertisement -

8 COMENTARII

 1. Ce-mi place mie cum toti stiu de neregulile cu care ” laudam” si nu se iau masuri. Citim articole bune care ‘demasca’ nereguli peste nereguli, stiind dinainte, atat jurnalistii cat si cititorii ca mafia merge inainte fara nicio jena si noi cica avem democratie si libertatea cuvantului, dar daca justitia e de mucava, debeaba!!!! Exact cu lista scrisa de profesorul Paun ar trebui sa mergem sa protestam in fata ministerului de interne si la Justitie!!!! Oare s-ar pali de protestul nostru?

 2. Comparatia e incorecta. Nu poti arata numai cele bune din Olanda si numai cele rele ale Romaniei. Ca daca legalizam si noi o gramada de infractiuni dintro data ne ridicam nivelul. Ca la ei se cheama loby iar la noi trafic de influenta. Ca noi nu respectam drepturile minoritatilor sexuale iar la ei prostitutia si pedofilia e in ton cu progresismul UE. Cit despre droguri Olanda e aproape un naeco-stat. Insa la ei asta nu e o problema ca au toate astea statut legal sau tolerat. Insa la noi e vizibila coruptia pentru ca ne luptam cu ea si cu lelalizarea ei.

  • Ceea ce implică argumentul unei comparații incorecte este că trebuie să foacem toate lucrurile de care se vorbește în articol doar pentru că așa ne cer străinii. Este profund greșit și o formă din ce în ce mai periculoasă de a ne fura căciula. În primul rînd noi, românii, avem nevoie de granițe bine păzite și cinstit vămuite. Dacă țările UE ne dau drumul în Schengen, corupția va înflori. Îi așa cum Constanța, port la Marea Neagră, este o localitate mai săracă decît Clujul sau chiar Sibiul, tot așa și România va rămîne o țară a mizeriei materiale și morale.

   Pedofilia este incrimantă și în Olanda iar în rest vorbim de fapte liber consimțite, între persoane cu discernămînt care le afectează doar pe ele. Care să fie vîrsta discernămîntului în materie de sexualitate? Asta ține și de educație, care LGBT sau nu, este înfiorător de precară în România, la orice vîrste.

   Ceea ce fac oamenii în așternut îi afectează pe ei. Ceea ce fac oamenii cînd vămuiesc, impozitează, bat și omoară diferențiat, la bunul plac al celui mai puternic, ne afectează pe toți.

   Cît timp nu vedem difereța între a ne băga nasul în casa altora și a păstra o atitudine corectă și civilizată cînd ne întîlnim, nu avem șansa să ne ridicăm ca națiune. Deocamdată România este țara din care pleacă oameni, țara în care nu se mai nasc copii, iar cei care totuși se nasc sînt lipsiți de educația de acasă și de educație Amber publică. Și dacă sistemul lor de pensii este în stare critică, al nostru este într-un colaps anunțat și deja inevitabil. Fără stat de drept, națiunea română se va dizolva în cel mult două generații. Este ceva mai important decît a fi controlat sau nu la graniță.

   • Va fi greu de demonstrat ca Olanda are granite mai bine pazite din moment ce nimeni nu i le pune la incercare. Franta si Italia, tari Schengen, au o emigratie ilegala peste cea a Romaniei. Regula e clara: indeplinesti conditiile – intri in Schengen. Le cam indeplinim chiar daca nu perfect. Daca cerem respectare cu strictete atunci tari precum Franta sau Italia care nu pazesc bine granitele Schengen ar trebui excluse pina le indeplinesc.
    De facut, asa e, trebuie sa facem pentru noi nu pentru ca asa vrea Olanda. Cita vreme Parlamentul UE s-a pronuntat pentru intrarea Romaniei in UE e aiurea sa se erijeze Olanda in organism suprastatal si sa bage bete in roate Romaniei pentru orice ii trece prin cap si nu are legatura cu cererile Schengen pentru intrare. Cererile Schengen se refera la paza perimetrului comun si nu are legatura nici cu legile justitiei nici cu altceva ce-i mai trece Olandei prin cap. Conditiile trebuie sa fie aceleasi pentru toti. Altfel poti cere Italiei sa fie data afara din Schengen pentru ca dupa ce ca nu pazeste bine granitele mai are si mafie in tara. Problemele interne sunt probleme interne iar paza perimetrului Schengen e alta mincare de peste.

 3. Este incredibila aceasta ipocrizie a Olandei, dar mai trista este imbecilitatea unor conationali!
  Clar, avem nevoie de reforme, trebuie schimbate multe in mentalitatea nostra, trebuie sa incepem sa ne comportam ca o natiune, nu ca niste triburi, fiecare cu propria agenda! Dar Olanda nu din aceasta cauza ne spune pass, ci pentru ca isi vade puse in pericol interesele sale economice!
  Prin portul Rotterdam intra in Europa cea mai mare cantiate de bunuri ilegale( droguri, arme etc), nu prin portul Constanta! S-a gandit cineva sa-i scoata pe ei din Schengen?
  Ceea ce fac ei este coruptie de stat, incearca sa ne bage pe gat cat mai multe contracte cu firme olandeze inainte, inclusiv in Portul Constanta, dar in limbaj olandez se numeste protejarea intereselor UE!

 4. Corect, noi suntem „gunoaie”, trecem țigări și cine știe ce alte lucruri interzise cu tir-ul peste granița, în vămi totul e pe șpagă…cum sa fii în Schengen și sa aperi frontiera UE?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -