joi, noiembrie 21, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaOfițeri occidentali arată ce greșeli militare a făcut Rusia în invazia Ucrainei....

Ofițeri occidentali arată ce greșeli militare a făcut Rusia în invazia Ucrainei. Rușii au performanțe „dezastruoase”, “nu și-au atins obiectivele”, dar rămân favoriți

-

Mai mulți analiști militari occidentali, inclusiv ofițeri cu rang înalt din cadrul NATO, au explicat pentru BBC de ce Rusia nu a reușit, așa cum se aștepta toată lumea, să-și atingă obiectivele în invazia Ucrainei. Peste numai 3 zile se împlinește o lună de când armatele lui Putin au luat cu asalt țara vecină în ceea ce se dorea o demonstrație de forță și un război-fulger care să se încheie în 2-3 zile. Dar operațiunea a eșuat, iar acum multă lume se îndoiește că rușii vor reuși măcar să câștige acest război, indiferent de orizonul de timp.

Prima observație pe care o fac analiștii este că, deși Rusia are una dintre cele mai mari și mai puternice armate din lume, acest lucru nu s-a văzut și pe câmpul de luptă. Specialiștii au fost surprinși de performanțele slabe ale rușilor, iar unul dintre ei a spus chiar, pentru BBC, că acestea au fost „dezastruoase”.

Din punct de vedere militar, Rusia este blocată. Unii dintre analiști, evaluând pierderile suferite și ce rezerve are Putin la îndemnă, se întreabă dacă atacatorii își mai pot reveni. Un oficial militar de rang înalt din cadrul NATO a declarat că „rușii nu și-au atins în mod clar obiectivele și, probabil, nici nu le vor atinge până la sfârșit”.

În principal, explicațiile furnizate conturează trei mari motive pentru care Rusia a eșuat:

- Advertisement -

– presupuneri inițiale profund eronate atât despre propria capacitate de luptă, cât și despre cea a Ucrainei;

– pierderile prea mari și moralul foarte scăzut al forțelor trimise să ocupe țara vecină;

– eșecul monumental al aprovizionării și al logisticii.

- Advertisement -

Fiind vorba de o disproporție atât de mare între forțele armate ale celor două țări, ofițerii occidentali spun că, în continuarea, prima șansă la victoria în acest război îi aparține Rusiei, chiar dacă Ucraina a mai echilibrat balanța.

Însă, indiferent de deznodământul acestei campanii, e clar că Putin a obținut exact efectul contrar celui urmărit. Prin atacul asupra Ucrainei, Rusia a vrut să-și demonstreze puterea militară și să revină la statutul de mare putere a lumii. Însă invazia haotică și pierderile suferite au arătat că, din contră, Rusia nu se poate măsura cu Occidentul în plan militar, pentru că bătălia economică a pierdut-o de multă vreme.

În doar trei săptămâni și ceva de lupte, rușii au pierdut mai mulți militari decât americanii în 20 de ani de război în Irak și Afganistan. De asemenea, pierderile în tehnică de luptă sunt cele mai mari suferite de o armată a unei mari puteri după Al Doilea Război Mondial.
Iată cele trei capitole unde Rusia a dat rateu.

1. Presupuneri eronate privind propria putere miliară și capacitatea de rezistență a Ucrainei

Prima greșeală a Rusiei a fost să subestimeze capacitățile forțelor armate ale Ucrainei. Rusia are un buget anual de apărare de peste 60 de miliarde de dolari, gigantic în comparație cu cel al Ucrainei, care depășește cu puțin 4 miliarde de dolari. Însă cei atacați au și o armată mai mică, iar investițiile lor par să fi fost mai eficiente.

În același timp, Rusia pare să își fi supraestimat propriile forțe militare – eroare pe care au comis-o însă și mulți alții, inclusiv în Occident, care aveau o altă imagine despre nivelul de expertiză și profesionalism din această armată. Putin a pornit acum mulți ani un program ambițios de modernizare a armatei și este posibil ca, de la un moment încolo, chiar și el să fi crezut în propria-i propagandă.

Un oficial militar britanic de rang înalt a declarat însă pentru BBC că o mare parte din investițiile Rusiei a fost cheltuită cu vastul său arsenal nuclear și pentru cercetări care au inclus dezvoltarea de noi arme, cum ar fi rachetele hipersonice. Armata convențională a primit mai puțină atenție.

Acum se constată că, de fapt, în toți anii din urmă a fost și multă propagandă la mijloc. Se presupune că Rusia ar fi construit cel mai avansat tanc din lume – T-14 Armata. Dar, deși a fost văzut la paradele de Ziua Victoriei din Piața Roșie, acest tanc despre care se crede că ar fi ultra-avansat a lipsit până acum de pe câmpurile de luptă din Ucraina. Cea mai mare parte a ceea ce Rusia a trimis pe teren sunt tot tancurile T-72 mai vechi, transportoarele blindate de personal, artileria și lansatoarele de rachete. Toată această tehnică datează din perioada sovietică.

La începutul invaziei, Rusia a avut un avantaj clar în aer. Avioanele de luptă pe care le-a adus în apropierea graniței depășeau forțele aeriene ucrainene în proporție de peste 3 la 1. Majoritatea analiștilor militari au presupus că rușii vor câștiga rapid superioritatea în aer, dar din nou s-au înșelat. Apărarea aeriană a Ucrainei se dovedește în continuare eficientă, limitând capacitatea de manevră a Rusiei.

Moscova a presupus, de asemenea, că forțele sale speciale vor juca un rol important în capturarea Ucrainei, ajutând la aplicarea unei lovituri rapide și decisive. Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale a dezvăluit că Rusia a crezut că ar putea desfășura unități mai ușoare, de vârf de lance, precum Spetsnatz și parașutiștii VDV, „pentru a elimina un număr mic de apărători și că asta va fi tot”. Dar în primele zile, asaltul lor cu elicopterele asupra aeroportului Hostomel, chiar lângă Kiev, a fost respins. Rusia a rămas fără podul aerian pe care conta pentru a aduce trupe, echipamente și provizii.

În schimb, forțele invadatoare au fost nevoite să își transporte proviziile mai ales pe cale rutieră. Acest lucru a creat blocaje în trafic și înghesuieli care au transformat coloanele rusești în ținte ușoare pentru forțele ucrainene, acestea din urmă organizând ambuscade. În disperare de cauză, unele blindate grele ale rușilor au ieșit de pe șosea doar pentru a se bloca în noroi, consolidând imaginea unei armate care s-a „împotmolit”.

Între timp, coloana lungă de blindate rusești din nord, care a fost captată de sateliți, nu a reușit încă să încercuiască Kievul. Cele mai semnificative progrese au venit din sud, unde Rusia a reușit să folosească liniile de cale ferată pentru a-și realimenta forțele. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat pentru BBC că forțele președintelui Putin „și-au pierdut elanul. Sunt blocate și, încet dar sigur, înregistrează pierderi semnificative”.

2. Pierderi prea mari și moral “foarte, foarte scăzut” al trupelor „înfrigurate, obosite și înfometate”

Rusia a adunat încă de anul trecut o forță de aproximativ 190.000 de soldați pentru această invazie, iar cei mai mulți dintre aceștia au fost deja angajați în luptă. Dar atacatorii au pierdut deja aproximativ 10% din această forță. Nu există cifre verificabile cu privire la amploarea pierderilor rusești sau ucrainene. Ucraina susține că a ucis 14.000 de soldați ruși, deși SUA estimează că jumătate din acest număr mai aproape de realitate.

Oficialii occidentali spun că există, de asemenea, dovezi ale scăderii moralului în rândul luptătorilor ruși. Una din surse afirmă că moralul soldaților este „foarte, foarte, foarte scăzut”. Un altul a spus că trupele sunt „înfrigurate, obosite și înfometate”, deoarece așteptau deja în zăpadă de săptămâni întregi în Belarus și Rusia înainte de a primi ordinul de a ataca.

Rusia e deja forțată să caute mai multe trupe pentru a compensa pierderile suferite, inclusiv prin mutarea unor unități de rezervă din zone îndepărtate precum estul țării și Armenia. Oficialii occidentali consideră că este, de asemenea, „foarte probabil” ca trupe străine din Siria să se alăture în curând luptei, împreună cu mercenari din grupul secret Wagner. Un oficial militar de rang înalt al NATO a declarat că acesta este un semn că Rusia deja „zgârie pe fundul butoiului” – adică a ajuns la capătul resurselor umane.

3. Aprovizionare și logistică dezastruoase, concepute de o conducere amatoricească

Rusia s-a chinuit încă de la început cu chestiunile de bază. Până să ajungă să lupte, trupele sale trebuie hrănite, echipate, aprovizionate. Există o veche zicală militară care spune că amatorii vorbesc despre tactică, în timp ce profesioniștii studiază logistica. Rusia nu a acordat suficientă atenție acestui aspect, apreciază ofițerii consultați de BBC. Coloanele blindate au rămas fără combustibil, alimente și muniție. Vehiculele s-au defectat și au fost abandonate, apoi remorcate de ucraineni cu tractoarele.

Oficialii occidentali cred, de asemenea, că Rusia ar putea începe să rămână fără unele muniții. Armata sa a tras deja între 850 și 900 de rachete de precizie cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete de croazieră, care sunt mai greu de înlocuit decât armele neghidate. Oficialii americani au avertizat că Rusia a abordat China pentru a o ajuta să rezolve unele dintre lipsurile care încep să apară.

În schimb, Ucraina a primit un flux constant de arme din Occident. E vorba, în multe cazuri, de armament defensiv mai modern decât ce au demonstrat rușii că au la dispoziție. Pe lângă mai multe rachete antitanc și antiaeriene, se așteaptă ca ultimele loturi care vin din SUA să includă și Switchblade, o dronă „kamikaze” de mici dimensiuni care poate fi transportată într-un rucsac înainte de a fi lansată pentru a arunca un explozibil de mici dimensiuni asupra unor ținte la sol.

Cu toate acestea, zarurile nu sunt încă aruncate, iar Rusia este în continuare favorită să câștige acest război datorită resurselor incomparabil mai mari de care dispune, atât în număr de militari, cât și de armament. În ciuda eșecurilor, un oficial din domeniul serviciilor de informații a declarat că este puțin probabil ca președintele Putin „să fie descurajat. El ar putea, în schimb, să escaladeze conflictul. Probabil că Putin rămâne încrezător că Rusia poate învinge militar Ucraina”.

În timp ce forțele ucrainene dau mai departe dovadă de o rezistență acerbă, același oficial avertizează că, în lipsa unor reaprovizionări semnificative, resursele apărătorilor ar putea „în cele din urmă să fie epuizate în ceea ce privește muniția și numărul de oameni”. Deși șansele Ucrainei sunt mai bune acum decât atunci când a început războiul, ele sunt în continuare împotriva apărătorilor. Rusia a schimbat tactica și, după ce a eșuat războiul fulger, încearcă să-i epuizeze pe apărători, iar orașele acestora să fie transformate în ruine.
Un atac asupra Kievului pare improbabil, pentru că rușii și-au dat seama, între timp, că orașul e prea mare ca să fie cucerit. În schimb, se insistă la Mariupol, a cărui cucerire ar oferi Rusiei un mare succes strategic.

Oficialii occidentali avertizează în continuare că președintele Putin ar putea „dubla brutalitatea atacurilor”. Aceștia spun că el are încă suficientă putere militară pentru a bombarda orașele ucrainene pentru o „perioadă considerabilă de timp”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

* Planul oligarhilor ruși: vor să-l captureze pe Putin și să-l predea Occidentului, în schimbul ridicării sancțiunilor economice! Au însă o problemă: deocamdată nu găsesc sprijin din partea forțelor de securitate

* Barbarii putiniste: cetățenii din Mariupol sunt deportați forțat în Rusia, cei din Donbass sunt obligați să lupte contra Ucrainei!

* AUDIO. O bunicuță din Ucraina a lichidat 8 invadatori ruși. „I-a hrănit cu plăcinte cu otravă. Au zburat acasă în sicrie zincate”

* „Anul acesta va fi ultimul din viața lui Putin, sunt sigur 90%” / „Buncărul este o închisoare, și cineva poate pur și simplu s-o încuie”

* A fost lichidat și generalul Mordvicev, care-i înarma pe separatiștii din Donbass. Este al 6-lea general rus omorât de ucraineni în 23 de zile

* Ucraina și-a anihilat cel mai mare trădător de la începutul invaziei ruse. „Omul lui Ianukovici” a fost arestat la Kiev. Asupra sa s-au descoperit arme automate, pistoale, muniție și grenade

* Un primar din Siberia a dezvăluit, fără să vrea, două secrete militare care-l incriminează pe Putin

* Artileria ucraineană l-a spulberat pe maiorul rus care bombardase casele civililor. Bestia a făcut crime și în Georgia (2008), și în Siria (2015)

A fost arestat și generalul Gavrilov, numărul 2 în Garda Națională a Rusiei. Acesta a lucrat și în serviciul de securitate al lui Putin

* VIDEO. Cecenii lui Kadîrov se laudă cum, în strigăte de „Allahu akbar!”, mitraliază un bloc în care se află femei și copii

* A fost lichidat și comandantul adjunct al flotei ruse de la Marea Neagră, un ucrainean care-și trădase țara

Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

* Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Femeia care a vrut să-l dea afară pe Vladimir Putin! De ce a fost acuzat liderul de la Kremlin

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* Propaganda rusă făcută de „dragnista” Anca Alexandrescu la Realitatea Plus, amendată de CNA cu 40.000 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -