Conducerea ucigașă de la Kremlin își pregătește „vizuina” pentru un război nuclear, după eșecurile în lanț pe care le-a înregistrat pe frontul ucrainean. La 17 martie, criminalul de război Vladimir Putin a dispus efectuarea unor zboruri guvernamentale în estul Rusiei, unde s-ar afla un adevărat oraș subteran, construit încă din perioada sovietică. Ar urma să găzduiască președintele, membrii Guvernului și centrele de administrație militară sau civilă.
Într-un interviu acordat publicației Obozrevatel.com, generalul ucrainean Nikolai Malomuj (66 de ani) susține că este totuși puțin probabil ca Putin să apese butonul nuclear. Totuși, dictatorul ar fi conștient de amploarea războiului din Ucraina: ar putea deveni detonatorul unui conflict global cu Alianța Nord-Atlantică (NATO).
Generalul Malomuj descrie superbuncărul lui Putin: „În cazul unui război nuclear, există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele. Acestea sunt buncăre subterane închise, la câteva zeci de metri adâncime, un oraș întreg. Acolo se află centrele de administrație militară și civilă, pentru că acolo se mută Guvernul, nu doar conducerea Armatei. Există toate sistemele de comunicații, inclusiv comunicații subterane cu alte regiuni, alimentare autonomă cu energie independentă de sursele externe, un model autonom de susținere a vieții, inclusiv purificarea aerului”.
Într-un asemenea buncăr, informează generalul ucrainean, se putea trăi 2-3 luni în vremea URSS. Acum, cu tehnologia viitorului, se ajunge chiar la un an. Principalul buncăr al lui Putin se află în republica autonomă Altai din Siberia (la granița cu Mongolia, China și Kazahstan), situată la o distanță de peste 3.000 de kilometri de Moscova.
La destrămarea URSS, ofițerul de informații Nikolai Malomuj a ascuns o cartotecă a aparatului sub acoperire din Departamentul 1 al KGB Ucraina, pentru a nu fi mutată la Moscova
Nikolai Malomuj are o experiență vastă în domeniul informațiilor. În armată, el a servit în brigada forțelor speciale GRU a cărei specializare era să efectueze operațiuni de sabotaj în spatele liniilor inamice și să neutralizeze grupurile de sabotaj din spatele lor. Până la sfârșitul serviciului, Malomuj a obținut gradul de sergent principal și recunoștință pentru îndeplinirea misiunii de comandă.
După ce a servit în armată, a fost demobilizat și a intrat la Facultatea de Drept a Universității din Kiev. Imediat după absolvire, Malomuj a primit o ofertă de a lucra în agenții de informații străine. Astfel, de la mijlocul anilor ’80 și-a început cariera ca ofițer de informații a RSS Ucrainene, una dintre cele 15 republici ale URSS. S-a specializat în domeniul „recunoașterii în teritoriu”.
În decembrie 1991, Malomuj a reușit să ascundă o cartotecă a aparatului sub acoperire din cadrul Departamentului 1 al KGB din RSS Ucraineană, obținut ca urmare a informațiilor din teritoriu, pentru a nu fi preluată și dusă la Moscova de directorul de atunci al KGB, Nikolai Golușko.
A devenit general-locotenent la 23 august 2005, apoi general-colonel la 28 noiembrie 2008.
În perioada 2005-2010, Malomuj a fost președinte al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei (când Ucraina era condusă de președintele pro-european Viktor Iușcenko, cel otrăvit de ruși), șeful Radei de coordonare a ofițerilor și personalului militar din întreaga Ucraină și șeful Radei Supreme a Adunărilor Populare din Ucraina.
„Există toate sistemele de comunicații, alimentare autonomă cu energie independentă de sursele externe, un model autonom de susținere a vieții, inclusiv purificarea aerului”
Obozrevatel.com: Avioanele guvernamentale ale Federației Ruse au zburat joi, 17 martie, spre estul țării. Iar la punctele de sosire au staționat doar câteva minute. Ce sarcini credeți că ar fi putut îndeplini?
Gen. (r) Nikolai Malomuj: În estul Rusiei, în timpul Uniunii Sovietice, au existat obiecte deosebit de importante pentru protecție în perioada operațiunilor militare, de exemplu, la scară nucleară. Prin urmare, Rusia se asigură în mod constant, elaborează diverse scenarii, inclusiv un război global. Ei efectuează o revizie completă a acestor instalații, testând sistemele de control ale țării ascunse în adâncurile subteranelor și cele de trupe. Dacă într-adevăr au existat astfel de zboruri, aceasta înseamnă că aceste facilități sunt pregătite pentru utilizare practică. Prin urmare, liderii individuali se deplasează acolo pentru a controla pregătirea și testarea. Și, bineînțeles, pentru transferul de arhive, pentru că există documentație deosebit de importantă și instrumente electronice care nu sunt supuse distribuirii.
Obozrevatel.com: Ați putea clarifica despre ce fel de obiecte este vorba?
Gen. (r) Nikolai Malomuj: În cazul unui război nuclear, există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele. Acestea sunt buncăre subterane închise, la câteva zeci de metri adâncime, un oraș întreg. Acolo se află centrele de administrație militară și civilă, pentru că acolo se mută Guvernul, nu doar Armata. Există toate sistemele de comunicații, inclusiv comunicații subterane cu alte regiuni, alimentare autonomă cu energie independentă de sursele externe, un model autonom de susținere a vieții, inclusiv purificarea aerului. Adică, în cazul unui război nuclear, chimic sau bacteriologic, acestea sunt complet închise și funcționează în regim autonom.
„Nu cred că va fi un război nuclear, dar nu există nicio îndoială că Putin va ține toată lumea pe jar”
Obozrevatel.com: Cât timp se poate trăi într-un astfel de buncăr?
Gen. (r) Nikolai Malomuj: În timpul Uniunii Sovietice, într-un asemenea buncăr se putea trăi două-trei luni. Dar acum există deja mijloace mai moderne, așa că, mă gândesc, acum se poate sta acolo până la un an.
Obozrevatel.com: Credeți că toate aceste acțiuni, testarea buncărelor și așa mai departe, indică disponibilitatea lui Putin de a apăsa butonul nuclear?
Gen. (r) Nikolai Malomuj: Acest lucru nu indică un război viitor, dar sugerează că sunt luate în considerare diverse scenarii – atât un război local pe care ei îl poartă cu Ucraina, cât și un război global cu NATO. Astfel de scenarii încurajează conducerea rusă să pregătească aceste facilități, să le testeze și să le perfecționeze. Putin este obsedat de amenințarea din partea NATO. Conceptul de descurajare militară a Federației Ruse se referă și la formatul unui război nuclear, în cazul unei confruntări globale. Ei admit că războiul din Ucraina poate fi detonatorul unui război global și, într-o anume etapă, NATO va intra totuși în confruntare – atunci utilizarea armelor nucleare este posibilă. Aceasta este o idee absurdă, dar este obsesivă pentru toți liderii Rusiei. Ei sunt ghidați de promisiuni false și fobii, care în practică duc la război, la anumite victime și la o amenințare la adresa păcii. Nu cred că va fi un război nuclear, dar nu există nicio îndoială că Putin va ține toată lumea pe jar.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!