Profitând de erorile deosebit de grave ale lui Klaus Iohannis și de căderea acestuia în sondajele de opinie, extremiștii de la AUR încearcă să capitalizeze electoral agitând falsa temă a suspendării președintelui. Tema este falsă pentru că, în acest moment, acțiunea ar fi nu doar inoportună din cauza prelungitei crize politice (România nu are nici Guvern cu puteri depline), ci și imposibilă, pentru că AUR n-are de unde să strângă suficiente semnături.
În schimb, analiștii arată că demersul populist al partidului lui George Simion este unul de „win-win“. AUR iese din nou în față, speculând apele tulburate de președintele Iohannis atunci când a declanșat criza guvernamentală. Extremiștii atrag atenția asupra lor și se așează pe sentimentul de furie și dezamăgire al electoratului care până mai ieri avea încredere în Iohannis. Nu doar votanții AUR primesc porția de adrenalină, ci și numeroși votanți de dreapta din bazinul electoral al USR și chiar al PNL – simpatizanți ai lui Ludovic Orban nemulțumiți de imixtiunea brutală a șefului statului în treburile partidului.
Un demers imposibil. AUR știe că n-are de unde să ia semnăturile pentru suspendarea lui Iohannis
Copreședinții AUR, George Simion și Claudiu Târziu, au anunțat luni că demarează procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Urmează inerentul circ cu care extremiștii au obișnuit deja: alergătură pe holurile Parlamentului după diverși senatori și deputați, filmări cu telefoanele mobile transmise live pe Facebook, strigăte, urlete, îmbrânceli etc. Un circ care le va asigura vizualizări pe rețelele de socializare și le va da impresia simpatizanților AUR că aleșii lor „fac treabă“ în Parlament.
George Simion a proclamat, în stilul său impostor și demagog: „A venit momentul pe care îl așteptau toți românii! Responsabilul pentru criza actuală trebuie să plece!“.
În realitate, singurul moment „așteptat“ e cel al circului. AUR are doar 43 de parlamentari, iar pentru a declanșa procedura suspendării lui Iohannis e nevoie de 156! Simion pretinde că pe listă au semnat deja și parlamentari PNL – ceea ce e puțin probabil. Dar, chiar dacă ar adera la inițiativă toți parlamentarii din gruparea Orban (14 până luni seara), tot ar fi mult prea puțin.
USR a comunicat deja, prin vocea lui Dacian Cioloș, că dezavuează acest demers populist într-un moment de criză maximă pentru România. Țara are nevoie urgent de un Guvern cu puteri depline când mor sute de oameni zilnic din cauza Covid, inflația e galopantă, iarna bate la ușă și primăriile se confruntă cu probleme majore în a acoperi prețul energiei necesare ca să fie încălzite apartamentele.
PNL – aripa Cîțu nu va susține (de bună-seamă) demersul AUR. Nici UDMR nu va intra în această barcă.
Singurii care i-ar putea furniza lui George Simion numărul necesar de semnături pentru declanșarea procedurii de suspendare a lui Iohannis ar fi cei de la PSD (care au 157 de parlamentari). Dar PSD-ul e acum pe cale să intre la guvernare alături de PNL și, oricum, social-democrații n-ar accepta să intre la remorca unui partid minuscul prin comparație cu ei.
Politolog: AUR nu mai crește în sondaje folosind temele antivaccinare, antirestricții și apărării tradițiilor, așa că s-a reorientat către una nouă, anti-Iohannis
Mai mult decât atât, politologul Andrei Țăranu a explicat luni seara, la RFI, că nici măcar temei juridic nu există în acest moment pentru suspendarea lui Klaus Iohannis. Acesta a comis o serie întreagă de gesturi nepotrivite și chiar sfidătoare (cum au fost vizita la Piramidele din Egipt când acasă sute de compatrioți mureau de Covid în spitalele supraaglomerate sau partida de golf în ziua comemorării a 6 ani de la tragedia „Colectiv“), dar care nu pot fi imputate legal. Iohannis s-a dovedit lipsit de empatie și nepăsător la problemele țării, dar juridic n-a greșit cu nimic.
Totuși, hărmălaia a fost pornită de AUR pentru că, spune Andrei Țăranu, partidul nu mai crește în sondaje deoarece temele agitate până acum – lupta anti-vaccinare, împotriva măștii, apărarea „tradițiilor“ etc – și-au epuizat potențialul.
În spatele strategiei AUR de a agita tema suspendării ar sta nimeni altul decât Eugen Nicolicea, fostul deputat PSD evacuat de pe listele partidului la alegerile din 2020, spune jurnalistul Sebastian Zachmann, realizatorul emisiunii „Insider Politic“, de la Prima TV. „Cine credeți că e sfetnicul din umbră al AUR pe șobolăneli juridice? Din informațiile mele, Eugen Nicolicea“, afirmă Zachmann. Ceva mai târziu, el a completat: „George Simion mi-a scris acum că AUR nu are nicio legătură cu Nicolicea“.