Lideri PNL și PSD explică de ce vor „să se ia”: pentru a face reforme!

1
874
Refacerea guvernării PSD - PNL s-ar face, la fel ca acum un deceniu, cu binecuvântarea oligarhului Dan Voiculescu și a trustului său de presă

Independent unii de alții, social-democrații și liberalii s-au apucat deja să explice de ce se impune în acest moment un Guvern „cu majoritate solidă“ PNL – PSD: pentru a se putea face reformele pe care toată România le așteaptă. Teoretic, fiecare din cele două partide înțelege în mod diferit cuvântul „reformă“, în principal pentru că e vorba de doctrine și viziuni deosebite asupra priorităților țării. Practic, asta nu-i împiedică și pe unii, și pe alții să invoce necesitatea de a schimba țara.

Vicepreședinte PSD și primar al orașului Craiova, Lia Olguța Vasilescu a ieșit la rampă luni, la România TV, pentru a cere ca partidul să intre la putere, ca să salveze țara: „Cred că s-ar impune o guvernare a PSD. Dealtfel, noi ne-am și oferit în această perioadă, cu specialiștii noștri, și ni s-a spus tot timpul «vă e frică să intrați la guvernare, așteptați să treacă iarna». În niciun caz nu s-a pus problema așa! Dimpotrivă, s-a pus problema să putem să intrăm la guvernare și să ne continuăm reformele pe care le-am început“.

Olguța Vasilescu a adăugat că PSD vine la țanc pentru a salva țara de la dezastru: „Nouă trebuia sa ni se dea mandatul (să formăm guvernul) înca din 2020. După doi ani de guvernare de dreapta, a înțeles și populația că dacă mai stăm așa nu reparăm nimic. Încă 3 ani cu guvernare de dreapta și poate să vina orice partid de pe lumea asta, că nu va putea să repare“.

Precedentul mandat PSD, 2017-2019, a lăsat țara cu deficit excesiv (4,6% în 2019), o creștere masivă a datoriei externe, grave dezechilibre macroeconomice și, avea să se dovedească la izbucnirea pandemiei, fără niciun stoc de medicamente și echipamente medicale.

Interesant este că, din cealaltă tabără – cea liberală –, alți lideri au invocat tot necesitatea reformelor pentru a cere o alianță „solidă“ cu PSD. În Biroul Executiv al PNL de luni seară, spun surse din partid, Emil Boc, Lucian Bode și Gheorghe Flutur au cerut Guvern cu PSD, pentru că „PNL are nevoie de o majoritate solidă, de o majoritate puternică“.

Florin Roman, deputat PNL și președinte interimar al Camerei Deputaților după demisia lui Ludovic Orban, a explicat că liberalii au nevoie de PSD pentru a reforma inclusiv Constituția României: „O alianță PNL-USR-UDMR ar însemna 224 de voturi și, practic, cu votul colegilor de la minorități, ar presupune o majoritate la limită. Pe cealaltă variantă sunt 157 voturi ale PSD și 120 de voturi ale PNL, ar însemna o majoritate mai mult decât confortabilă care ar presupune și o discuție despre revizuirea Constituției. Nu renunțăm la ideea de a avea premier de la PNL. Această solicitare este legitimă. De ce te-ai duce într-o negociere în care să spui renunț la premier? PNL nu face condiționări care nu-și au locul într-o negociere. Nu vom impune partenerilor pe cine să desemneze ministru. Asta e treaba fiecărui partid. Vom încerca să generăm această majoritate. În momentul în care o vom avea vom ieși și vom anunța public“.

Și Emil Boc anunța, pe 3 octombrie, în direct la Digi 24, că „sunt convins că putem face reformele cu PS… cu USR“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Gâdea anunță fericit la Antena 3: „Se face această mare coaliție“ PSD–PNL!

* VIDEO. Generalul Ciucă a capitulat! Și-a depus mandatul de premier desemnat, așa cum i-a cerut partidul. PNL va negocia un guvern majoritar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here