Un nou triumf pentru PSD și pentru Dan Voiculescu se profilează la orizont: varianta de guvernare promovată cu insistență de aceștia pare să fi fost însușită de conducerea PNL, care ar accepta și un armistițiu pe doar 3 luni, cu Executiv minoritar – probabil compus din tehnocrați, scrie G4Media citând surse din partid. Pentru această formulă, a Guvernului tehnocrat susținut provizoriu în Parlament de PSD, au militat puternic, încă de luna trecută, atât social-democrații, cât și Antena 3, postul de televiziune al lui Dan Voiculescu.
Conducerea PNL discută în formulă restrânsă, la sediul din Modrogan, variantele pe care le are pentru a învesti Cabinetul Ciucă, iar Cîțu ar fi dispus la acest compromis, pe care-l preferă unei refaceri a coaliției cu USR.
Guvernul ar urma să fie investit până cel târziu luni, în Parlament, cu voturile PSD, PNL, UDMR și ale minorităților naționale. Deocamdată, nu este clar ce au promis în schimb președintele Klaus Iohannis și președintele liberalilor, Florin Cîțu.
PSD a jucat tare în tot acest timp. Una din variantele propuse de social-democrați a fost intrarea la guvernare, ministere-cheie fiind livrate formațiunii lui Ciolacu. Cîțu s-a temut să accepte așa ceva. O altă variantă propusă de PSD a fost cea la care s-a oprit acum PNL: Guvern cu mandat limitat, până la depășirea crizei. Numai că, în această a doua versiune, prețul cerut de Ciolacu era declanșarea alegerilor anticipate în primăvară.
Refacerea coaliției cu USR, blocată de Iohannis și Cîțu, care preferă provizoratul cu PSD
E greu de crezut că Iohannis și Cîțu, oricât de strânși cu ușa ar fi fost, puteau să accepte alegeri anticipate într-un moment în care partidul e complet prăbușit în sondajele de opinie.
În ultimele zile, numeroși liberali s-au exprimat împotriva alianței cu PSD. UDMR a anunțat, prin vocea liderului deputaților din acest partid, că ar prefera refacerea coaliției cu USR, deoarece o înțelegere cu PSD nu ar fi stabilă și, oricum, ar fi valabilă doar pe termen foarte limitat.
Iohannis și Cîțu sunt însă mânați de resentimente profunde față de USR, cu care consideră că nu se pot înțelege. La ordinul președintelui țării, premierul a evacuat USR de la guvernare la începutul lunii septembrie, pentru că partidul presa pentru desființarea Secției Speciale și pentru numirea prin concurs a procurorilor-șefi de la Parchete.
Ordinul lui Iohannis de a fi demis ministrul Justiției s-a produs cu o zi înainte de publicarea listei cu candidați la conducerea parchetelor (DNA, DIICOT, Parchetul General). Prima măsură luată de Lucian Bode, ministrul interimar numit la Justiție după scoaterea USR de la guvernare, a fost suspendarea procedurii de concurs pentru conducerea Parchetelor.
În ultimele zile, semnele apropierii dintre PNL și PSD au fost tot mai evidente. Nu mai departe de săptămâna trecută, deputatul liberal Florin Roman îl complimenta în direct, la TV, pe Vasile Dâncu, spunându-i că PSD a dat cei mai mari specialiști la guvernare.
Președintele Iohannis și premierul demis Cîțu au lansat, în acest timp, repetate atacuri aproape isterice la USR. Iohannis i-a numit pe foștii parteneri de guvernare „crizatori“ și „neimportanți“, spunând că va face reforma Justiției alături de PSD.
Țineți minte !
Când vedeți o ciorovăială fiți atenți la portofele ! Vine PSD-ul ! 😂😂😂