Un bun exemplu al efectului benefic pe care-l are concurența este apariția și pe platforma oficială de vaccinare a informației privind tipul de vaccin existent în centrele de vaccinare. Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat marți că de la 1 aprilie pe vaccinare-covid.gov.ro se va putea vedea ce tipuri de vaccin sunt în fiecare centru. Pasul a fost făcut după ce câțiva sibieni au conceput un site – vaccin.live – care arată cu exactitate numărul și tipul dozelor disponibile în fiecare centru de vaccinare.
Anunțul ofițerului este însă destul de ciudat, pentru că pe platforma guvernamentală a fost deja introdusă facilitatea. Pare că Valeriu Gheorghiță nu știe foarte bine ce se întâmplă pe site, din moment ce el a anunțat marți că abia peste 9 zile va fi disponibilă această informație!
Dincolo de nesincronizare, merită spus că autoritățile care gestionează campania de vaccinare au fost reticente, inițial, la a publica tipul vaccinurilor existente în fiecare centru. Opinia publică și presa au solicitat insistent publicarea informațiilor, dar s-au lovit de tăcere sau refuz.
Opacitatea autorităților a generat multe nemulțumiri și greutăți din partea oamenilor siliți să bâjbâie pe platforma oficială
Oamenii nemulțumiți s-au plâns că sunt nevoiți să bâjbâie pe platforma oficială, căutând la nimereală prin mai multe județe și în zeci de centre ca să găsească locuri libere. Mulți dintre cei dornici să se vaccineze au preferință sau încredere într-un anumit tip de vaccin, ceea ce a îngreunat și mai mult procedura. Au existat numeroase relatări despre programări succesive, la mai multe centre. Oamenii se programau, deduceau după perioada de rapel ce tip de vaccin vor primi, își anulau programarea dacă nu era cu vaccinul dorit și încercau să se programeze în altă parte, sperând că de data asta va fi cu noroc.
Lipsei de reacție a autorităților i-a urmat inițiativa unor sibieni care, sistematizând mai prietenos pentru utilizatori – culmea! – tocmai datele publice din platforma guvernamentală, au pus pe picioare un site unde se indică precis centrele existente, tipurile de vaccin folosite acolo, dacă mai sunt locuri disponibile și câte persoane sunt pe listele de așteptare.
Totul s-a făcut cu resurse minime, dar cu pricepere și interes pentru rezolvarea problemei.
Acum, colonelul Gheorghiță a anunțat, la câteva săptămâni după lansarea site-ului privat care rezolva problema, că și pe platforma guvernamentală vor fi încărcate aceste date începând cu 1 aprilie. Ele sunt însă, așa cum am scris mai sus, deja disponibile pe vaccinare-covid.gov.ro.
Marți, 23 martie 2021, pe listele de așteptare la vaccinare sunt înscriși 762.978 de români. Cei mai mulți așteaptă la Pfizer – 666.960
Conform site-ului privat vaccin.live, care operează cu datele din platforma guvernamentală, marți, 23 martie, pe listele de așteptare sunt înscriși 762.978 de oameni: 666.960 la Pfizer, 48.316 la Moderna, 47.702 la AstraZeneca.
Nu mai e niciun loc disponibil în toată țara la Pfizer (491 de centre de vaccinare) și Moderna (76 de centre).
Mai sunt 7.143 de locuri disponibile la AstraZeneca (163 de centre), dar numai în Nordul țării și Moldova (Maramureș, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vrancea) și în zona Banatului și Vestul Olteniei (Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți).
Dintre marile orașe, doar Suceava (1.112 doze) și Reșița (518) mai au locuri disponibile în centrele de vaccinare.
ASTA-i soluția (deocamdată… UNICĂ!): să-i punem în situația de aaa… NU AVEA ÎNCOTRO, daaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!