duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsPentru ce se cer bani la Primăria Capitalei: gală de 18 milioane...

Pentru ce se cer bani la Primăria Capitalei: gală de 18 milioane de lei, autobuz-amfibie, hidrobiciclete, copaci solari. Nicușor Dan: “Să ieșim din politica de tip Moș Crăciun!”

-

Mulți dintre angajații de la Primăria Capitalei încă mai trăiesc în epoca Firea. Aceasta pare să fie concluzia după lecturarea propunerilor de achiziții ajunse pe masa primarului Nicușor Dan și publicate de HotNews. Deși noul edil a anunțat că epoca “tunurilor” s-a încheiat, iar datoriile lăsate în urmă de vechea administrație depășesc 2,5 miliarde de lei, instituțiile din subordinea Primăriei Generale continuă să “livreze” prețuri mult supraevaluate și achiziții exotice.

Bugetul real al Capitalei este de circa 4 miliarde de lei anual. Pentru a putea cheltui mai mult decât producea, Gabriela Firea falsifica datele, supraevaluând la începutul anului estimările la încasări.

Așa se ajungea să fie evaluate încasări de 7 miliarde, pentru ca, apoi, pe parcursul anului, pe măsură ce bugetul rămânea în urmă față de estimări, diferența să fie acoperită din împrumuturi sau, pur și simplu, nu se achitau facturile (adică se mergea “pe datorie”).

Bănci de grădină la 5.000 de lei bucata și copaci solari cu 135.000 de lei bucata

În 2021 s-a intrat cu datorii de 2,5 miliarde de lei, mai mult de 50% din bugetul real anual al Primăriei București.

- Advertisement -

Cum în 2021 trebuie făcute investiții urgente în lucrări de infrastructură extrem de importante, precum sistemul de termoficare, Nicușor Dan a anunțat deja că trebuie reduse cheltuielile care nu sunt vitale.

Cu toate acestea, scrie HotNews, pe masa sa ajung propuneri exotice sau prețuri mult umflate.

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement vrea autobuz-amfibie de 2,3 milioane de lei, 100 de hidrobiciclete la 700.000 de lei, 3.000 de bănci de grădină la 15 milioane de lei (adică 5.000 de lei bucata, când o bancă de grădină foarte bună costă la Dedeman, de exemplu, în jurul a 1.000 de lei).

- Advertisement -

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic vrea 29 de milioane de lei pentru 71 de biserici și 10 copaci solari V tree în valoare de 1,35 milioane lei.

PROEDUS (Centrul pentru Proiecte Educaționale și Sportive) cere 17,8 milioane de lei pentru o gală a excelenței și 6,5 milioane de lei pentru tabăra elevilor activi și merituoși.

Nicușor Dan: „Au venit cu propunerea de a cheltui 25 de milioane de lei pentru noi statui în Bucureşti. Avem administraţii care plătesc zeci de mii de euro pe chirii, timp în care AFI are spaţii goale“

Nicușor Dan a spus deja că directorii din Primărie i-au cerut de 3 ori mai mulți bani decât sunt disponibili la buget și că vor fi tăiate cheltuielile care nu sunt strict necesare: ”Vreau să ieşim din politica de tip Moş Crăciun, în care, din păcate, s-a desfăşurat până acum discuţia pe buget. Veneau directorii, propuneau mult, ştiau că se taie, se tăia aşa, din pix, şi nu exista nicio coerenţă între lucrurile care se plăteau de la bugetul local. Chestiunea fundamentală este ce vrem să facem cu orașul acesta şi de aceea e extrem de important că am avut o discuţie cu toţii, pe toate zonele de activitate, pentru ca bugetul să reflecte o direcţie de dezvoltare. (…)

Știți că este o secvenţă, in filmul Titanic, în care vaporul se scufundă şi orchestra cântă. Am avut această imagine de mai multe ori în minte la discuţiile cu o parte din Executiv. Vă dau un singur exemplu, au venit cu propunerea de a cheltui 25 de milioane de lei pentru noi statui în Bucureşti. Avem, de asemenea, administraţii care plătesc zeci de mii de euro pe chirii, timp în care AFI are spaţii, din care unele stau goale şi altele sunt închiriate pe nimica toată. (…)

Legat de ALPAB, această administraţie a avut în fiecare an un buget de în jur de 100 de milioane de lei, din 2015 încoace, şi acum au venit şi au cerut 300 de milioane de lei. S-a cerut de către fosta Administraţie a Monumentelor şi Patromoniului Turistic, care acum se numeşte Direcţia pentru Peisagistică, o sumă între 20-30 de milioane de lei pentru 61 de biserici. (…)

Dacă însumăm tot ce s-a propus ieri de către direcţii, sunt cam de trei ori mai mulţi bani decât avem în condiţiile financiare în care ne aflăm“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -