Școlile din România se vor redeschide începând de luni, 8 februarie 2021. Decizia în fiecare caz în parte urmează să se ia la nivel local, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, s-a decis marți, într-o ședință ținută la Palatul Cotroceni de președintele Iohannis și membri ai Guvernului Cîțu.
Școlile erau închise din 9 noiembrie 2020.
Universitățile au autonomie, fiecare decide singură când va relua cursurile în sistem normal („la clasă”).
Anunțul oficial a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă:
„Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să spun câteva lucruri clare.
Nu, nu am scăpat de pandemie, e nevoie să respectăm măsurile în vigoare, dar putem constata că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic. Avem ceva mai puține persoane la ATI, ceva mai puțin persoane internate în spital zilnic. Deci, trendul este descendent, cum spun experții.
Nu suntem singuri în Europa, ne-am uitat să vedem ce fac alții. Putem constata că marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile. Sunt foarte puține, doar 3 state care nu deschid școlile.
În consecință, în unanimitate am decis: începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la școală”.
Se revine, de fapt, la situația de dinaintea închiderii totale a școlilor. Vor fi 3 scenarii: verde (școală în clasă), galben (grădiniță, clasele 1-4, 8 și 12 merg la școală) și roșu (doar copiii de grădiniță și clasele 1-4 merg la școală).
Pentru localitățile aflate în carantină, se aplică „scenariul 4”: nimeni nu merge la școală sau la grădiniță!
Explicațiile lui Klaus Iohannis:
„Ținem cont de situația din fiecare localitate și în fiecare școală se vor lua măsuri stricte. În consecință:
– în localitățile cu puține cazuri de Covid – scenariul verde -, toți copiii merg la școală, inclusiv grădinița;
– în localitățile din scenariul galben, copiii de grădiniță merg fizic, clasele 1-4 merg la școală, clasa a 8-a și clasa a 12-a merg la școală;
– în localitățile din scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1-4 la școală, restul fac școala online;
– în localitățile carantinate, toată lumea stă acasă.
Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil e bolnav, la câte cazuri de îmbolnăvire într-o școală se închide – toate vor fi rapid clarificate prin ordin comun de ministru – al Sănătății și al Educației -, care va fi pregătit azi și mâine.
În consecință, pregătiți copiii pentru școală!”
Prima oară când s-au închis școlile anul trecut a fost la începutul pandemiei, pe 11 martie. Deciziile, nepopulare, au fost prompt exploatate de PSD și de conspiraționiști, care au pretins aberant – în campania electorală pentru alegerile europarlamentare – că închiderea școlilor face parte dintr-un plan diabolic al Ocultei Mondiale, interesată să distrugă învățământul și să îmbolnăvească psihic copiii.
Declarația de presă a lui Klaus Iohannis (INTEGRALĂ)
„Tocmai am finalizat o întâlnire la care au participat Prim-ministrul, ministrul Educației, ministrul Sănătății și alți experți, și consilieri de la Administrația Prezidențială. Am discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români. Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi.
Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun câteva lucruri foarte clare: nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic – avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent.
Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile.
În consecință, în unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli.
Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele 1-4 merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a 8-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a 12-a, care se pregătesc de Bacalaureat.
În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1-4 la școală, restul făcând școala online. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a 5-a până la a 12-a fac școala on-line.
Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.
Deci, pe scurt: grădinițele și clasele 1-4 vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele 8, 12. Iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele 1-4, restul făcând școală on-line.
Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat – cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.
În consecință, pregătiți copiii pentru școală!
Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”