Cu număr-record de oameni îmbolnăviți zilnic și de pacienți internați în stare gravă la terapie intensivă, România începe să se confrunte cu o criză a medicamentelor în epidemia de Covid-19. Emilian Imbri, managerul Institutului de Boli Infecțioase “Victor Babeș”, din București, spital aflat în prima linie a luptei cu virusul, anunță că, de acum lucrurile se vor înrăutăți. Medicul așteaptă creșterea numărului de cazuri în continuare și declanșarea unei crize a medicamentelor.
Managerul de la “Victor Babeș” nu este la primul avertisment, dar situația s-a agravat constant în condițiile în care nici populația României nu a înțeles că ne îndreptăm spre o situație critică. Imbri a explicat, în ultimele luni, de câte ori a avut ocazia, că o creștere a numărului de cazuri, transformată în aglomerarea secțiilor de ATI, va provoca o criză a medicamentelor.
Acum, Emilian Imbri a revenit, spunând că deja criza s-a instalat: „Am avut vreo trei apeluri în care am explicat că în contextul în care numărul de bolnavi va creşte, vom rămâne în foarte scurt timp în imposibilitatea de a-i trata. Am menţionat că, de fapt, nu există tratament pentru această afecţiune. Se tratează cu nişte scheme şi nişte tratamente care sunt fabricate pentru cu totul alte afecţiuni. Aceste medicamente nu se cumpără, ci sunt trimise de producător ţărilor, iar o parte este asigurată de OMS. România nu primeşte suficiente medicamente! Nevoia de medicamente în România este mult mai mare decât aprovizionarea“.
Începând cu 30 septembrie – exact două săptămâni după începerea anului școlar –, România a accelerat brusc și dramatic în dinamica pandemiei de Covid-19. Vechiul record, de 1.767 de cazuri, consemnat pe 23 septembrie, a fost spulberat zilnic în octombrie.
Pe 30 septembrie au fost 2.158 de cazuri, pe 1 octombrie – 2.086 de cazuri, pe 2 octombrie – 2.343 de cazuri, pe 3 octombrie – 2.064.
Datele statistice înregistrate până acum arată că aproximativ 5% dintre cei infectați ajung la terapie intensivă. Cum numărul de cazuri zilnice în România a accelerat puternic, implicit a crescut și numărul cazurilor grave (5% din 2.000 de cazuri pe zi înseamnă că, la fiecare 24 de ore, alți 100 de oameni ajung la terapie intensivă). Sâmbătă, 3 octombrie, România avea un număr-record de pacienți cu Covid la ATI: 583.
Autoritățile se tem că, în perioada următoare, numărul de infecții zilnice se va apropia de 3.000.