Învinsă de Nicușor Dan în cursa pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, a anunțat marți seara, la Antena 3, că va cere renumărarea voturilor! Povestea pare dintr-un film prost, dar e adevărată: reprezentanta PSD, beneficiara dovedită a unor fraude masive în numeroase secții din București, pretinde că a fost victima unui furt!
Deși ridicolă, atitudinea Gabrielei Firea e nu doar consecventă cu propria sa narațiune, pe care o dezvoltă de mult timp, dar are și o explicație pragmatică.
Consoarta lui Pandele și-a construit, în ultimii ani, propria realitate paralelă, în care poate că la început a jucat doar un rol de ochii lumii, dar din 2016, de când a devenit primăriță, a început să creadă ea însăși. În această paradigmă, absolut totul este răsturnat invers: Firea afirmă că a făcut lucruri mărețe în București, că oamenii o iubesc, că ea e populară, că nu a furat și nu a patronat un sistem corupt, că a dus o campanie electorală “pozitivă”, că nu există nicio “caracatiță” la Primărie, că a pierdut alegerile nu din vina sa, ci din cauza trădătorilor și, acum, iată, că este victima, și nu beneficiara unei fraude masive la vot.
Firea la Antena 3: “Am văzut procese verbale modificate cu pixul, cu voturi trecute la contracandidatul meu“
Gabriela Firea a refuzat, dealtfel, să-și recunoască înfrângerea duminică seara, când Nicușor Dan a fost anunțat de exit-poll-uri câștigătorul detașat al alegerilor locale pentru București. Ulterior, la centralizarea rezultatelor de la urne, distanța s-a micșorat, iar marți seara, după numărarea a 97,92% din voturi, Nicușor Dan avea 42,79%, iar Gabriela Firea – 37,98%.
Scăderea față de avansul inițial poate fi explicată prin faptele ieșite marți la iveală de la zeci de secții de votare, în special în Sectoarele 1, 4 și 5, de unde în sistemul electronic centralizat al Autorității Electorale Permanente au fost încărcate rezultate aberante.
În fiecare din aceste secții, sute de voturi de la candidații Opoziției au fost mutate cu totul la alte partide. La Sectorul 1, un membru PSD a fost prins cu 473 de procese verbale ale secțiilor de votare asupra sa. S-a întocmit dosar penal.
În acest context, Firea a afirmat la Antena 3 că, nici mai mult nici mai puțin, Opoziția a fraudat alegerile, și cere renumărarea voturilor! „Niciodată nu au fost diferențe atât de mari între ceea ce prezintă un exit-poll și rezultat. La prânz aveam 5 puncte peste candidatul dreptei și în două ore aveam 7 punte sub candidatul dreptei. Nu am mai pomenit diferențe atât de mari.
A fost un vot mixt pe toată perioada zilei. Am vorbit cu matematicieni, statisticieni, aceste 12 puncte nu se pot explica. Am văzut procese verbale modificate cu pixul, cu voturi trecute la contracandidatul meu. S-au chemat urne care n-au mai ajuns la persoanele care le-au solicitat“, a pretins fosta prezentatoare de la televiziunea lui Dan Voiculescu.
De ce ar vrea PSD reluarea numărătorii voturilor: foștii primari mai rămân în funcție minimum 30 de zile, timp suficient să-și șteargă urmele
Atitudinea acesteia pare doar un tupeu nemărginit sau, după cum a descris-o finul Robert Negoiță (rămas primar la Sectorul 3), o manifestare de paranoia. Însă renumărarea voturilor a fost cerută și de Daniel Tudorache, primarul învins de la Sectorul 1, și Marcel Ciolacu, liderul PSD.
Iar explicația poate fi și alta: reluarea numărătorii voturilor va prelungi cu cel puțin o lună mandatul primarilor învinși duminică la alegeri. Procedura e de lungă durată. Până se ia decizia definitivă și se rezolvă contestațiile, până se renumără toate buletinele de vot, se completează iar procesele verbale etc, va mai trece destulă vreme. Iar noii primari, conform legii, depun jurământul la 10 zile după ce se stabilește oficial rezultatul alegerilor.
Prelungirea mandatului cu încă o lună pare o bagatelă, dar nu e chiar așa. În acest timp se mai pot semna acte (Firea a dat contracte de 23 de milioane de euro cu câteva zile înaintea votului), șterge urme, rezolva diverse probleme de legalitate, elibera autorizații de construire etc. S-ar putea spune că toate aceste lucruri puteau fi făcute și înaintea votului, dar realitatea este că mulți dintre primarii învinși nici măcar nu concepeau, până sâmbătă seara, că ar putea pierde alegerile. Acum, când lucrurile sunt clare, rămân în urmă multe lucruri de pus la punct.
Răgazul ar fi bine-venit, mai ales după ce Nicușor Dan și Vlad Voiculescu (primarul ales și viceprimarul Municipiului București), dar și Radu Mihaiu (primarul Sectorului 2) au anunțat, luni și marți, că vor face audit la primării și că “sigur” vor intra oameni la pușcărie, pentru golăniile făcute în ultimii ani.
Asa este, au nevoie ca de aer sa mai stea pe functii inca o luna, si mai mult ca sigur ordinarul de parlament psdist pune data alegerilor parlamentare pe 6 decembrie, ca s-ar incadra perfect pentru manariile lor : noiembrie mai stau pe functii, si de-abia pe 10 decembrie ar intra in paine noii primari, adica dupa data alegerilor parlamentare. In timpul asta, sterg urmele furaciunilor, si sifoneaza cat pot pentru pomeni electorale din bugete, ca sa-si fidelizeze potentialii alegatori.