vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLumeaEuropaNoi măsuri în Europa din cauza Covid-19: stare de urgență în Cehia...

Noi măsuri în Europa din cauza Covid-19: stare de urgență în Cehia și Slovacia, restricții în Anglia, Olanda și Germania

-

În Europa sunt introduse noi restricții, în condițiile în care se înregistrază o creștere puternică a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2. Mai multe țări își iau măsuri: stare de urgență în Cehia și Slovacia; Olanda impune teste Covid la aeroport și controale pentru a verifica respectarea carantinei obligatorii; Anglia limitează adunările timp de 6 luni; Germania introduce alerte de călătorie pentru alte regiuni din 11 state UE.

Stare de urgență în Cehia și Slovacia

Premierii celor două țări desprinse din fosta Cehoslovacie au anunțat luni că vor introduce starea de urgență în această săptămână, în condițiile în care se înregistrează o creștere puternică a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2.

Premierul Cehiei, Andrej Babis, a anunţat o ședință extraordinară a Guvernului său, tot pentru ziua de miercuri, pentru a aproba starea de urgenţă.

Noile restricții impuse în Cehia:

- Advertisement -
  • Închiderea tuturor școlilor.
  • Închiderea tuturor sălilor de sport, galeriilor și librăriilor.
  • Le este interzis tuturor cetățenilor să iasă din casă după ora 22.00.
  • Se limitează organizarea evenimentelor în interior la 100 de persoane, masca fiind obligatorie.
  • Se limitează organizarea evenimentelor în aer liber la 2000 de persoane, masca fiind obligatorie.

Oficialii cehi au comunicat că vor fi impuse și alte restricții, însă acestea vor fi comunicate.

Zdeněk Hřib, primarul orașului Praga, avertizează că situația a scăpat de sub control. Conform acestuia, sălile de sport vor fi transformate în centre de îngrijire a bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2, din cauza lipsei paturilor în spitale.

Și Slovacia intră din nou în stare de urgență, care va fi adoptată miercuri, 30 septembrie, și va intra în vigoare în ziua următoare.

- Advertisement -

„Situaţia este extrem de gravă şi consider că trebuie să adoptăm măsuri foarte radicale şi foarte îndrăzneţe”, a declarat şeful Guvernului slovac, Igor Matovici, la finalul unei reuniuni a celulei de criză. Măsura ar urma să fie adoptată de guvern miercuri şi ar fi a doua de acest gen de la începutul pandemiei.

Noile restricții care vor fi impuse începând de joi, 1 octombrie 2020:

  • Toate evenimentele sportive, culturale și serviciile religioase vor fi interzise.
  • Căsătoriile și înmormântările vor fi autorizate numai dacă toți participanții fac dovada testului negativ de coronavirus.
  • Restaurantele, barurile și cafenelele se vor închide la ora 22.00, iar persoanele care nu locuiesc împreună și doresc să se apropie la mai puțin de 2 metri, în exterior, vor fi obligate să poarte mască de protecție.
  • Masca rămâne obligatorie în spațiile închise.

Starea de urgență va fi introdusă în condițiile în care Slovacia a înregistrat un record de 552 de cazuri de infectare de Covid-19 în 24 de ore, pe 25 septembrie 2020, la o populație de 5,5 milioane de locuitori.

Olanda impune testele Covid-19 și limitarea călătoriilor

Olanda adoptă măsuri suplimentare pentru românii care vor să intre în această țară. Regulile sunt valabile pentru toate persoanele care vin din România, indiferent de cetățenie. Țara noastră continuă să fie inclusă în zona portocalie (zonă de risc ridicat), pentru care se recomandă evitarea călătoriilor, cu excepția celor strict necesare.

Noile restricții impuse de Olanda începând de marți, 29 septembrie 2020, pentru cel puțin 3 săptămâni:

  • Se interzice deplasarea între marile orașe – Amsterdam, Rotterdam, Haga –, care sunt și principalele focare de coronavirus.
  • Toate evenimentele sportive se vor desfășura fără spectatori.
  • Vor fi colectate datele de contact ale tuturor persoanelor care vin din zonele de risc.
  • Restaurantele, barurile și cafenelele vor fi închise la ora 22.00, la fel ca în Marea Britanie, Spania și Franța, aflate în situații similare.
  • Se efectuează controale pentru a verifica respectarea măsurii de autoizolare.
  • Se limitează adunările în interior la 3 persoane.

În plus, pe aeroportul Schiphol (Amsterdam) va fi operaționalizat un centru de testare pentru infecția cu SARS-CoV-2. Toți cetățenii care revin din zonele de risc vor putea fi testați, în mod gratuit, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice infecției cu acest virus. Indiferent de rezultatul testării, rămâne valabilă recomandarea fermă privind autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile.

Măsuri similare vor fi implementate și pe aeroporturile din Eindhoven și Rotterdam.

Anglia, Scoția și Irlanda de Nord: restricții timp de 6 luni

Marea Britanie a decis să adopte unele dintre cele mai drastice măsuri de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2.

  • Restaurantele, barurile și pub-urile se închid la ora 22.00, clienții putând fi serviți doar la masă (cel mult 6 persoane așezate la aceeași masă).
  • Cresc amenzile pentru nepurtarea măștii de protecție. Astfel, prima abatere se sancționează cu 200 de lire sterline, iar pentru fiecare abatere viitoare suma se dublează.
  • Se limitează nunțile la cel mult 15 persoane.
  • Toate evenimentele sportive se vor desfășura fără spectatori.

De asemena, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, avertizează cu privire la călătoriile în Scoția în luna octombrie, întrucât cea mai nordică țară din Regat poate intra în stare de urgență.

Germania: alerte de călătorie pentru alte regiuni din 11 state UE, inclusiv România

Guvernul german a declarat noi regiuni din UE drept zone de risc de infectare cu coronavirus. Pe lista zonelor de risc figurează și numeroase judeţe din România.

Afectate de avertismentele de călătorie ale Berlinului sunt acum jumătate din țările Uniunii Europene. Nou-introduse pe lista orașelor cu statut de zonă de risc sunt: Lisabona, Dublin, Copenhaga și regiuni de graniță din Cehia și Austria.

Pe lista institutului Robert Koch au fost incluse și regiuni din țările din vecinătatea Germaniei, precum Danemerca, Cehia, Franța, Austria și Olanda.

În ceea ce privește România, Institutul Robert Koch, principala autoritate germană de profil, a inclus pe lista zonelor de risc capitala București, precum și județele Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vâlcea și Vaslui.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -