joi, noiembrie 21, 2024
AcasăMainSondaj IMAS: PNL – 33,4%, PSD – 23,4%, USR-PLUS – 17,2%. Pro...

Sondaj IMAS: PNL – 33,4%, PSD – 23,4%, USR-PLUS – 17,2%. Pro România scade sub 10%, ALDE se stinge

-

PNL și Alianța USR-PLUS ar obține împreună peste 50% din voturile românilor și ar putea guverna împreună fără alte „proptele”, dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum, relevă sondajul lunar de opinie efecutat de IMAS la comanda postului de radio Europa FM.

Potrivit măsurătorii efectuate în perioada 10-29 iulie 2020, PNL și Alianța USR-PLUS ar strânge 50,6% din voturi. Dar, pentru că pragul de trecere în Parlament l-ar face doar 5 formațiuni care strâng împreună 89,3% din voturi, în urma redistribuirii celor 10,7% rămase, o eventuală coaliție PNL-USR-PLUS ar ajunge la aproximativ 55%.

PNL revine pe creștere, Alianța USR-PLUS “trage” spre 20%, PSD culege roadele celor 4 luni în care a depus eforturi să aducă România în criză sanitară

Iată rezultatele sondajului IMAS, realizat în perioada 10-29 iulie 2020 pe un eșantior de 1.010 persoane, prin metoda CATI. Marja de eroare este de 3,1%.

PNL – 33,4%

Liberalii cresc foarte ușor, pentru a doua lună consecutiv, după ce în luna mai atinseseră cel mai scăzut procentaj după venirea la guvernare. În iulie au 33,4%, după ce în iunie au avut 33%, iar în luna mai – 32,6%.

- Advertisement -

Ei sunt însă foarte departe de momentul de vârf, consemnat în ianuarie acest an, când aveau 47,4% din opțiunile de vot. Dar acela a fost un scor conjunctural, bazat pe o dublă euforie: preluarea guvernării și victoria zdrobitoare a lui Klaus Iohannis în fața PSD-istei Viorica Dăncilă.

PSD – 23,4%

Social-democrații profită din plin de criza Covid-19, la care au pus umărul vârtos, și cresc în sondajul pe luna iulie cu 1,5% procente față de iunie, când aveau 21,9%.

Pentru PSD, campania din ultimele 4 luni începe, în sfârșit, să dea roade. Partidul a pus bețe în roate cât a putut eforturilor de stopare a pandemiei în România. Și-a trimis susținătorii la mitinguri, a propagat pe Facebook, pe site-urile și televiziunile afiliate teorii conspiraționiste și a negat existența virusului. În Parlament, PSD a tărăgănat reglementările legislative, iar prin CCR și Avocatul Poporului le-a demolat pe cele existente deja. Acest efort toxic este răsplătit acum: partidul crește în sondaje odată cu bilanțul victimelor epidemiei, în timp ce liderii PSD – care au instigat public la nerespectarea reglementărilor legale – strigă că Guvernul e de vină.

- Advertisement -

PSD a fost la cele mai scăzute cote, din februarie încoace, în lunile mai și iunie – atunci când România a gestionat cel mai bine pandemia. Social-democrații au avut 23% în mai și 21,9% în iunie – un adevărat dezastru. Creșterea bilanțului victimelor a coincis cu creșterea încrederii în PSD – care a ajuns acum la 23,4%. Scorul rămâne însă mic, sub maximul acestui an (25,8% în februarie).

Alianța USR-PLUS – 17,2%

Este prima lună în care sondajul IMAS include această alianță în măsurătoare, după ce, până acum, USR și PLUS fuseseră prezentate separat. Alianța are un potențial masiv – se va observa ceva mai jos, distanța față de “mamutul” PSD este, totuși, mică, dacă socotim că vorbim despre o alianță formată în această primăvară din două partide foarte recent înființate.

Totuși, ca o curiozitate, scorul cumulat al USR și PLUS, luna trecută, a fost mai mare decât cel al alianței la un loc. În iunie, USR avea 12,3%, iar PLUS – 5,8%. Așadar, separat aveau 18,1%, cu 0,9% mai mult decât acum, când sunt împreună.

Pro România – 9,7%

Partidul lui Victor Ponta începe să scadă după 5 luni consecutive în care fie a crescut, fie s-a menținut la același scor. Scăderea este destul de importantă, Pro România este în iulie la 9,7% după ce în mai și iunie a fost la 11,2%. Scorul minim, 3,8% în februarie, e însă foarte departe și nu există mari motive de îngrijorare.

Dacă alegerile ar avea loc azi, Ponta ar avea a patra forță politică a României.

UDMR – 5,6%

Maghiarii revin deasupra pragului electoral după ce în iunie coborâseră la un minim-record, 3,4%. Partidul se învârte însă în jurul scorului tradițional și nu are de ce să-și facă griji. Indiferent când vor avea loc alegerile, UDMR va face un scor între 5 și 7%, fiind una dintre cele 5 forțe politice sigure de prezența în viitorul legislativ.

PMP – 3,9%

Problemele tind să se acutiezeze pentru partidul lui Traian Băsescu. De peste un an, PMP nu mai trece pragul electoral în sondajele lunare făcute de IMAS. În iunie a avut cel mai bun scor de după alegerile europarlamentare de anul trecut – 4,7%, foarte aproape de pragul minim de 5% care asigură prezența în Parlament. Dar iulie a adus PMP iar sub 4%. Media, din martie încoace, a fost de 3,6-3,7%.

Pentru Partidul Mișcarea Populară, scrutinul din toamnă se anunță deja o provocare foarte mare.

ALDE – 3,4%

Partidul-balama al lui Tăriceanu scade constant, iar pragul de 5% începe să devină o Fata Morgana. Cel mai probabil, doar o alianță cu stăpânii de la PSD ar putea să-l mai tracteze pe Tăriceanu, încă o tură, în Parlament.

ALDE e cotat în iulie la 3,4%, după ce în iunie a avut 3,7%, în mai – 4,2%, iar în aprilie – 4,4%. Este, așadar, a treia lună consecutivă în care scade.

Scorul pe care-l avea ALDE anul trecut, pe vremea asta – 7,3% în iulie 2019, 7,4% în august 2019 –, este deja un vis frumos pentru combinatorul Tăriceanu și acoliții săi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Acest sondaj este facut de prosti pentru prosti. Cand ai marja de eroare de 3.1% si stii ca in Parlament se intra cu 5%, lasa-te de realizat sondaje privind intentia de vot. Prin urmare, cu aceasta eroare daca este pe plus toate partidele anuntate pompieristic ca nu mai intra in Parlament, vor intra! Mai mult PSD(Ciolacu+Ponta) este la egalitate cu PNL! Daca PNL ar fi altceva decat jumatate din USL, Orban ar trebui sa isi ia guvernul de circari amatori si sa retraga pe la un schit in munti cativa ani si sa lase PNL pe mana unora care cu adevarat sunt si liberali si competenti si capabili sa bata singuri macar PSD!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -