Centrala nucleară de la Cernavodă va fi retehnologizată și extinsă, investițiile ridicându-se la 8-9 miliarde de euro, a anunțat premierul Ludovic Orban. Acesta spune că operațiunea va fi executată cu parteneri din Occident și vizează modernizarea reactorului 1 și construirea reactoarelor 3 și 4.
Acordurile pentru demararea investițiilor vor fi semnate în cel mai scurt timp, spune Orban.
Investiții și în instalații conexe care vor produce “avantaje economice pentru România”
„Pentru centrala nucleară avem planuri mari. Obiectivul nostru este să realizăm investiţii de 8-9 miliarde de euro, investiţia privind retehnologizarea reactorului 1, de asemenea investiţia privind construcţia reactoarelor 3 şi 4. Vrem să realizăm aceste investiţii cu parteneri serioşi, din zona euro-atlantică, care să aibă expertiza şi tehnologia necesară pentru a putea susţine realizarea acestor investiţii fundamentale pentru dezvoltarea economică a României”, spune premierul.
Acesta spune că se vor face investiții și în instalații conexe: „De mare interes investiţia în instalaţia de detritiere, pentru realizarea de tritiu şi în mod evident este de mare interes şi utilizarea izotopului Cobalt 60, un produs extrem de util şi de căutat care poate să genereze avantaje economice pentru România”.
Primul reactor al centralei nucleare de la Cernavodă a fost făcut pe vremea comunismului, de canadieni cu tehnologie CANDU.
Dezvoltată în anii 1950-1960, respectiva tehnologie a fost preferată celei sovietice de către români când s-a construit centrala de la Cernavodă, în anii 1970-1980. A fost o excepție în fostul lagăr comunist, pentru că restul țărilor aflate sub dominația URSS au dezvoltat centralele nucleare după modelul sovietic. Tehnologia CANDU este mult mai sigură decât cea a rușilor, dar au trecut, totuși, circa 60 de ani de la inventarea acesteia și este nevoie de o modernizare.
Victor Ponta și Liviu Dragnea au încercat să-i bage în schemă pe chinezi. Tentativa a eșuat
Regimul PSD, atât sub Victor Ponta, cât și sub Liviu Dragnea, a încercat să bage pe fir China în proiectul retehnologizării centralei de la Cernavodă. Chinezii au însă o tehnologie care nu se știe cât este de sigură.
Spre deosebire de țările occidentale, unde preocuparea pentru siguranța mediului și a oamenilor este majoră, iar eventualele incidente sunt imediat semnalate, în țări precum Rusia și China, guvernele ascund eventualele probleme. Felul în care s-a procedat în cazul dezastrului de la Cernobâl este elocvent pentru Rusia, iar cel al declanșării pandemiei de coronavirus – edificator în cazul Chinei.
În plus, atât în cazul chinezilor, cât și al rușilor, “asistența” lor vine întotdeauna la pachet cu cerințe de natură să afecteze siguranța națională a țărilor unde pătrund.
CITIȚI ȘI:
* INTERVIU-EVENIMENT. Andreea Esca, în lacrimi: „Am fost infectați eu, soțul meu și fiul nostru. Mi-am pierdut complet gustul și mirosul, nu mai simțeam usturoiul și parfumurile tari”