Hotelierii de la Marea Neagră, afectați de pandemia de coronavirus, cer ajutor Guvernului pentru a putea supraviețui. Printre solicitări: anulări și amânări de taxe și impozite.
Pandemia de coronavirus (COVID-19) afectează puternic vânzările de vacanțe pentru destinația turistică „Litoralul românesc al Mării Negre”. Operatorii turistici și agențiile de turism care vând acest produs se confuntă deja cu un blocaj financiar.
Cei afectați solicită Guvernului o serie de măsuri, menite să limiteze pierderile, astfel încât să poată funcționa în parametri cât mai apropiați de normalitate, în această vară, când se estimează că vor avea și un aliat: faptul că o mare parte dintre români se vor (re)orienta către vacanțele interne, în detrimentul celor externe.
Anca Nedea, fostă șefă ANT în Guvernul Cioloș: „Se prognozează scăderea masivă a încasărilor, cel puțin pentru următorul trimestru, cel mai important din an, și, implicit, o scădere importantă a veniturilor pentru întreaga perioadă a anului 2020”.
Pandemia de coronavirus, ținută deocamdată sub control în România, afectează deja grav operatorii economici din turism și servicii (important sector economic, numit și „Industria Fără Fum” sau „Industria Ospitalității”). Aceștia se confruntă cu diminuarea sau chiar blocajul activității, reducerea cererii, închiderea restaurantelor, cluburilor/discotecilor, cafenelelor, barurilor, cofetăriilor și a localurilor/centrelor de jocuri și agrement, ca urmare a măsurilor ordonate, consecutive instituirii Situației de Urgență la nivel național.
„Această situație determină scăderea masivă a încasărilor, cel puțin pentru următorul trimestru (cel mai important din an!) și, implicit o scădere importantă a veniturilor, pentru întreaga perioadă a anului 2020. Însă, în același timp, suntem nevoiți să susținem cheltuieli considerabile, generate, în special, de salariile angajaților (contractele de muncă și impozitele și taxele aferente acestora), astfel că pierderile fiscale sunt inevitabile. În acest context, operatorii economici din turism se vor confrunta cu o situație de blocaj economic, care va afecta în mod grav posibilitatea de menținere în plată a resursei umane existente, a achitării impozitelor și taxelor locale, imposibilitatea achitării ratelor la credite etc.”, a declarat Anca Nedea, fosta șefă a Agenției Naționale pentru Turism (ANT) pe timpul Guvernului Cioloș, actualmente directorul executiv al Organizației Patronale Mamaia–Constanța.
Având în vedere aceste circumstanțe, toate patronatele din turism de pe Litoralul Românesc al Mării Negre (Organizația Patronală Mamaia–Constanța, Organizația Patronală Eforie, Patronatul „Ioan Movilă” Eforie-Techirghiol, Organizația Patronală Mangalia, Organizația de Management al Destinației Turistice Mangalia și stațiunile din Mangalia-Nord, toate membre ale Federației Patronatelor din Turismul Românesc – FPTR), dar și Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), au trimis încă de marți o adresă către Ministerul Economiei (în atenția ministrului Virgil Popescu).
Sunt propuse o serie de măsuri care ar avea rolul să salveze operatorii din industria turismului și a serviciilor:
* scutirea de taxe și impozite: exceptarea de la plată a contribuțiilor sociale obligatorii, a impozitului pe salarii, în perioada 1 martie – 30 iunie 2020;
* amânarea plății impozitelor și a taxelor locale a operatorilor din turism și servicii aferente primului semestru din 2020, pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări și dobânzi;
* oferirea de alte facilități fiscale, prin prelungirea termenelor de plată privind impozitele și contribuțiile sociale de la 1 iulie la 31 decembrie 2020;
* utilizarea de instrumente financiare facile pentru a asigura lichiditățile necesare susținerii activității din turism și pentru a furniza capital de lucru, prin utilizarea ajutoarelor de stat, luând în considerare reglementările de minimis sau schemele de salvare și restructurare;
* modificarea legislației muncii privind munca temporară sau munca de acasă;
* plata imediată a datoriilor statului către operatorii din turism, precum TVA, plata contribuțiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator;
* asigurarea unui fond de urgență pentru finanțarea creditării operatorilor din turism prin susținerea dobânzilor din bugetul statului;
* alocarea unor fonduri disponibile pentru furnizarea de capital de lucru operatorilor din turism;
* oferirea imediată a voucherelor de vacanță;
* acordarea de subvenții pentru plata salariilor;
* garanții de creditare temporară și țintite pentru necesitățile de lichiditate pe termen scurt;
* extinderea scadențelor împrumuturilor sau orice alte instrumente de politică fiscală menite să atenueze impactul economic al crizei economice cauzate de efectele coronavirusului.
Câteva exemple de bune practici, din UE și Asia, în organizarea salvării agenților economici afectați de pandemia de coronavirus:
„Industria Ospitalității” de pe Litoralul nostru (turism și servicii conexe) este cea mai afectată de o puternică sezonalitate (vorbim de numai 3 luni de sezon, cel mult) și de 9 luni, atât de lungi, de extrasezon!
Uniunea Europeană a luat deja în discuție posibilitatea unui pachet comun de stimulare fiscală, pentru a impulsiona economia și a evita o recesiune.
Italia a anunțat o serie de măsuri pentru diminuarea impactului economic, precum: suspendarea obligativității plății facturilor pentru utilități, taxe și ipoteci; suspendarea ratelor la creditele imobiliare; extinderea termenelor limită pentru plata taxelor de către companiile din zonele afectate.
De asemenea, UE a anunţat un fond suplimentar de salarii, pentru a-i sprijini pe angajaţii concediaţi din cauza carantinei şi a restricţiilor de călătorie.
Portugalia, de exemplu, a adoptat o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele care au înregistrat scăderi ale vânzărilor cu 40%, în ultimele 3 luni, în comparație cu anul trecut. Mai mult, s-a luat decizia ca angajații afectați să primească două treimi din salariu, adică cel mult 1.905 euro, dintre care 70% sunt plătiți de stat, iar restul de către angajatori. Totodată, s-a deschis o linie de credit guvernamentală de 200 de milioane de euro pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 20% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Alte măsuri se referă la amânarea plății unor taxe și decontarea de către stat a sumelor plătite de către firme la evenimentele care s-au anulat din cauza pandemiei.
Alt exemplu, din Asia: Coreea de Sud a introdus subvenţii pentru salarii, în cazul micilor comercianţi, şi a majorat indemnizaţia pentru cei care îşi caută un loc de muncă sau sunt îngrijiţi la domiciliu.
China a renunţat temporar la contribuţiile pentru asigurări sociale plătite de companii.
Paul aici nu stiu ce sa spun.
Decat ca de ceea ce ma temeam se intampla. Toti excrocii astia, ei nu concep sa piarda, trebuie sa castige in orice fel.
80-90% din hoteluri lucreaza numai in sezon mai-septembrie, personal angajat sezonier.
Acum toti vor facilitati,ajutoare, vor bani.
Pai scuza-ma, tichetele alea de vacanta nu cumva reprezinta o subventionare mascata.
Cand mergi vara si te taxeaza cu preturi de Baleare si-ti ofera conditii de Africa Ecuatoriala o fi OK?
Toti araboii si machidonii au luat hotelurile pe doi lei,au facut milioane jecmanindu-ma pe mine si pe tine si acum vor ajutoare de la stat.
Lasa ca pot sa piarda si ei un an.
Acum eu ce sa fac? Sa nu mai imi platesc impozitele pe casa,masini si terenuri ca e criza nu?
Trebuie sa subventionez eu pe jigodiile astea.
Anul trecut in trei zile 200 de restaurante au fost inchise sau amendate pentru mizerie sau alimente expirate pe litoral.
Criza asta o sa aibe si o parte buna, se separa apele, oamenii seriosi or sa reziste, jigodiile or sa plece.
Paaaiiiii…, intr-un fel…, ce sa mai spunem…, cam aveti dreptate, nu zicem (un) nu (categoric, 100%) la ceea ce ridicati, ca (MARE !) PROBLEMA… !!!
Si noi observam ca, DEJA, au si inceput sa PLANGA si sa CEARA fel de fel de ASA-ZISI (!) „oameni-de-afaceri”, mai mari sau mai I.M.M.-sti…, „AJUTOARE” (Sic !) si SCUTIRI-FISCALE din partea Statului !
Unii chiar MERITA (si este NORMAL sa îi ajuti, din banul… PUBLIC, pe care-i cotizam noi, TOTI CEILALTI !), dar sunt si (MULT PREA !) MULTI GOLANI, care vor sa fie… PROFITORI-de-RAZBOI, ca mereu in perioadele de restriste !!!
De-aia suntem PERFECT de acord cu dumneavoastra: trebuie un… FILTRU (!!!!!!!!!) sever, NU sa se arunce, de la Guvern, asaaa…, „in-dreapta-si-n-stanga”…, cuuu… PANICA-DESANTATA, IPOCRIZIE-INTERESATA si POPULISM-IEFTINcu bani (PUBLICI, repetam !!!)… NEMERITATI !
Un exemplu: ieri, la „Realitatea-Plus”, DERBEDEUL ala de Botin (l-or fi dat afara pana si de la „B1 TV” escrocii de Păunești ?!?…) GUITA-spre-RAGET caaaa… sa nu fie birocratie (el o numea, in mod fariseic, „harogareala-de-dosar-cu-sina”…) la depunerea cererilor de „ajutor” (Sic !) de la Stat (scutiri sau amanari fiscale, eventual si – NOI ! – subventii), sa se mearga DOAR (!) peee… DECLARATII-pe-PROPRIA-RASPUNDERE (!), fara NICIUN FEL de justificari scriptic-contabile si fara verificari-prealabile !!!), LA GRAMADA, „PENTRU-TOATA-LUMEA”, REPEDE-si-FARA-DISCUTII !!!
Ne venea sa VOMITAM, nu alta, auzindu-l (SI, deja, NU ESTE SINGURUL care promoveaza TICALOSIA asta !!!)…
Pardon, rectificăm: ” (…) hârȚogăreală (…) ” !
Apopo: la vistierie… GOALA a lasat P.S.D.-ul, dupa trei ani de DOMNIT (la Putere), banii astia de „AJUTOARE” o sa vina din… IMPRUMUTURI (EXTERNE) !!!
Iar de PLATIT…, cu tot cu DOBANZI (BABANE !), o sa-i platim tot noi, „p…imea” (pardon-de-expresie), si copiii-nostri…, si copiii-copiilor-nostri, vorba lu’ Delavrancea / Stefan-cel-Mare, daaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!!!
Paul eu nu ma pricep la turism, nu prea stiu bine cu ce se mananca, dar imi place sa observ si sa fac comparatii.
In perioada crizei din 2009-2010 am intalnit niste personaje care m-au mai desteptat si pe mine.
Am intalnit un tip care plangea de sarea camasa de pe el, iti venea sa-l intrebi cu ce poti sa-l ajuti.
Problema era ca tipul plangea pentru ca nu mai castiga 600 mii de $ pe luna , acum castiga numai 300-350 mii.
Cam asa si cu proprietarii astia de hoteluri. Ei nu concep ca poti sa mai si pierzi.
Crizele sant numai pentru oameni saraci, oameni ca noi, oameni normali si decenti.
Cand o sa avem guvernati care sa dramuiasca fiecare banut asa cum fiecare dintre noi dramuim banutii pe care ii avem in casa, atunci o sa fim o tara normala.
Cu psd-ul ma abtin, cand ii vezi astazi ca vin ei cu solutii salvatoare dar fara surse de finantare, te apuca greata.
A fost prost Iohannis, trebuia sa o puna pe Volguta PM, stiu ca saream ,nu in sant, pe camp dincolo de sant,
dar se pare ca romanului nu-i vine mintea la cap altfel.
Ei bine…, cam asa, ca-n timpul crizei din 2010, sunt si acum… O GRAMADA dintre ei: NU TOTI, dar… (CAM PREA !) MULTI !
Noua ne este tama sa nu se intample, IARASI (!), un (TRADITIONAL !)… „ROMÂNISM”” cei care NU MERITA se vor inghesui primii, CU TUPEU-PORCESC, vor da din coate, pile, portofele, funduri s.a.m.d. siii… VOR LUA CAIMACUL plus 90-99 % din VOLUMUL total al „AJUTOARELOR” si SCUTIRILOR, iar cand se va ajunge, la sfarsit, si la cei… CORECTI, care chiar ar MERITA astfel de masuri de sprijin din partea Statului, acwestora li se va arata… FUNDUL SACULUI GOL(IT), iar cei care se arunca, azi, in „HEI-RUPISME”, (doar) IMBECILE sau (chiar) TICALOASE, cu banii PUBLICI, vor… DA DIN UMERI, aaa… „ASTA E…, NU MAI E !”…
Prioritar trebuie sa fie sectorul medical si agroalimentar. Anul turistic oricum e compromis.
La Constanta primul hotel ales sa gazduiasca pe cei in carantina a fost un hotel al lui Mazare. Contra cost bineinteles. S-a asigurat statul ca Mazare sa nu piarda daca tot nu are turisti.
„Flora”, din Mamaia !
Paaaiii…, primarul actual, PESEDIST, nu a fost… viceprimarul lui Mazare ?!!!!!!!!!!!!
Pai hotelierii si asa nu declarau la fisc mai nimic. Nu am patit niciodata sa merg pe litoralul romanesc, in nici o statiune, sa mi se dea o chitanta. Chitante am primit uneori doar in Transylvania. Cind am comandat cazarea pe Bookingcom am fost certat pentru ca acum trebuie declarat venitul.
Trebuie sa recunoastem ca ne si amuza…, in unele cazuri cam… AMAR (!), puzderia de apeluri la… „SOLIDARITATE” (Sic !), adica la… sprijinul Statului, din banul… PUBLIC (!), pentru firmele PRIVATE care, in tot timpul de pana acum, cat au castigat bani cu ghiotura, NU au fost deloc… „solidare” (Sic !) cu noi, platitorii „de rand” ai taxelor si impozitelor, cu noi, „persoanele-fizice” !!!!!!!
CAT AU FOST PE-PROFIT NU AU IMPARTIT NIMIC CU NOI, in schimb acum pretind saaa… SUPORTAM-IMPREUNA PIERDERILE LOR, cica din… „SOLIDARITATE” (Sic !) sociala !!!
Pai cat au carat bani acasa (sau in conturilr babane din banci) cu basculanta, nu (mai) era nevoie, si-atunci, deee… „solidaritate” ?!?????
Scuze, rectifucam: ” (…) conturilE (…) ” !
Pardon: ” (…) rectifIcăm (…) ” !!!
Si, oricum, repetam: NU trebuie cheltuiti banii publici… OTOVA, LA FEL PENTRU TOTI, FARA NICIUN FILTRU !!!
Concret: putem intelege ca trebuie sustinut un hotelier, chiar si patronul unui restaurant, ca sa nu i se „duca-n-cap” afacerea si sa ne trezim cu noi ruine, aici pe litoral de exemplu…
Dar SPERAM ca NU o sa li se dea bani, de la Stat, sii… alora cu CLUBURILE-de-FITZE-POMPITZE, care vand MITOCANILOR-IMBOGATITI , PESTILOR-de-CURVE, DEALERILOR-de-DROGURI, BEIZADELELOR-NENOROCITE si INTERLOPILOR-cu-CEAFA-LATA-si-ZGARDA-de-AUR-plus-TATUAJE-PANA-N-OCHI sampanii de zeci de mii de euroi sticloaia-de-NEAMURI-PROASTE, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!
Haiii…, ca ne-a starnit domnu’ Gabriel siii… incepe sa ne si para rau ca am scris articolu’…, nu altaaa… !
Concluzionam: AJUTOARE si SCUTIRI-FISCALE de la Stat – bine…, fie…, este O.K., darrr… NUMAI PENTRU CEI CARE MERITA, pe CRITERII CLARE, pe VERIFICATELEA, iar nu peeee… „DECLARATIE-pe-PROPRIA-RASPUNDERE” (Sic !), daaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!!!!!!
Ca sa facem un mic joc de cuvinte: la CASTIG patronii au fost… SOLITARI (!), iar acum, la PAGUBA, vor sa fim… SOLIDARI cu ei !!!