Deşi românii au sancţionat puternic la vot, în 26 mai, actuala coaliţie aflată acum la putere, nimic nu se schimbă pe fond. Parlamentul şi Guvernul continuă să fie dominate de acelaşi tandem PSD-ALDE, condus de Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu. Până în 2020, rămân la putere chiar dacă ţara se prăbuşeşte lin sub ei.
România a pierdut enorm startul bun pe care îl căpătase graţie moştenirii lăsate de Guvernul Cioloş. Din 2017 încoace, PSD şi ALDE au avut un singur program de guvernare: atacul la justiţie şi la statul de drept pentru salvarea politicienilor cu dosare penale. Consecinţa a venit rapid: banii au început să fugă din ţară sau să nu mai vină.
Timorarea investitorilor a scumpit şi împrumurile externe, iar Guvernul Dăncilă, al treilea din 2017, a fost nevoit să caute soluţii pentru a acoperi gaura tot mai mare la buget. Aceasta mai ales pe fondul măsurilor populiste de majorări de salarii şi pensii – măsuri luate pentru a închide gura populaţiei faţă de atacul la justiţie.
Nenorocirea OUG 114
Iar una dintre ideile născute ad-hoc a fost Ordonanţa 114 dată de Guvernul Dăncilă. Ea a produs un şoc în economie, lovind în companii din sistemul bancar, telecom, energie. Acestea, pentru a suporta suprataxarea impusă de stat, au fost nevoite să majoreze preţurile, dobânzile, tarifele. Iar astăzi cei care plătesc oalele sparte sunt românii şi firmele private.
Un exemplu: scumpirea gazelor din producţia internă, în condiţiile în care România se mândrea cu un preţ sub cel extern graţie producţiei interne deloc neglijabile.
Ei bine, deşi producem gaz, ceea ce ar trebui să ducă obligatoriu la preţuri mai mici, vom plăti un preţ chiar mai mare decât la import!
33% mai mult decât ce putem cumpăra pe bursă!
Gazele de producţie internă au ajuns să coste cu 33% mai mult decât cele de import pe bursă, în luna iunie, potrivit datelor publicate de Bursa Română de Mărfuri şi analizate de AGERPRES.
Astfel, în iunie, preţul gazelor româneşti a fost acelaşi cu cel din mai, respectiv 101,24 de lei pe MWh, acesta fiind cel mai mare nivel mediu lunar înregistrat vreodată pe bursă.
Aceasta deşi, de regulă, în luna iunie preţul gazelor este redus, întrucât şi consumul este mic. Spre comparaţie, în iunie 2018, preţul gazelor de producţie internă a fost de 75,13 lei pe MWh, iar, în iulie 2017, de 63,74 lei pe MWh.
La bursa de gaze de la Viena, indicele CEGH Front Month Index pentru luna iunie 2019 a scăzut la echivalentul a 76,51 lei pe MWh, de la 81,56 de lei pe MWh în luna mai.
OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobată în martie 2019, a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.
Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă care se tranzacţionează pe bursă şi care este destinat agenţilor economici.
Totodată, începând cu luna aprilie, preţul gazelor de producţie internă a devenit mai mare decât cel de import.
De la 1 iulie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a decis ieftinirea cu 5% în medie a gazelor pentru consumatorii casnici, relatează Agerpres.
Primii în UE la banii luaţi din taxe şi daţi bugetarilor
Senatorul PNL Florin Cîţu atrage atenţia că politicile guvernelor PSD-ALDE din ultimii 3 ani au făcut ca banii pe care îi plătim prin taxe, în loc să ni se întoarca în servicii şi infrastructură, sunt folosiţi pentru a plăti salariile aparatului bugetar.
Cîţu afirmă într-o postare pe pagina sa de Facebook că odată cu această „performanţă” a guvernării PSD-ALDE, au mai venit la pachet: OUG 114, supraacciza, supraimpozitare contracte part-time, TVA defalcat sau taxa pe stâlp II.
Argumentele lui Florin Cîţu
- „România este a doua cea mai săracă ţară din UE, cu cea mai proastă infrastructură. Ce a făcut PSD+ALDE cu banii încasaţi de la dumneavoastră prin taxe, impozite, amenzi etc? I-a dat pe salariile bugetarilor.”
- „România alocă CEL MAI MARE PROCENT ÎN UE din TOATE veniturile încasate la buget pentru salariile bugetarilor. Adică dă cel mai mare procent din venituri pe cheltuieli neproductive.”
- „Situatia s-a înrăutăţit în 2018, când acest procent a crescut de la 29,8% la 32,6%”
Nu e bună electoral imaginea că PNL îi va apăra doar pe patroni.
Datorită pomenilor pentru păduchii bugetari toate s-au scumpit. Cei care au muncit un an întreg și au economisit bani pentru un concediu pe litoral nu mai tin pasul cu păduchii bugetari plini de bonuri de pomana !! Țară de putori, pomanagii si banditi !!!!
paduchii bugetari te curata pe tine de paduchi in spitale, in scoli, in biblioteci, in administratie, in invatamant…..privatii se duc de 2-3 ori in concediu pe an in tara si strainatate, bugertarii au un singur concediu
Unde ai citit minciunile astea, în Pogromul de Guvernare al banditilor bolșevici PCR-PSD-ALDE ?
Un guvern PSD irespinsabil format din incompetenți care nu a avut decât un scop : ciuruirea justiției și de a controla politic justiția și “ efectul “ ei , condamnarea fostului lider PSD la pușcărie!
Categoric aceasta guvernare PSD-ista di-a arătat limitele incompetentei și birul din 26 mai de la europarlamentare le-a arătat usa de ieșire!!!!
Speram sa vina o alta guvernare mult mai competenta și cu soluții atât pentru cei care muncesc cât și pentru cei care au ieșit la pensie la limita de
Vârstă !!!!!
Articol vadit politic….pacat de PNL ca cade….si cade….si cade……
La voi bolșevicii toate sunt de-a-ndoaselea .