Maia Sandu (alăturat) a fost votată prim-ministru de Parlamentul Moldovei. Este o mare lovitură dată Rusiei, care pierde astfel parte din puterea ţării. Reacţia nu a întîrziat. După ce preşedintele Igor Dodon a acceptat-o premier pe pro-europeana Maia Sandu, a fost lovit în plin prin filmuleţe aparent compromiţătoare lansate de presa oligarhului pro-rus Plahotniuc.
Mai mult, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțional decretul președintelui Dodon privind numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, precum și procedura de numire a Guvernului.
Curtea Constituțională a emis următoarea hotărâre: „Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. […] Se declară neconstituțional decretul președintelui privind numirea Guvernului Republicii Moldova. Prezenta hotărâre este difinitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.
Practic, la ora aceasta este haos total la Chişinău. Forţele pro-europene au câştigat puterea executivă, prin învestirea Maiei Sandu ca prim-ministru, dar n-o pot exercita din cauza deciziei Curţii Constituţionale, care anulează numirea noului Guvern votat de Parlamentul Republicii Moldova!
Putin i-ar fi pregătit arestarea lui Dodon!
Publika TV, televiziunea ce aparține liderului PD, Vladimir Plahotniuc a publicat imagini video cu camera ascunsă de la o întrevedere dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotnic și Serghei Iaralov, despre care se spune că se află în spatele oricărei decizii luate de liderul PD, dezvăluie publicaţia UNIMEDIA.
Nu se știe exact când și unde a avut loc această întrevedere. Cei 3 discută despre un acord personal între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc ce include și un punct secret, legat de federalizarea Moldovei. Eventualul acord, ar urma să fie păstrat la Ambasada Rusiei. Aparte, PD și PSRM ar fi urmat să aibă un alt acord, public și în care să fie specificate toate solicitările PSRM.
La 12 minute după publicarea primei „probe”, Publika a plasat un alt filmuleț. Aici, deja se vorbește despre dosarele penale ale liderului PD din Rusia și despre faptul că Putin i-a cerut lui Dodon să vină cu Vlad Plahotniuc la Moscova, dându-i garanții că nu va fi arestat. Liderul PD s-a arătat sceptic față de această propunere.
Din video, se pare că dialogurile ar fi avut loc ieri, 7 iunie 2019, la ora 12.36. Interesant este că, deși camera ascunsă se află la o distanță apreciabilă de masa de discuții, sunetul este unul foarte bun. Cel mai probabil, liderul PDM avea la el un microfon și era pregătit pentru această înregistrare. De menționat că cel de-al 3-lea participant, Serghei Iaralov nu a scos niciun cuvânt, doar notând din când în când câte ceva pe o foaie.
Băsescu: Occidentul susține această alianță. Moldova trebuie scoasă din captivitatea lui Plahotniuc
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a salutat decizia blocului ACUM, de a crea o coaliție de guvernare cu Partidul Socialiștilor. Mai mult, el spune că o astfel de coaliție va fi susținută de partenerii occidentali ai Republicii Moldova.
“Eu am spus de acum trei luni că asta este soluția: Plahotniuc să fie lăsat în opoziție și statul să fie scos de sub influența acestui om printr-o alianță a socialiștilor cu ACUM. Au ajuns la soluția politică ce putea fi aplicată. Moldova nu poate sta la nesfârșit fără guvern. Este împotriva intereselor Moldovei situația de instabilitate politică. Dacă se ajunge la o înțelegere, este foarte bine. Această prevedere este și în Constituția României, dar niciun președinte n-a uzat de ea. Un președinte este garantul stabilității țării. Atât timp cât Constituția spune că poate dizolva, este decizia președintelui când o face. Decizia lui Igor Dodon, de a nu dizolva Parlamentul, mi se pare una corectă. Dodon a făcut o declarație pe care eu am așteptat-o și am urmărit-o, că nu va denunța Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Liderii occidentali, vă garantez, privesc pozitiv această alianță. Eu sunt convins că toți liderii politici – și cei socialiști, și cei de la ACUM – au primit aceste semnale de la occidentali. Occidentul va recunoaște și susține votul, categoric da. Eu nu cred că Curtea Constituțională va invalida votul Parlamentului. Fie că este vorba de votarea conducerii Parlamentului, fie că este vorba de guvern. Pentru că în Constituție scrie că poate, dar că nu este obligat”, a declarat Băsescu pentru Cotidianul.md.
Miliarde furate din sistemul bancar, spălări de bani din Rusia, un stat mafiotizat
Caracterul captiv al statului este constatat nu doar de Opoziția de la Chișinău, de presa liberă sau de societatea civilă. Chiar secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjon Jagland, vorbea într-un editorial pentru “New York Times”, în 2015, când zeci de mii de moldoveni protestau în stradă în urma jafului din sistemul bancar, despre Republica Moldova ca un stat capturat în mâinile oligarhilor.
De atunci însă au trecut trei ani și jumătate, iar Plahotniuc și-a întărit și mai mult puterea. Niciun cent din miliardul furat nu a fost întors, ba mai mult, datoria cu dobândă a fost pusă în cârca statului, urmând ca în următorii 25 de ani Guvernul să returneze 25 de miliarde de lei Băncii Naționale.
Mai mult chiar, între 2012 și 2015, prin intermediul băncilor moldovenști au fost spălate 46 de miliarde de dolari, bani provenind de la oligarhii ruși și transferați ulterior în întreaga lume. Artizanul acestei scheme este același Vladimir Plahotniuc, care deține și cetățeania Federației Ruse și are și un dosar penal la Moscova pe acest caz.
Republica Moldova este un adevărat stat mafiotizat. Instituțiile sale, de la Curtea Constituțională la Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul de Interne sau Centrul Național Anticorupție, răspund la orice indicație a sa.
Au fost anulate până și niște alegeri pentru funcția de primar al Chișinăului, în 2018, câștigate de Andrei Năstase, pe aberantul motiv că acesta a îndemnat, în ziua alegerilor, toți oamenii să iasă la vot.
Dacă Plahotniuc nu este debarcat în acest moment, prin intermediul acestei coaliții, există riscul ca Republica Moldova să devină o gaură neagră a Europei, o dictatură veritabilă, în care să nu mai existe nicio urmă de democrație.
Ceea ce se întâmplă astăzi la Chișinău pot fi ultimele spasme ale unei mafii care a acaparat un stat sau un prim pas spre revenirea la normalitate, democrație și stat de drept.