Cetăţenii din Letonia, Malta şi Slovacia urmează să-şi adauge voturile sâmbătă celor din Marea Britanie, Olanda, Irlanda şi Republica Cehă, în penultima zi a alegerilor pentru Parlamentul European.
De joi până duminică, în jur de 418 milioane de alegători din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sunt eligibili să participe la alegeri, unul dintre cele mai mari exerciţii democratice din lume, potrivit Agerpres.
Alegerile lansează un nou ciclu politic în UE, inclusiv schimbarea conducerii pentru instituţiile sale. Ele intervin de asemenea pe fondul reflecţiei asupra ieşirii planificate a Marii Britanii şi ameninţărilor din interiorul şi afara blocului.
Sondajele de opinie indică faptul că partidele populiste de extremă dreaptă ar obţine câştiguri, care pot împiedica procesul de luare a deciziilor în UE în următorii cinci ani. În general, participarea la vot este scăzută în alegerile din UE, ceea ce adesea contribuie la progresul partidelor de pe margine.
Între timp, Republica Cehă încheie sâmbătă cea de-a doua zi de vot, cu cele două partide de coaliţie, ANO liberal-populist şi social-democraţii în competiţia pentru cele 21 de locuri ale ţării.
În Slovacia vecină, alegătorii vor selecta 13 candidaţi. Situată la 13%, participarea acolo în 2014 a fost chiar mai scăzută decât în Republica Cehă.
În Letonia, 1,6 milioane de alegători pot selecta opt europarlamentari, în timp ce cei 370.000 de alegători din Malta alţi şase.
Votul din Malta este neobişnuit în UE, în timp ce permite vârsta minimă la 16 ani. De asemenea, Malta se bucură de una dintre cele mai ridicate rate de participare, de aproape 75% în 2014, chiar dacă votul nu este obligatoriu, aşa cum se întâmplă în alte state membre.
Prostia Rovanei Plumb şi a PSDragnea
Potrivit datelor afișate joi seară, PvdA, parte a grupului socialiștilor europeni, a obținut 18% la alegerile pentru Parlamentul European, care au început mai devreme în Olanda față de celelalte țări.
Scorul relevă totodată și un progres considerabil înregistrat de formațiunea lui Timmermans la europenele din 2019 față de scrutinul din 2014.
Acum 10 zile, Rovana Plumb, prima pe lista PSD la europarlamentare, îl ironiza pe Frans Timmermans, sugerând că se partidul său se zbate să treacă pragul pentru a putea intra în Parlamentul European.
„În ceea ce priveşte candidatul pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Să vedem dacă partidul din care face domnul Timmermans va trece pragul în Olanda. Sigur că PES îl susţine pe domnul Timmermans, dar să vedem rezultatele din 26 mai”, declara Rovana Plumb.
Mai jos, rezultatele din Olanda, conform exit poll IPSOS:
- PvdA-S&D: 18% (+9)
- VVD-ALDE: 15% (+3)
- CDA-EPP: 13% (-2)
- FvD-ECR: 11% (+11)
- GL-G/EFA: 10% (+3)
- CU-SGP-ECR: 8%
- D66-ALDE: 6% (-9)
- PVV-ENF: 4% (-9)
- SP-LEFT: 4% (-6)
- 50+-EPP: 4% (+1)
- PvdD-LEFT: 3% (-1)
+/- vs. 2014 election #EP2019
Sursa Foto: Flickr, PES