Ultimul sondaj independent pe București înaintea alegerilor locale, dat publicității vineri de institutul internațional AtlasIntel, reconfirmă că nimic spectaculos nu s-a întâmplat în ultimele zile, iar actualul primar Nicușor Dan rămâne detașat în fruntea opțiunilor electoratului.
Campaniile de denigrare cu mijloace securistice folosite de PNL și PSD în ultimele zile, cu sprijinul unor televiziuni și site-uri dubioase, par să fi avut un efect contrar celui scontat. Invenția „Nicușor Dan – turnător la Securitate“ nu a fost crezută de public, mărind simpatia față de matematician, în loc s-o scadă.
Conform ultimului sondaj AtlasIntel, dat publicității vineri, candidații se prezintă astfel:
1. Nicușor Dan (independent susținut de Dreapta Unită) – 44%
2. Gabriela Firea (PSD) – 21,1%
3. Cristian Popescu Piedone (PUSL) – 15%
4. Sebastian Burduja (PNL) – 7,6%.
Sondajul AtlasIntel a fost realizat pe 2.873 de persoane și a fost online, prin metoda „recrutare digitală aleatorie“, cu marjă de eroare de 2,2% și un grad de încredere 95%.
În aceeași zi, PSD și PNL au lansat fiecare câte un sondaj care-l proclama pe propriul candidat învingător. Aceasta este o metodă de a-și mobiliza electoratul. În special Burduja e disperat, pentru că toate măsurătorile îl dau pe locul 4 și se știe că oamenii, fiind vorba de alegeri într-un singur tur, sunt tentați să dea un vot util, adică să meargă pe mâna candidatului care are șanse mai mari, chiar dacă nu e cel pe care l-ar vota în mod normal.
Din acest motiv, Burduja – cotat cu 7-9% în toate sondajele care nu sunt făcute de PNL – riscă să obțină chiar mai puțin la urne. De aceea, candidatul liberal se străduiește să-și convingă susținătorii să vină la vot și să-l aleagă, pentru că – zice el – ar avea șanse de câștig.
AtlasIntel, compania care îl dă pe Nicușor Dan victorios, nu e controlată de oligarhi – precum cele românești. E vorba de un institut cu sediul în Brazilia, care face sondaje sociologice care până acum s-au dovedit precise în special pe continentul american – atât în SUA, cât și în țări din America de Sud și Centrală.
Sociologii români sunt reticenți deoarece AtlasIntel recurge doar la sondaje online, fără a le completa cu metoda prin telefon ori față în față. Experții AtlasIntel spun însă că au pus la punct o metodă, verificată deja, prin care reușesc să pondereze rezultatele astfel încât să fie cu o marjă de eroare foarte mică.
Succes, Domnule Primar General!
Baftă, Nicușor, ținem pumnii și dăm cu ștampila!
firea, mai ai putin si il egalezi!
Stau si ma intreb, cum arata 20% din alegatorii bucuresteni!
Totusi, de la 86% pentru tov Ilici…
Pielelunga ii dadea la un procent diferenta!!??
De ce ii mai publicati mincunile?