Scriitorul iranian Hossein Shanbehzadeh a fost arestat de poliția secretă a regimului teocratic de la Teheran pentru un singur punct! Scriitorul a comentat punând un punct (.) la o poză postată pe contul de Twitter al ayatollahului Ali Khamenei. La câteva ore după aceea, Hossein Shanbehzadeh a dispărut de acasă și nimeni n-a mai aflat nimic de el. După o perioadă, el a confirmat, într-o convorbire telefonică purtată cu fratele său, că e la închisoare.
Shanbehzadeh este nu doar scriitor, dar și translator, editor literar și activist social media. E cunoscut pentru că face critici amuzante și nevinovate, fără a fi un personaj care poate fi considerat periculos pentru regimul dictatorial de la Teheran.
Pe contul de Twitter al ayatollahului Ali Khamenei (85 de ani) a fost postată o poză cu liderul religios în mijlocul echipei naționale studențești de volei. Shanbezadeh a replicat cu un singur punct – un mesaj evident ironic, dacă te uiți la poza cu ayatollahul în mijlocul sportivilor.
La scurt timp, contul de Twitter al scriitorului a fost dezactivat, iar acesta a dispărut de acasă. Alarma a fost dată de fratele său, Abbas. După o perioadă, Abbas a reușit să vorbească la telefon cu Hossein și a aflat că, într-adevăr, e la închisoare, luat de poliția secretă islamică.
Critica minimalistă a lui Hossein Shanbehzadeh a devenit repede virală, fiind văzută de aproape 400.000 de oameni și strângând mai multe like-uri decât poza ayatollahului.
Totuși, nu e prima oară când Hossein e arestat. În timpul tulburărilor sociale ample din 2019, el a fost acuzat de autorități că ar fi „insultat sanctitatea și liderul Republicii Islamice“.
Ali Khamenei este cel mai longeviv șef de stat din Orientul Mijlociu. A fost președintele Iranului între 1981 și 1989, apoi, la moartea ayatollahului Ruhollah Khomeini (cel care l-a răsturnat pe regele Mohammad Reza Pahlavi), a preluat poziția acestuia, de lider suprem al Iranului.
Iranul este azi o dictatură teocratică al cărei țel declarat este distrugerea Israelului și exterminarea evreilor. Represiunea practicată de regim este foarte dură, anual sunt executați zeci de dizidenți, unii dintre ei pentru acuzații ridicole – cum ar fi aceea că au dansat în public –, și multe femei sunt bătute până la moarte de Poliția Moralei, dacă sunt prinse pe stradă că li se vede părul de sub hijab.
Arestarea scriitorului pentru că a comentat cu un punct pe Twitter amintește de represiunea similară din Rusia, unde oamenii sunt arestați și condamnați pentru un simplu like dat pe rețelele de socializare unor comentarii ori postări critice la adresa regimului lui Putin.