Primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ (PNL), a avut un derapaj verbal grosolan la adresa jurnaliștilor care făceau un reportaj cu privire la modul în care este testată rezistența unor copaci seculari din Parcul Eminescu și din Parcul Copiilor.
Călin Bibarț (52 de ani), primarul Aradului, a organizat sâmbătă o conferință de presă în Parcul Eminescu, alături de reprezentanții firmei Fish Royal Glass, care se ocupă, din luna iunie, de copacii din oraș.
Publicația Specialarad precizează: „S-a decis, în cadrul conferinței, să se facă expertiză și la un stejar din Parcul Copiilor, aflat pe neagră din cauza aspectului de copaci uscați. Echipa s-a deplasat acolo în frunte cu primarul, iar pe când specialiștii își pregăteau aparatul pentru analiză, edilul ne-a întrebat dacă am salva și acest copac. Am răspuns că da, iar de aici și de la alte câteva răspunsuri elegante, spunem noi, s-a ajuns ca edilul să ne jignească”.
„Îmi bag piciorul în materialele tale și în nesimțirile voastre!”, a spus primarul Aradului, potrivit Specialarad.ro.
Într-o postare pe Facebook, făcută după conferința de presă, Cătălin Bibarț a scris cu aceeași ostilitate: „«Pseudo-specialiști» și «părerologi» avem la toate colțurile! Dar responsabilitatea este a noastră! Drept pentru care am apelat la profesioniști și metode științifice pentru a determina gradul de «sănătate» al unor arbori, pentru a putea lua deciziile corecte și a evita situații neplăcute! #pentruARAD”.
https://www.facebook.com/calinbibartarad/videos/333377895714004/
Fish Royal Glass a încheiat un contract cu Gospodărirea Comunală și a preluat de la începutul verii toate lucrările de întreținere a arborilor din municipiu, iar firma măsoară rezistența arborilor cu un rezistograf.
Un salcâm japonez de 150 de ani, mai norocos decât cel mai bătrân stejar din Arad
Primul arbore vizat sâmbătă de Primăria Arad şi de rezistograful cu care au venit specialiştii a fost un salcâm japonez.
După ce a testat rezistenţa unui impunător salcâm japonez, Cosmin Truța, reprezentant al firmei Fish Royal Glass, a explicat, în prezența primarului: „E undeva la 150 de ani, posibil să mă înșel. După ce ne-a dat rezistograful, după tipul de înaintare, pot să spun că e posibil să aibă undeva la 150 de ani. Posibil să aibă mai puțin. (…) Aş propune să reducem din coronament, suprafaţa coronamentului la vânt, să reducem pericolul să se rupă din rădăcină. În acelaşi moment, reducem şi tensiunea care apare pe crengi, pentru că și în sus, pe coronament, avem pe crengi bureți, care distrug lemnul. Și încercăm să-l păstrăm cât mai mult, dacă sunteți de acord”.
„Și ce tăiem?”, l-a întrebat primarul Bibarţ.
Specialistul a explicat: „O să trebuiască să-l lăsăm pe el pe mai târziu să-și refacă o coroană secundară. Noi trebuie să reformăm coroana, asta înseamnă că reducem acum mai mult de 50% din volumul de coronament. Momentan este undeva la 32 de metri, ceea ce înseamnă că o să ajungem undeva la 20 de metri înălţime, părerea mea. Apoi, îl lăsăm pe el mai departe, să vedem cât timp mai rezistă, cum se dezvoltă anul viitor şi după aceea, încă o dată, va fi controlat”.
„De fapt, aceasta e şi recomandarea legii, pentru astfel de arbori, nu?”, a întrebat un jurnalist de la Specialarad.
„Nu, pe legea dumneavoastră poate”, a intervenit primarul, ironic-ostil. „Dacă nu este un arbore-monument, atunci administraţia poate decide ce vrea să facă cu el”, a completat Călin Bibarț.
Specialistul Cosmin Truța a pus lucrurile la punct: „Nu este momentan, în România, o lege care să protejeze arborii să nu se mai doboare, din păcate. Există o legislaţie europeană, iar după aceea legislaţia din fiecare ţară, care îşi pune în aplicare propriile norme. Din păcate, asta este la noi”.