vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsNoua „Furtună în deșert“ – marea ofensivă a Ucrainei e iminentă. „Își...

Noua „Furtună în deșert“ – marea ofensivă a Ucrainei e iminentă. „Își vor concentra atacul pe un front îngust, de câțiva kilometri“, „am putea asista la o luptă precum cea din Irak, în 1991“

-

Marea ofensivă a Ucrainei este iminentă, cad de acord ofițeri superiori britanici și americani consultați de tabloidul „The Sun“, care publică o amplă analiză a bătăliei care urmează așa cum este aceasta anticipată de veterani participanți la războaiele din Orientul Mijlociu. Ucraina va folosi tancurile și celelalte vehicule blindate furnizate de Occident pentru a lovi violent în câteva locuri frontul rusesc, urmând a produce ruperea acestuia și pătrunderea în profunzime, cu obiectivul de a reteza legătura terestră între Crimeea și Rusia, estimează ofițerii care au vorbit pentru publicația britanică.

Atacul pregătit de Ucraina a fost asemănat de generalul de brigadă britanic Ben Barry cu un „big bang“ – o mare lovitură. Colonelul britanic Hamish de Bretton-Gordon consideră că avem șanse să asistăm la o a doua „Furtună în Deșert“ – aluzie la devastatoarea ofensivă aliată contra Irakului în Primul Război din Golf, în 1991. Generalul american Ben Hodges spune că lovitura va fi asemenea unui cuțit, concentrată pe un segment de front foarte îngust, apoi va viza o înaintare până la Marea Azov, urmând a fi retezată legătura terestră a Rusiei cu Crimeea.

Evoluțiile din ultimele luni anunță o înclinare tot mai clară a balanței, pe termen mediu, în favoarea Ucrainei. The Sun observă că Statele Unite au grăbit mult termenele pentru livrarea tancurilor Abrams M1, pe care echipajele ucrainene încep antrenamentele de luna viitoare. În acest timp, Rusia are dificultăți majore în a suplini tancurile pierdute. Producția e aproape blocată și industria cu greu mai reușește să modernizeze unele tancuri vechi de 60-70 de ani. Într-o confruntare cu tancurile livrate de occident Ucrainei, bătrânele T-55 și T-62 nu au nicio șansă.

Jurnaliștii britanici consideră, laolaltă cu ofițerii britanici și americani, că determinarea și curajul militarilor ucraineni, care-și apără patria, cântăresc deja foarte greu în deznodământul final. Sunt șanse mari, crede „The Sun“, ca Rusia să primească „un mare pumn în nas“, iar Putin însuși să fie umilit.

- Advertisement -

În spatele frontului, un val de trupe ucrainene se pregătesc, echipate cu armament occidental, de marea ofensivă. Forța de lovire e asigurată de tancuri Leopard 2 și Challenger 2. În spatele lor vin blindatele Stryker și Bradley, susținute de noi sisteme mobile de artilerie.

Colonelul de Bretton-Gordon spune că, asemenea Operațiunii „Furtună în Deșert“, lovitura ucraineană are mari șanse să pătrundă până la 320 de kilometri în spatele liniilor rusești, într-un atac de tip blitzkrieg (fulger).

Ben Hodges: „Cred că Ucraina va alege unul sau două locuri pentru a-și concentra atacul pe un front îngust de câțiva kilometri lățime și va pătrunde prin liniile de front fortificate folosind tancuri, infanterie mecanizată, geniști și artilerie“

Generalul Hodges – fost comandant al Armatei SUA din Europa – crede că ofensiva va fi mult mai ambițioasă decât câștigarea bătăliei pentru Bahmut: „Ucraina ar putea ucide fiecare soldat rus pe o rază de 320 de kilometri de Bahmut și nu ar schimba situația strategică. Asta, deoarece cheia este câștigarea Crimeei – acesta va fi terenul decisiv. Odată ce Crimeea va fi eliberată, totul se va termina, se va schimba totul. Ucraina știe că nu va fi niciodată în siguranță fără să recupereze Crimeea”.

- Advertisement -

Ben Hodges, militar cu o foarte mare experiență militară dobândită chiar pe câmpul de luptă, în Războiul din Irak (2003-2007) și Războiul din Afganistan (2009-2011), a descris atât obiectivele pe care crede că le au ucrainenii, cât și felul în care vor acționa. Obiectivul va fi izolarea Peninsulei Crimeea, pentru ca ulterior să se treacă la recuperarea ei din mâinile rușilor. Ofensiva „va avea ca scop ruperea acestei punți terestre și mai multe arme de precizie vor lovi ținte pentru a face peninsula nesustenabilă pentru forțele rusești”.

Această ofensivă, crede Hodges, va implica lovirea bazelor aeriene rusești, atacuri ambițioase asupra Flotei rusești din Marea Neagră și vizarea centrelor logistice și de comandă în adâncimea teritoriului deținut de inamic în Crimeea. „Când va avea sens”, spune Hodges, ucrainenii ar putea să arunce în aer „din nou” podul din Crimeea – podul preferat al lui Putin, care a fost atacat în octombrie anul trecut. La momentul respectiv se presupune că ucrainenii au aruncat în aer podul Kerci, în valoare de 3,5 miliarde de euro – o legătură simbolică între partea continentală a Rusiei și Crimeea anexată.

Ofensiva terestră propriu-zisă va fi concentrată într-o zonă îngustă, pentru a străpunge liniile rusești bine fortificate, anticipează generalul american. „Cred că Ucraina va alege unul sau două locuri pentru a-și concentra atacul pe un front îngust de câțiva kilometri lățime și va pătrunde prin liniile de front fortificate folosind tancuri, infanterie mecanizată, geniști și artilerie. Își vor folosi forțele aeriene pentru a ajuta la acoperirea celor terestre și va exista o activitate în zona din spatele frontului rusesc de către forțele speciale și partizani, pentru a-i împiedica să reacționeze”.

Ofițerul american afirmă că „nu au avut niciodată de gând să lanseze o ofensivă de primăvară. Au fost ocupați cu antrenamentele, cu pregătirea practică și cu protejarea atentă a informațiilor – așteaptă condițiile potrivite pentru trafic, așteaptă ca terenul să poată susține atacul”.

Colonelul Hamish de Bretton-Gordon: „Vor străpunge apărarea rusească așa cu au străpuns trupele americano-britanice Linia Saddam în 1991. În 4 zile am acoperit câteva sute de kilometri. Ucrainenii vor dori probabil să meargă puțin mai departe“

Colonelul britanic de Bretton-Gordon prezice, la rândul său, că ucrainenii își vor propune obiective ambițioase în contraatacul lor, cheia fiind noul lor arsenal de tancuri occidentale. El a atras atenția că blindatele occidentale vor depăși flota de tancuri îmbătrânite din epoca sovietică folosită în prezent de trupele lui Putin, vor străpunge capcanele pentru tancuri, tranșeele și sârma ghimpată, exact așa cum forțele occidentale au procedat cu așa-numita „Linie Saddam” din Operațiunea „Furtună în Deșert“, din 1991.

Fortificațiile lui Saddam Hussein au fost străpunse în câteva ore de forțele americane care au folosit tancuri M1 Abrams – la fel cum vor avea în curând ucrainenii în arsenalul lor. Ofensiva terestră „Furtună în Deșert“ a durat doar 100 de ore și a fost purtată de o armată condusă de forțele americane și britanice care a făcut praf tancurile și trupele lui Saddam – care au sfârșit prin a se preda în masă.

Colonelul de Bretton-Gordon a declarat pentru The Sun Online: „În patru zile [în „Furtună în Deșert“] am acoperit câteva sute de kilometri. Ucrainenii vor dori probabil să meargă puțin mai departe, dar nu mult mai departe”. În bătăliile care au urmat atunci, în Irak, tancurile occidentale precum Abrams și Challenger care s-au confruntat cu blindatele rusești și-au lichidat rapid inamicii.

Dacă ucrainenii vor reuși să spargă în mod similar apărarea Rusiei, vor exploata această poziție pentru a provoca haos și distrugeri în spatele liniilor inamice.

Cheia victoriei ucrainene, spune colonelul de Bretton-Gordon, va fi punerea la punct a logisticii pentru a menține un astfel de avans până când va putea ajunge suficient de departe în spatele liniilor rusești pentru a provoca o devastare maximă. El a adăugat: „Ucrainenii sunt foarte isteți. Am fost impresionat de modul în care operează. Nu sunt multe lucruri pe care le-ar putea învăța de la noi. Evident, i-am învățat cum să folosească tancurile și artileria noastră, dar în ceea ce privește învățarea generalilor, aceștia sunt deja foarte impresionanți. Acum, că au tancuri și artilerie pentru lupta de aproape, sunt destul de încrezător că vor reuși”.

Generalul Ben Barry: „Ne așteptăm la un atac concentrat de tip «big bang», mai degrabă decât să-l risipim în pachete mărunte. Cu cât întârzie mai mult, cu atât mai multe arme și blindate moderne vor avea ucrainenii în serviciu și vor antrena oamenii să le opereze“

Generalul de brigadă britanic Barry a declarat pentru The Sun Online că schimbarea de situație de pe front se apropie. Cercetător senior pentru război terestru la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, generalul Barry a declarat că Rusia a făcut „progrese foarte lente cu prețul unor pierderi enorme” în Bahmut.

Lupta pentru această localitate a fost numită „cea mai sângeroasă bătălie” de până acum din război – ambele părți fiind blocate în lupte de tip abator, cu rapoarte despre soldați care s-au bătut între ei chiar și cu lopeți. Ucraina „a spus în repetate rânduri că 2023 este anul contraofensivei, în care vrea să evacueze Rusia din Ucraina”, a explicat generalul britanic. „Ucraina va dori să se asigure că această ofensivă funcționează, așa că ne uităm la un atac concentrat de tip «big bang», mai degrabă decât să-l risipim în pachete mărunte. Cu cât întârzie mai mult, cu atât mai multe arme și blindate moderne vor avea ucrainenii în serviciu și vor antrena oamenii să le opereze”.

Se știe că Ucraina este în curs de formare a unei rețele de noi „Brigăzi de asalt” – cu aproximativ 40.000 de soldați. Denumite Hurricane, Spartan, Chervona Kalina, Frontier, Rage, Azov și Kara Dag (un munte din Crimeea), noile unități ucrainene se pregătesc să își joace rolul într-o nouă ofensivă decisivă pentru a respinge trupele lui Putin.

Analiștii de război de la Conflict Intelligence Team au declarat că principalul obiectiv al noii contraofensive va fi „deblocarea” Bahmut. „Vehiculele se află deja pe teritoriul Ucrainei la dispoziția armatei sale și pot fi folosite în luptă în viitorul apropiat”, a scris echipa în raportul de situație din 28 martie. „Ne așteptăm ca obiectivul principal al contraofensivei ucrainene să fie deblocarea Bahmut”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cioloș cere închiderea RTV, Clotilde Armand cere închiderea „robinetului” cu bani de la primării către RTV / „Nu mai alimentați cu bani publici mașinăria de manipulare!” / Cât au primit RTV și Antena 3 de la Primăria Sectorului 1 în mandatul lui Tudorache-PSD

* Panică la Guvern: salariile bugetarilor îngheață de la 1 mai! „Încasările la buget pe primele două luni au fost de 7 ori mai mici decât în 2022” – profesorul Păun

* Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

* Impostura cinică a unui comunist din PSD: cum a pus Petre Daea să se verse o basculantă de gunoi în Pădurea Băneasa, ca să-l filmeze televiziunile că face ecologizare

* PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

* Mincinoșii de la Kremlin: Prigojin susține că fiul kremlinezului Peskov, celebru pentru că fuge de război, a luptat în trupele Wagner! „Bucătarul lui Putin” n-a adus nicio dovadă care să-i susțină balivernele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -