vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsNebunie în Japonia la lansarea noului roman al lui Haruki Murakami. Japonezii...

Nebunie în Japonia la lansarea noului roman al lui Haruki Murakami. Japonezii stau la coadă pentru cartea de 672 de pagini și o citesc noaptea, împreună cu prietenii, ori își iau liber de la serviciu

-

Noul roman al celebrului scriitor Haruki Murakami, „Orașul și zidurile sale incerte“ („The City and Its Uncertain Walls“), a provocat o adevărată febră în Japonia, unde fanii s-au așezat de cu noapte la coadă pentru primele exemplare. Unii japonezi au mărturisit că-și iau liber de la serviciu pentru a citi cartea, iar alții spun că o vor savura noaptea, împreună cu prietenii.

Episodul acestei lansări de carte relevă dureros uriașa distanță care separă România de lumea civilizată și evoluată. Publicul japonez a fost foarte nemulțumit că primul tiraj al cărții lui Murakami a fost de numai 300.000 de exemplare. Primul tiraj din Japonia al precedentelor volume ale lui Murakami a fost de 600.000 și, respectiv, 700.000 de exemplare.

Scriitorul de 74 de ani a revenit cu prima sa carte după 6 ani (precedenta s-a numit „Killing Commendatore“ – „Uciderea comandorului“). Ceea ce s-a întâmplat la lansare ar părea de domeniul științifico-fantasticului în România. Un număr foarte mare de fani a stat noaptea la coadă în fața librăriilor, pentru a apuca un exemplar. Haruki Murakami nici măcar nu se afla în Japonia când a fost lansată cartea – el participa la un seminar despre femeile din povestirile sale, la Wellesley College, în statul Massachusetts (SUA).

Acasă, fericiții care reușiseră să apuce vreunul dintre primele exemplare scoase la vânzare exultau.

- Advertisement -

„Sunt atât de emoționată! Acum trebuie să lupt cu tentația de a citi cartea la serviciu”, a spus Kaori Otoh, una dintre fanele care păziseră librăria toată noaptea, iar dimineața – după ce a cumpărat cartea – se îndrepta fericită spre locul de muncă.

Kotaro Watanabe (32 de ani) le-a spus reporterilor că plănuiește să citească romanul în noaptea următoare, la o cafea, împreună cu prietenii.

Alți fani au menționat că-și vor lua liber de la serviciu pentru a putea citi cartea în liniște, acasă.

- Advertisement -

Publicul de librărie din România e mai mic decât primul tiraj al cărții lui Murakami!

Murakami a scris la ultimul său roman timp de 3 ani, începând din 2020. Pandemia a jucat un rol important: „Din cauza coronavirusului… nu prea ieșeam în oraș, stăteam acasă în cea mai mare parte a timpului și aveam tendința de a mă uita în interiorul meu. Apoi m-am gândit că poate a venit timpul să scriu această poveste”. Și a făcut-o „ca și cum ar fi recuperat-o din fundul unui sertar”.

Inițial, Murakami a intenționat să rescrie o nuvelă pe care o crease în 1980, dar nu era mulțumit de cum ieșise. Apoi, firul narativ s-a tot dezvoltat și scriitorul nu s-a mai oprit. Romanul are trei părți și număr 672 de pagini.

În România, tot publicul de librărie numără circa 250.000 de persoane (la o populație estimată la 19 milioane de locuitori, de 6,6 ori mai mică decât cea a Japoniei, care are 126 de milioane), adică mai puțin decât primul tiraj al cărții lui Murakami! Mai multe județe nu au nici măcar o singură librărie. Un sondaj recent a relevat că 35% dintre români n-au citit niciodată nici măcar o singură carte.

Rezultatele testelor PISA scot în evidență o rată a analfabetismului funcțional de peste 40% (4 din 10 români nu reușesc să înțeleagă ceea ce citesc).

România, țară cu o populație de două ori mai mare decât Ungaria, are o piață de carte de trei ori mai mică. Suntem pe ultimul loc în Europa la nivelul de educație și de alfabetizare.

Filosoful Gabriel Liiceanu avertiza anul trecut, într-o conferință de presă, că „în acest ritm, românii vor dispărea din istorie, ca popor, în următoarele decenii”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

* ÎPS Teodosie apără cu îndârjire sărbătorirea Paștelui odată cu Rusia, nu cu Occidentul! Îi vrea pe ortodocși separați de catolici, pe care-i jignește: „Au catolicii Sfântă Lumină? N-au! Alţii? N-au!”. Mitropolitul Clujului îl contrazice, BOR e prudentă

* Contribuția României la lupta Ucrainei cu Rusia, dezvăluită în documentele „scăpate“ de Pentagon: pregătim militari, transferăm echipament și monitorizăm informațional frontul

2 COMENTARII

  1. Au avut grija ^prietenii” pentru starea de fapt atat de jalnica. Nu exclud, desigur, partea noastra de vina. Comunismul din România a distrus iremediabil fibra natiunii, or , in acest caz nu pot decat sa dau dreptate filosofului .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -