13 țări din Europa au suspendat deja vaccinarea cu AstraZeneca. OMS și EMA se întrunesc pentru a discuta despre acest vaccin

0
631
Vaccinul AstraZeneca se dovedește mai problematic decât cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna

Până acum, 13 țări din Europa au suspendat vaccinarea anti-Covid a populației cu AstraZeneca. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) sunt așteptate să se întrunească “în ședințe extraordinare” pentru a discuta despre acest vaccin.

Până marți, 16 martie, suspendaseră temporar sau pe termen nedefinit vaccinarea cu AstraZeneca un număr de 13 țări europene: Franța, Germania, Olanda, Danemarca, Suedia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Islanda, Slovenia, Bulgaria și Letonia.

Alte patru țări din Uniunea Europeană au retras ce-a rămas neadministrat din anumite loturi: Austria, România, Lituania și Estonia.

Luate în cascadă, deciziile guvernelor au venit după ce Italia a raportat două decese suspecte ale unor persoane vaccinate cu AstraZeneca. Ambele persoane au făcut embolie (cheaguri de sânge) după vaccinare. Luni, Norvegia anunțase al doilea caz de persoană care a decedat din cauza unei hemoragii cerebrale apărute după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca.

OMS și EMA se întrunesc să discute despre efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca

Deocamdată, nicăieri nu s-a stabilit clar o legătură cauzală între decese și vaccinare, fiind în curs anchete.

OMS a convocat marți experții în vaccinare pentru a studia siguranța vaccinului AstraZeneca, relatează AFP. Tedros Adhanom Ghebreyesus, președintele OMS, a declarat luni, într-o conferință de presă: “Grupul consultativ de experţi al OMS privind vaccinarea a examinat datele şi este în contact strâns cu Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA). Şi ne vom reuni mâine (n.r. – marți)“.

EMA a anunțat luni, de asemenea, că organizează joi o “reuniune extraordinară” după ce numeroase țări au suspendat folosirea vaccinului AstraZeneca. EMA continuă să susțină, deocamdată, că beneficiile depășesc riscurile: “Comitetul de securitate al EMA va examina informaţiile mai detaliat mâine (n.r. – marţi) şi a convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie, pentru a ajunge la o concluzie asupra informaţiilor colectate şi asupra oricărei alte acţiuni care ar putea fi necesară“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here