Teroare la Moscova! Ziarul care-l are acționar pe Gorbaciov și care-l critică pe Putin a fost ținta unui atac chimic. 7 jurnaliști de la „Novaia Gazeta”, omorâți în „era Putin”

1
2577

Atac chimic într-o clădire din Moscova, în care își desfășoară activitatea și redacția ziarului „Novaia Gazeta”, renumit pentru orientarea sa liberal-democrată și de opoziție fermă față de regimul dictatorial al lui Vladimir Putin. Despre acest aspect vorbesc chiar jurnaliștii publicației.

Într-un articol postat pe site-ul cotidianului, unul dintre cele mai populare din Rusia, se arată că spațiile din întregul imobil emană un miros persistent și înțepător, fiind resimțit de vizitatori și de angajații redacției.

Acest atac vine la două luni după arestarea principalului opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi.

Atac asupra unei jurnaliste: „Au împrăștiat în întreaga casă un lichid chimic îmbolnăvitor cu mirosul său de ceapă putredă amestecat cu aroma la fel de minunată de usturoi, rahat și puțin gaz de uz casnic”

Sursa atacului n-a fost încă identificată. La fața locului au sosit reprezentanții de la Ministerul Situațiilor de Urgență, Ministerului Afacerilor de Interne și FSB (fostul KGB).

„Potrivit angajaților noștri, care au studiat circumstanțele atacului din iulie 2017 asupra casei și mașinii jurnalistei Iulia Latînina de la «Novaia Gazeta», mirosurile sunt foarte asemănătoare. Apoi, casa și mașina Latîninei au fost pulverizate cu un gaz caustic cu o compoziție necunoscută, cu un miros neplăcut”, dezvăluie cei de la „Novaia Gazeta”.

Iată ce scrisese ziarista Latînina despre acel incident: „Ne-au oferit o ocazie incredibilă să adulmecăm o mofetă. Ca parte a luptei suverane împotriva răzvrătirii, ei au împrăștiat în întreaga casă un lichid chimic îmbolnăvitor cu mirosul său de ceapă putredă amestecat cu aroma la fel de minunată de usturoi, rahat și puțin gaz de uz casnic”.

Amenințări în 2017 și 2018: plic cu pulbere necunoscută, pe care erau desenate o prăjitură de Paște și vopsea pentru ouă, și trei cuști cu oi purtând veste de presă

Redacția „Novaia Gazeta” nu se află la primul caz de atac chimic. În aprilie 2017, pe adresa publicației a fost trimisă o scrisoare care conținea o pulbere albă de origine necunoscută.

Precizare „Novaia Gazeta”: „Analiza inițială a arătat că substanța nu este radioactivă, plicul a fost izolat și trimis spre examinare. Expeditorul scrisorii nu și-a indicat adresa, dar plicul, pe care erau desenate o prăjitură de Paște și vopsea pentru ouă cu semnătura «Paște fericit!», era însoțit de mesajul «Teribil» și de un cod poștal. Directorul general al publicației a fost indicat ca destinatar”.

În octombrie 2018, persoane neidentificate au adus la sediul redacției trei cuști cu oi purtând veste de presă.

Precizare „Novaia Gazeta”: „Cu câteva zile mai devreme, persoane necunoscute au plantat o coroană funerară la redacție, cu amenințări împotriva jurnalistului Denis Korotkov, după care a fost găsit acolo un coș cu capul de berbec tăiat, cu amenințări adresate întregii redacții”.

Bilanț terifiant: 7 jurnaliști de la „Novaia Gazeta”, uciși în perioada regimului criminal al lui Putin

Cele mai multe acțiuni la „Novaia Gazeta” sunt deținute de colectivul redacțional. Doar 10% îi aparțin fostului președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, și alte 14% afaceristului Aleksandr Lebedev.

Acest ultim atac chimic nu e unul de luat în derâdere. De-a lungul anilor, numeroși jurnaliști ruși de la „Novaia Gazeta” au plătit cu viața pentru dezvăluirile pe care le-au făcut despre politicieni corupți.

* Igor Domnikov, redactor la Departamentul Proiecte Speciale. Pe 12 mai 2000, jurnalistul a fost bătut violent pe strada Pererva din Moscova. A decedat la spital, pe 16 iulie 2000, în urma unui puternic traumatism cranian.

* Viktor Polkov, activist împotriva războiului civil din Cecenia. Ucis la data de 18 aprilie 2001, la ieșirea din satul Alhan-Kala. Asupra mașinii sale au fost executate rafale de mitralieră.

* Iuri Scekocișin, coordonator al Departamentului care se ocupa cu activitatea criminală din Rusia. A murit în chinuri, în urma unei otrăviri, la data de 3 iulie 2003.

* Anna Politkovskaia, jurnalistă care s-a ocupat de conflictul din Cecenia. Împușcată mortal în liftul blocului în care locuia, pe 7 octombrie 2006.

* Stanislav Markelov și Anastasia Baburova, jurnaliști care au anchetat moartea lui Dominkov. Executați în stil mafiot în centrul Moscovei, cu gloanțe în cap, la data de 19 ianuarie 2009.

* Natalia Estemirova, editorialistă. Ucisă cu mai multe gloanțe în cap și piept. A fost aruncată într-o pădure din Ingușetia.

Apelul colectivului redacțional al ziarului „Novaia Gazeta” către cititori: „Într-o țară în care autoritățile doresc în mod constant să interzică ceva, inclusiv să interzică să se spună adevărul, ar trebui să existe publicații care continuă să se angajeze în jurnalism real. Sprijinul dumneavoastră va ajuta «Novaia Gazeta» să fie în continuare o astfel de publicație. Aduceți-vă acum contribuția la independența jurnalismului în Rusia!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here