Votul masiv din diaspora va mobiliza electoratul din România? Rareș Bogdan și Eugen Tomac au votat la Roma și Chișinău. Cozi la urne, din prima zi

4
1627
Alegeri prezidentiale 2019
Coadă la o secție de votare din Roma înainte de deschiderea urnelor, Foto: Facebook

Ceea ce părea o campanie fără viză se transformă într-o mobilizare fără precedent cu scopul de a bloca accesul PSD în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

În primele ore de la deschiderea urnelor, mii de cetățeni români care locuiesc și muncesc în diaspora s-au prezentat deja la secțiile de vot.

Vineri secțiile de vot se vor închide la ora 21.00, ora României. În străinătate se va vota și în zilele de sâmbătă și duminică.

După prima zi de vot în străinătate există posibilitatea să ajungă în urne, în jur de 100.000 de buletine, ceea ce ar reprezenta o cifră fabuloasă.

O astfel de mobilizare puternică în diaspora ar putea să aibă același efect și pentru electoratul din țară.

La ora 18.00, se înregistrau 70.000 de voturi ale cetățenilor români din străinătate (25.000 dintre ele, fiind voturi prin corespondență).

În acest ritm, există o posibilitatea reală ca numărul voturilor care vin din diaspora să depășească 500.000. La europarlamentarele din mai 2019 au venit 381.000 de voturi de la românii din străinătate, dar mulți dintre ei nu au avut posibilitatea să-și exprime opțiunile din cauza cozilor și a organizârii proaste a scrutinului.

“Amintesc că votul anticipat pentru cetățenii români care se afla în alte state a fost adoptat la propunerea Partidului Mișcarea Populară și începând de astăzi, 8 noiembrie, ora 12.00 până duminică, 10 noiembrie, ora 23.59, se poate vota în toate cele peste 835 de secții de votare deschise în afara României”, a declarat Eugen Tomac, președintele PMP.

Acesta a votat vineri, la Chișinău, în jurul orei 12.00.

Rareș Bogdan, vicepreședinte PNL, și Robert Sighiartău, secretar general PNL, au votat la Roma, în Italia. Aici este o comunitate de români extrem de numeroasă.

“Am votat la Roma, la Academia di Romania, cu Robert Sighiartău și prieteni dragi din societatea civilă, Oana Stănciulescu și Oreste Teodorescu. Iubiți România în fiecare zi, oriunde s-ar afla!”, a scris Rareș Bogdan pe pagina sa oficială de Facebook. 

La Roma și Berlin, la unele secții de votare a fost coadă din prima zi de vot.

“Iar ploaie și umbrele! Dar oamenii sunt hotărâți și de data asta. Coadă, la prima oră! Pentru mine a fost o plăcută surpriză să văd oameni dornici să își exprime votul. După ce am intrat în secție, am votat în 2 minute. Se lucrează foarte bine și eficient. Sincere felicitări tuturor organizatorilor”, a scris Mioara Moraru Cristea pe pagina ei de Facebook, povestind experiența votului la o secție din Roma, Italia.

Dacă din diaspora vin peste 500.000 de voturi, Viorica Dăncilă are șanse minime să ajungă în turul doi. 

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Melteanul Cumpănașu către cei care-l critică: „Voi nu aveți soții atât de frumoase ca a mea! Sunteți geloși și penibili!”

 

 

4 COMENTARII

  1. IN MOD SIGUR (!!!!!), va fi BATUT RECORDUL de pana acum al numarului de voturi din „DIASPORA”: vor fi CU-MULT (!!!) pesteee… 500 000 de voturi, probabil chiar peste… 600 000 !!!

    Si cum majoritatea „diasporenilor” români (din OCCIDENT !) sunt simpatizanti ai… U.S.R. si Partidului „PLUS” (RESTUL sunt votanti… P.N.L. in Vest, iar in BASARABIA/”Republica-Moldova”… ai P.M.P. !!!), candidatul „Aliantei 2020”, DAN BARNA, va ajunge, FARA-PROBLEME (!), in „finala” pentru Palatul Cotroceni (cu presedintele actual, Klaus Iohannis !), daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here