35.000 de români din diaspora au votat în primele 4 ore de la deschiderea urnelor! În total, avem deja 60.000 de voturi

6
2073
Imagine cu ștampila "VOTAT" postată pe Facebook de un alegător din străinătate

Românii din diaspora au ieșit la vot în număr mare încă de vineri. Până la ora 17.00, ora României, își exprimaseră opțiunea peste 35.000 de cetățeni care lucrează și locuiesc în străinătate. 

La această cifră se adaugă și cele 25.000 de voturi prin corespondență validate până la această oră de Biroul Electoral Central.

Secțiile de votare din statele europene s-au deschis la ora 12.00, ora locală. În general, pentru țările vest-europene, asta a însemnat ora 13.00 la București. Așadar, până la ora 17.00 (ora României) au fost patru ore de vot. Asta înseamnă o medie de circa 9.000 de voturi pe oră.

În total, 60.000 de voturi din străinătate au fost înregistrate până vineri, 8 noiembrie, ora 17.00. Aici sunt incluse și cele 25.000 de voturi exprimate prin corespondență.

Dacă media de 9.000 de voturi se va menține pe parcursul celor 37 de ore de vot (9 vineri, 14 sâmbătă și 14 duminică), atunci vom avea peste 330.000 de voturi, adică peste 355.000 adăugându-le și pe cele prin corespondență.

Ritmul votării va crește însă pe măsură ce procesul de votare ia vitează. E de așteptat ca la final să fie contabilizate peste 500.000 de voturi. La alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 au fost 381.000 de voturi.

Există secții de votare deschise de mai multe ore, începând cu cele din Noua Zeelandă sau Australia și continuând cu cele din Asia, dar ponderea lor în cifra totală este mică în comparație cu voturile exprimate în statele europene.

Dacă până duminică, la închiderea urnelor, votează mai mult de 500.000 de cetățeni români din străinătate, cele mai mari șanse să ajungă în turul 2, alături de Klaus Iohannis, le va avea Dan Barna.

Faptul că, în mod surprinzător, mii de români din diaspora au ieșit într-un număr atât de mare să voteze încă de vineri arată că această cifră poate fi depășită.

Cetățenii români din străinătate își pot exprima votul pentru alegerile prezidențiale în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Numărul secțiilor de votare a fost dublat.

Niciun sondaj sau studiu sociologic făcut în această perioadă nu a oferit date cu privire la participarea la vot în diaspora, care sunt preferințele electorale ale românilor din străinătate și câți dintre ei vor vota.

Conform unor estimări oficiale, peste 3 milioane de cetățeni români cu drept de vot muncesc și locuiesc în străinătate.

Urmărește aici în timp real numărul celor care votează atât în diaspora cât și în România.

Urmărește aici în timp real numărul celor care votează atât în diaspora, cât și în România!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Melteanul Cumpănașu către cei care-l critică: „Voi nu aveți soții atât de frumoase ca a mea! Sunteți geloși și penibili!”

6 COMENTARII

  1. Da, cred ca si la acest tur de vot se va iesi masiv, asa cum a fost la europarlamentare, pentru ca acum e a doua sansa sa-i tragem psd-ului una in moalele capului(sau cocului, dupa cum doriti). Haideti, romani dragi, sa aruncam mizeria de psd in groapa, si de luni sa-i cantam ”vesnica pomenire”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here