miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNewsVIDEO. Sergiu are 25 de ani, e din comuna Prigoria și a...

VIDEO. Sergiu are 25 de ani, e din comuna Prigoria și a luat coronavirusul la vânătoare. El locuiește cu alte 7 persoane în casă

-

Când testarea probelor sale biologice la Institutul „Matei Balș” din București a dat rezultat pozitiv (confirmând existența bolii), primul român infectat cu coronavirus pe teritoriul României se afla la el acasă, în comuna Prigoria din Gorj. De două zile, Sergiu Ciucurescu (25 de ani) era în izolare la domiciliu, într-o casă în care mai locuiesc 7 persoane, majoritatea în vârstă. Sergiu era cel mai tânăr din casă.

Probele îi fuseseră recoltate cu o seară înainte, după ce s-a aflat că a inteferat cu italianul Cesare Emendatori (71 de ani), săptămâna trecută, când acesta s-a aflat în România. În imineața aceleiași zile de marți, 25 februarie, Emendatori fusese confirmat ca fiind purtător al noului virus provenit din China.

Imediat după ce a aflat că e infectat, tânărul gorjean s-a pregătit de plecare spre București, unde va fi dus cu o autospecială ISU trimisă de la Craiova și internat la Institutul „Matei Balș”.

Toți cei 7 co-locatari au fost plasați sub izolare strictă la domiciliu, urmând să fie testați din nou, după ce primul test a ieșit negativ (adică nu a indicat vreo infectare).

- Advertisement -

VIDEO: Conferința de presă susținută miercuri noaptea, după ora 23.30, de Victor Costache și Raed Arafat

Primul caz de infecție cu coronavirus de pe teritoriul României a fost confirmat mai întâi, miercuri seară, de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Puțin mai târziu, la Ministerul de Interne (MAI) a fost organizată o conferință de presă, susținută de ministrul Sănătății, Victor Costache, și de șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Oficialii de la București au refuzat să facă publice numele și vârsta tânărului infectat cu coronavirus, dar primărița din comuna Prigoria, Iuliana Iliescu (PNL), a spus tot, în direct la Antena 3. Tânărul se numește Sergiu Ciucurescu, are 25 de ani și este din satul Dobrana, comuna Prigoria, județul Gorj.

- Advertisement -

Precizările lui Victor Costache (ministrul Sănătății)

 • „Avem primul caz confirmat de infectare cu coronavirus pe teritoriul României. Este vorba despre un bărbat dintr-o localitate din județul Gorj. Imediat cum va ajunge la București, va intra pe schema de tratament. Starea bărbatului este bună. Mai avem în lucru încă 33 de teste din acea zonă.”
 • „Această persoană a intrat în contact direct cu cetățeanul italian. A fost la vânătoare cu italianul. Este o cunoștință a italianului.”

Precizările lui Raed Arafat (șeful ISU)

 • „Este un caz confirmat. Pacientul este într-o stare bună în acest moment. Nu este simptomatic, adică nu prezintă febră, tuse sau alte simptome.”
 • „Totuși, faptul că este un test pozitiv înseamnă că el va trebui să fie transportat la spital și internat. Un echipaj de la ISU Dolj, cu autospeciala pregătită cu izoletă și echipaj din cadrul SMURD, a plecat deja de la Craiova pentru preluarea persoanei respective de la domiciliu și transportul ei, în condiții de siguranță, până la Spitalul «Matei Balș», unde va ajunge în 4-5 ore.”
 • „În casa respectivă mai sunt 7 persoane, care locuiesc acolo, și toate au fost testate negativ. Toate cele 7 persoane vor rămâne la domiciliu, în izolare, sub pază, li se vor asigura toate nevoile, dar nu vor putea să plece din casă. Vor rămâne toți acasă, cel puțin cele 14 zile de carantină, după care vor fi din nou testați, pentru a vedea dacă este vreunul pozitiv.”
 • „Dacă la vreunul din cei 7 apar simptome înaintea celor 14 zile, atunci persoana respectivă se testează; dacă este pozitivă, atunci este transportată la spital.”
 • „Pentru cei 7 este mai mult decât o izolare simplă la domiciliu. Acum ei sunt carantinați acolo. Asta înseamnă că ei nu trebuie să aibă absolut nicio formă de contact, decât cu persoane protejate, de la Direcția Sanitară. Ei nu sunt puși sub sechestru, este și o protecție pentru ei.”
 • „Prefectul județului se îngrijește ca toate persoanele aflate în condiții de izolare să aibă tot ce au nevoie, inclusiv mâncare, apă, tot.”
 • „Vecinii trebuie să înțeleagă că pentru ei nu există niciun fel de pericol.”
 • „Vor fi verificate și, dacă e nevoie, izolate sau internate persoanele cu care acest bărbat a intrat în contact în ultima săptămână.”
 • „Evoluția virusului este imprevizibilă: s-ar putea să nu mai apară niciun caz, s-ar putea să mai apară încă un caz, două cazuri sau mai multe.”

Italianul de 71 de ani s-a aflat în județul Gorj în perioada 18-22 februarie, unde le-a vizitat pe rudele soției sale (româncă din satul Peșteana Jiu, comuna Bâlteni), a avut mai multe întâlniri de afaceri (la Târgu-Jiu și la Drăguțești) și a participat la o vânătoare (la Slivilești).

La acea vânătoare a fost prezent și tânărul care ulterior a fost declarat infectat cu coronavirus.

Pe hartă este marcată comunia Prigoria, la est de Târgu-Jiu și la sud de Novaci. La sud de Tg. Jiu apar satul Peșteana Jiu din comuna Bâlteni, dar și comuna Drăguțești. Prin toate a trecut italianul săptămâna trecută

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Și al doilea italian din Gorj e infectat cu coronavirus!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -