Viktor Orban, discurs dement la Tușnad. A vorbit despre „puritatea rasială” cu argumentele lui Hitler și a luat apărarea Rusiei teroriste

6
951
Premierul maghiar Viktor Orban (centru) a venit în 2022 în Harghita, la Tușnad, ca să țină un discurs violent anti-occidental și anti-NATO, să ia apărarea Rusiei și să propage idei conspiraționiste folosite de propaganda nazistă

Viktor Orban, premierul Ungariei, a produs șoc și consternare la nivel mondial sâmbătă, când a ținut la Tușnad, chiar pe teritoriul României, un discurs de-a dreptul delirant, în care a luat apărarea Rusiei și a acuzat Occidentul în războiul din Ucraina, dar a și invocat argumente folosite de naziști pe tema “purității rasiale”. Șocul a fost uriaș, reacțiile n-au întârziat să apară, iar directorul unui important think-tank britanic a scris pe Twitter că puține țări ar accepta, așa cum a făcut România, ca șeful unui stat străin să țină chiar de pe teritoriul lor un asemenea discurs iredentist și naționalist.

Retorica și argumentele lui Viktor Orban au amintit de discursurile incendiare ale lui Adolf Hitler în anii 1930. Premierul maghiar a acuzat „amestecul” de rase europene și non-europene: „Noi (maghiarii – n. red.) nu suntem o rasă mixtă… și nu vrem să devenim o rasă mixtă“.

Orban a spus că țările unde se amestecă europenii cu non-europenii „nu mai sunt națiuni”.

De fapt, liderul maghiar n-a spus nimic nou. El reia una din cele mai vechi teorii ale conspirației, așa-zisul Plan Kalergi vehiculat de adepții extremei drepte în perioada interbelică și care ar consta, susțin aceștia, din mixarea popoarelor europene cu asiatici și africani, cu scopul de a le distruge. Totul a plecat de la o carte scrisă de Richard von Coudenhove-Kalergi, un politician austriaco-japonez care anticipa, în „Praktischer Idealismus”, că în cele din urmă rasele se vor amesteca pe Pământ, dând naștere unei noi rase mixte.

Retorică violent anti-NATO și antioccidentală ținută nu de la Budapesta, ci de la Băile Tușnad, în România. Iohannis, Ciucă și Ciolacu tac

Publicația „The Guardian”, analizând discursul lui Orban de la Băile Tușnad, observă că premierul maghiar este în aceeași notă de ani întregi, doar că acum s-a exprimat foarte dur, într-un limbaj de extremă dreapta.

Șeful Guvernului maghiar a mai afirmat, în stațiunea din Harghita, că Occidentul e în declin. Orban a avut o violentă retorică antioccidentală și pro-Putin. Preluând în totalitate argumentele din campaniile de manipulare ale Moscovei, Viktor Orban a afirmat că de vină pentru război și criză nu este Rusia (care a invadat Ucraina), ci vinovați sunt ucrainenii (pentru că se apără) și Occidentul (pentru că le trimite arme)!

Liderul maghiar a anticipat „un deceniu de pericol, incertitudine și război”: „Cu cât mai multe arme moderne le oferă NATO ucrainenilor, cu atât mai mult rușii vor împinge linia frontului înainte… Ceea ce facem noi este să prelungim războiul“.

El a adăugat că „ucrainenii nu vor câștiga niciodată un război cu sprijinul anglo-saxonilor “.

Deși în cazul războiului din Ucraina avem în mod clar un agresor (Rusia) și o victimă (Ucraina), Orban susține că „nu ar trebui să fim de partea Rusiei sau a Ucrainei, ci între cele două”.

Directorul RUSI: „Viktor Orban merge în fiecare an în România să țină discursuri naționaliste menite să agite minoritatea etnică maghiară locală. Puține Guverne ar permite un asemenea apel deschis la iredentism, dar românii au tolerat asta”

Totul s-a întâmplat însă nu la Budapesta, capitala Ungariei – așa cum ar fi fost normal –, ci în România, în stațiunea Băile Tușnad. Autoritățile române au fost literalmente paralizate în fața acestei provocări fățișe. Primele reacții, foarte palide, au venit de la Ministerul de Externe din București abia luni, la două zile după eveniment și după ce toată comunitatea internațională a dezbătut subiectul.

Jonathan Eyal, directorul asociat al celebrului think-tank RUSI (Royal United Services Institute for Defence and Security Studies) din Marea Britanie, a scris pe Twitter că puține guverne din lume ar fi acceptat ca șeful unui stat străin să țină pe teritoriul lor un asemenea discurs.

Eyal s-a născut în România, dar trăiește în Marea Britanie. El a comentat în termeni duri afirmațiile lui Orban și și-a arătat surprinderea pentru lipsa de reacție a autorităților de la București.

„Un discurs mai dezaxat decât de obicei”

Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au tăcut, până acum, pe tema scandalului provocat în România de Viktor Orban.

Doar ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a făcut câteva afirmații destul de palide într-un interviu acordat luni pentru Digi24: „Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile“. Diplomatul român s-a arătat însă satisfăcut că maghiarii și-au respectat cuvântul și n-au făcut afirmații provocatoare pe subiecte sensibile precum „așa-zisa autonomie pe criteriul etnic sau acordarea de drepturi colective pentru persoanele aparținând minorităților naționale”.

De la Londra, lucrurile s-au văzut alftel. Jonathan Eyal scrie: „Viktor Orban merge în fiecare an în România să țină discursuri naționaliste menite să agite minoritatea etnică maghiară locală. Puține guverne ar permite un asemenea apel deschis la iredentism, dar românii au tolerat asta”. El a spus că premierul maghiar a ținut un discurs „mai dezaxat decât de obicei”.

Referindu-se și la delirul privind puritatea raselor și declinul Occidentului – comparat de maghiar cu „un grajd în flăcări” –, directorul RUSI conchide: “Ascultând aceste baliverne, n-ai cum să nu te întrebi dacă locul actualului Guvern ungar este cu adevărat în UE și în NATO sau dacă valorile pe care afirmăm că se bazează cele două instituții-cheie au vreun sens cât timp Ungaria este membră“.

Culmea culmilor: Viktor Orban vorbește despre planul de înlocuire a popoarelor europene, deși el însuși reprezintă urmașii unui trib venit în Europa din Asia Centrală!

Maghiarii înșiși sunt la origine un trib asiatic care a migrat în Europa, unde s-a amestecat cu alte două triburi asiatice, hunii și avarii. Acum, premierul maghiar pretinde că națiunea sa e una europeană, pură, și că nu acceptă migranți care să o dilueze

Teoria conspirației privind mixarea raselor nu are, de fapt, niciun sens, pentru că în acest moment nu mai există în lume, de foarte multă vreme, niciun popor „pur”. Inclusiv vechea Europă s-a format prin mixarea unor populații. Cei mai vechi locuitori ai continentului, neanderthalienii, au fost înlocuiți de homo sapiens veniți din Africa. Imperiul Roman a contribuit masiv la amestecul popoarelor, timp de sute de ani mutând de colo-colo sclavi, legiuni, triburi. Inclusiv Dacia a fost colonizată, alături de autohtoni fiind aduși legionari din Siria, Spania și alte țări.

Ulterior, în perioada migrațiilor barbare, triburi din Asia, din Estul și Nordul Europei au venit spre Sud și Vest, dând naștere – după sute de ani de amestecare cu populațiile locale – națiunilor clasice. Acest fenomen a continuat și continuă fără oprire la nivel mondial, nu doar european.

În sfârșit, marele paradox este că Viktor Orban vorbește despre popoarele europene care ar urma să fie înlocuite cu alte populații în condițiile în care chiar maghiarii sunt, la origine, un trib din Asia Centrală venit de dincolo de Urali. Acești migratori s-au instalat la începutul anilor 900 în Câmpia Panonică, amestecându-se cu rămășițele altor două popoare migratoare venite tot din Asia Centrală: avarii și hunii. O parte dintre maghiari s-au așezat și în unele zone din Transilvania.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Europa somează România să termine cu șmecheriile prin care favorizează spălarea banilor! Directiva a fost maltratată, la fel ca Legea avertizorului de integritate

* Căpușe PSD: Grindeanu a numit un agricultor la șefia Autorității Aeronautice – pe fratele lui Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului!

* George Buhnici pierde un prim contract, cel cu BCR, după refuzul de a-și retrage declarațiile sexiste. „Am crezut în a doua şansă, dar este evident că vedem diferit lucrurile”

* Ucrainenii au aruncat în aer tribunalul din Lisiciansk, unde invadatorii ruși se aflau în ședință. Bilanțul: minus 50 de „orci”!

* „Putin are zeci de tone de valută și tone de lingouri de aur. Banii – 250 de miliarde de dolari – sunt depozitați în țări unde extrădarea este imposibilă”

* Partizanii ucraineni din Crimeea oferă 15.000 de dolari pentru lichidarea comandantului unei divizii de submarine rusești

* Ucraina e amenințată cu Apocalipsa, în caz că va încerca să recupereze Crimeea. Medvedev: „Într-o clipă va veni Ziua judecăţii de Apoi”

* VIDEO. Propaganda lui Putin le prezintă rușilor, la TV, avantajul de a le muri copiii în războiul din Ucraina: își pot cumpăra o Lada nouă!

* Destine crunte pentru trei trădători ucraineni care au trecut de partea Rusiei teroriste. Bilanțul: un mort (împușcat) + un spitalizat (otrăvit) + un arestat

* Rusia vrea să anexeze și 3 regiuni din nordul Kazahstanului! Când a aflat planul diabolic al lui Putin, președintele kazah s-a rupt de acesta

6 COMENTARII

  1. Comparatia cu Hitler e stupida. Hitler voia sa extermine alte natiuni. Orban nu vrea sa omoare pe nimeni doar ca respinge metisajul rasial pregatit pentru Europa. Vezi Planul Kalergi. Credeam ca e mai abil in exprimare. In rest bate cimpii. Isi vinde sufletul Rusiei pentru gaz.

    • Pana nu va impiedicati de maciuca lui Iohannis se pare ca nu puteti sa respirati.
      Politica externa se face cu calm si ratiune.
      Daca voi, la fel ca AUR, sunteti un partid care traiti din scandal, e problema voastra.

  2. Basescu a facut un gest gresit in trecut cand a fost incalecat de PSD si PNL. Nu l-a acceptat pe Premierul de la Grivco, un individ soios, puturos, marioneta Varanului. Daca ar fi facut-o poate ca se compromitea rapid in jumatate de an si nu ne mai spalam pe cap cu el 10 ani. Trocul dintre PSD si PNL a fost evident. Contra-candidatii lui au fost categoria musca, un mincinos plagiator si o analfabeta functionala. Prea usor a castigat mandatele. Iohannis are capat de linie in 2024 si se retrage la depou unde isi va rontai in liniste chiria incasata nedatorat de la Raiffaisen. Cocoana abia asteapta sa-si sfarseasca zilele intr-un concediu permanent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here