VIDEO. Vești grozave din Ucraina: invadatorii sunt învinși în Harkov și Herson, trupele ruse abandonează pozițiile și fug, unități încercuite se predau. A fost capturat un colonel

1
9922
Harta contraofensivei din zona Harkov-Izium. În 48 de ore, ucrainenii au eliberat 400 de kilometri pătrați, reușind o străpungere de 20 de kilometri adâncime și întoarcerea flancului rusesc. La Balikliia a fost capturat un colonel al armatei ruse

Vești care în urmă cu 6 luni ar fi fost de necrezut vin acum din Ucraina: contraofensivele lansate de trupele Kievului împotriva invadatorilor ruși sunt încununate de succes la Harkov și Herson. Numeroase informații și înregistrări video, venite din ambele tabere, confirmă că trupele ruse abandonează pozițiile și fug, unele unități sunt încercuite și se predau. Au apărut imagini video cu un general rus cu două stele care a fost capturat.

În cursul zilei de miercuri, Ucraina a continuat să blocheze cu succes aprovizionarea celor circa 20 de batalioane tactice rusești aflate în zona Herson, pe malul drept al Niprului. O barjă cu trupe și echipament care traversa fluviul a fost distrusă la Hola Pristan, un oraș din regiunea Herson, anunță comandamentul ucrainean. Podul Kahovski, din apropiere, a fost rupt și se află sub tirul artileriei, făcând imposibile tentativele rușilor de a-l repara.
Imagini terifiante cu soldați ruși care sunt răniți exact când încearcă să treacă peste Nipru, filmate chiar de unul dintre ei, fac înconjurul rețelelor de socializare.

Profesorul de studii strategice Phillips P. Obrien, redactor-șef la „War in History”, comentează pe Twitter: „Operațiunea ucraineană de scoatere a rușilor din Herson este, în mod clar, una din marile mișcări strategice ale războiului. A atras unele dintre cele mai bune unități ale armatei ruse în Herson, unde nu pot fi aprovizionate și sunt epuizate metodic. Și a făcut frontul rusesc din Harkov foarte subțire”.

Imagini cu militari care înalță steagul Ucrainei pe localitățile eliberate Visokopillia Novovoznesenske, din regiunea Herson, confirmă și vizual informațiile despre avansul trupelor eliberatoare.

Sunt vești că în Herson sunt luați deja numeroși prizonieri de război ruși.

În acest timp, în zona de nord a Ucrainei s-a lansat de două zile o surprinzătoare și amplă contraofensivă în zona Harkov. Progresul e atât de rapid și de amplu, cu rezultate atât de spectaculoase, încât unii analiști spun că, de fapt, aceasta a fost ținta reală a ucrainenilor, care au atras în Herson rezervele rușilor pentru a lovi decisiv în zona Harkov-Izium.
Mari unități ucrainene, sprijinite de “un puternic pumn blindat”, după cum s-a exprimat unul din bloggerii militari pro-ruși, au străpuns linia frontului și au executat o amplă manevră de încercuire.

Rușii au fost total surprinși. Numeroase filme arată poziții abandonate în grabă. La Bairak, o întreagă unitate de parașutiști – trupe de elită – a fugit, lăsând în urmă tot echipamentul, tunurile și muniția.

Forțele Brigăzii Speciale 1 au capturat la Balaklia, lângă Harkov, chiar steagul Diviziei 150 Idrițka, din Rusia.

Generalul american Mark Hertling (68 de ani), fost comandant al Armatei a 7-a și al forțelor SUA din Europa în 2011-2012, a comentat miercuri, pe Twitter: „În ultimele 48 de ore, Ucraina a executat strălucitor un atac blindat la scară relativ mică și care va aduce câștiguri în regiunea Harkov. Au recâștigat un teren cheie care va afecta liniile de aprovizionare rusești, cu avantajul suplimentar de a diminua unitățile și moralul întregii armate a Rusiei.
Pentru a evita încercuirea, trupele rusești au început să evacueze localități relativ însemnate, cu importanță strategică. Informația e confirmată de Grey Zone, contul mercenarilor Wagner: „Rușii părăsesc Balakleia. Orașul va fi abandonat”.

Au fost capturați sau uciși până acum numeroși militari ruși în zona Harkov. Unii dintre ei au doar 20 de ani. Imaginile cu steagul roșu sovietic coborât de pe catarg în localitatea eliberată Nova Husarivka sunt de-a dreptul emblematice.

Întăririle trimise de ruși au fost pulverizate de ucraineni. Coloana de blindate și camioane a fost distrusă pe șosea, iar supraviețuitorii – între care și mercenari Wagner – au fost luați prizonieri. Printre combatanții ruși luați prizonieri se numără și un locotenent-colonel.

O analiză ISW (Institutul de Studiu al Războiului) arată că, în intervalul 5-7 septembrie, ucrainenii au eliberat circa 400 de kilometri pătrați – o suprafață aproape tot atât de mare cât reușiseră să ocupe rușii în cele 3 luni de vară (602 kilometri pătrați).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cazul Blue Air: dezastrul provocat de tandemul PSD-UDMR din Guvernul Ciucă. Legătura dintre poprirea conturilor, oprirea zborurilor, politicieni și beneficiara directă a haosului, firma maghiară Wizz Air

* VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* „Este absolut revoltător că directoarea liceului «Lazăr» propune ca model elevilor un golan de cea mai joasă speță, incult și scandalagiu, pe George Simion”

* Turcescu are și susținători. Grobianul Dan Tănasă, deputat AUR: „Absolut superb! Bravo, Robert!”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* VIDEO. Polițiști și interlopi terorizează Giarmata de doi ani cu chefuri nocturne în care muzica bubuie în tot cartierul. Sutele de reclamații rămân nesoluționate

* PSD-istul Adrian Țuțuianu este noul secretar general adjunct al Guvernului! În 2017 acuza multinaționalele că au scos oamenii la protestele anticorupție, acum este promovat de regimul Iohannis-PSD

* „Putin va fi judecat ca Miloșevici sau executat ca Ceaușescu”. O spune un rus, nu un ucrainean

* Ce înseamnă „lumea rusă”, noua doctrină de politică externă a Rusiei? Armand Goșu: „Conform definiției lor, și o țară din Africa sau un cartier din New York pot fi lumea rusă”

Un senator putinist și-a persecutat fiica de 25 de ani pentru că s-a opus invaziei din Ucraina. Fata a fugit din Rusia în Georgia

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here