Putin: „N-am pierdut și nu vom pierde nimic în acțiunea din Ucraina”. Rusia are cel puțin 80.000 de morți și răniți, de la începutul invaziei

0
1821
Putin ignoră realitatea zecilor de mii de morți și răniți înregistrați de Rusia și spune că "nu am pierdut nimic" în cele 6 luni și jumătate de război

Rusia nu a pierdut și nu va pierde nimic în urma invadării Ucrainei, a afirmat Vladimir Putin miercuri, citat de Reuters, la forumul economic organizat la Vladivostok, în Extremul Orient. În cele aproape 6 luni și jumătate trecute de la atacul lansat asupra țării vecine, peste 80.000 de ruși au fost omorâți sau răniți, iar economia Rusiei a fost foarte puternic lovită de sancțiunile economice impuse de Occident.

Putin a menționat că Rusia nu doar că n-a pierdut absolut nimic, dar a avut chiar de câștigat, întărindu-și suveranitatea. El a reluat linia propagandei oficiale a Kremlinului, cum că invazia a fost menită să „ajute oamenii” care trăiesc în Donbass, regiune care aparține Ucrainei și este recunoscută ca atare chiar și de Rusia, prin tratatul oficial semnat la Budapesta, în 1994.

Războiul din Ucraina, pe care Putin credea că-l va încheia în 3 zile, a ajuns deja în a 197-a zi

În discursul său, președintele Rusiei a afirmat: „N-am pierdut nimic și nu vom pierde nimic. În ceea ce privește câștigurile, pot spune că principalul câștig a fost consolidarea suveranității noastre“.

Singurul neajuns pe care Putin îl sesizează în întreaga tragedie este că invazia a creat „o certă polarizare atât în lume, cât și în interiorul țării”.

Invadarea Ucrainei, pe care Putin și de anturajul său o vedeau încheiată cu succes în 3 zile prin ocuparea Kievului, capturarea, omorârea sau alungarea Guvernului legitim și instaurarea unui regim-marionetă deja pregătit, s-a dovedit până la urmă un fiasco total. Au trecut aproape 6 luni și jumătate din zorii zilei de 24 februarie 2022 și niciunul din obiectivele fixate la început n-a fost atins.

Pierderile Rusiei sunt uriașe. Pe lângă cei peste 80.000 de militari morți sau răniți s-au înregistrat colosale pierderi de echipamente militare. Aproximativ jumătate din flota de tancuri a fost distrusă. Mii de transportoare blindate – de asemenea. Sistemele antiaeriene și aviația au încasat lovituri teribile. Crucișătorul „Moscova”, nava-amiral a flotei rusești din Marea Neagră, a fost scufundată.

În realitate, Rusia și-a pierdut influența în Occident și a devenit partenerul minor într-o alianță tulbure cu China, care așteaptă prăbușirea puterii Moscovei ca să preia în sfera sa fe influență Asia Centrală și de Est

În plan economic, Rusia se confruntă cu un dezastru. Embargoul pus de Occident a avut un impact devastator. Conform estimărilor emise chiar de specialiști ruși, economia și-ar putea reveni la nivelul din 24 februarie abia la sfârșitul acestui deceniu, dacă războiul s-ar sfârși azi și sancțiunile ar fi ridicate imediat. Interzicerea accesului la tehnologia de top a dus la blocarea totală a întregii industrii care încă mai producea echipamente sofisticate – precum uzinele de armament și cele auto.

Rusia a pierdut o mare pârghie de influențare a țărilor europene – exportul de materii prime. Manipularea prețului la gaz și petrol, simultan cu amenințările adresate Occidentului cu închiderea completă a robinetului, a dus la reacția Uniunii Europene. Dependența de gazul și petrolul rusești s-a redus foarte mult, țările UE diversificând rapid sursele de alimentare și elaborând un plan de urgentare a trecerii la energie regenerabilă.

În timp ce a pierdut influența pe care o avea în Occident, Rusia s-a văzut și mai mult legată de China, parteneriat unde Moscova este azi partenerul mai slab. Situația este foarte periculoasă, fiind semnalată de intelectuali ruși care atrag atenția că Rusia și China sunt adversari naturali imposibil de reconciliat, din cauza interesului pe care Beijingul îl are față de Siberia. China așteaptă cu răbdare colapsul Rusiei pentru a prelua, dacă nu fizic, măcar în sfera sa de influență, toată Asia Centrală și de Est.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cazul Blue Air: dezastrul provocat de tandemul PSD-UDMR din Guvernul Ciucă. Legătura dintre poprirea conturilor, oprirea zborurilor, politicieni și beneficiara directă a haosului, firma maghiară Wizz Air

* VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* „Este absolut revoltător că directoarea liceului «Lazăr» propune ca model elevilor un golan de cea mai joasă speță, incult și scandalagiu, pe George Simion”

* Turcescu are și susținători. Grobianul Dan Tănasă, deputat AUR: „Absolut superb! Bravo, Robert!”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* VIDEO. Polițiști și interlopi terorizează Giarmata de doi ani cu chefuri nocturne în care muzica bubuie în tot cartierul. Sutele de reclamații rămân nesoluționate

* PSD-istul Adrian Țuțuianu este noul secretar general adjunct al Guvernului! În 2017 acuza multinaționalele că au scos oamenii la protestele anticorupție, acum este promovat de regimul Iohannis-PSD

* „Putin va fi judecat ca Miloșevici sau executat ca Ceaușescu”. O spune un rus, nu un ucrainean

* Ce înseamnă „lumea rusă”, noua doctrină de politică externă a Rusiei? Armand Goșu: „Conform definiției lor, și o țară din Africa sau un cartier din New York pot fi lumea rusă”

Un senator putinist și-a persecutat fiica de 25 de ani pentru că s-a opus invaziei din Ucraina. Fata a fugit din Rusia în Georgia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here