VIDEO. Polidinul reapare pe piață ca supliment alimentar, iar Institutul Cantacuzino lucrează la un nou vaccin antigripal

3
3953

Polidinul și un vaccin antigripal sunt acum în dezvoltare la Institutul Național Cantacuzino și vor fi disponibile pe piață, cel mai probabil, anul viitor, a anunțat marți, la o conferință de presă, directorul centrului de cercetări, colonelul doctor Florin Oancea, informează Agerpres.

Potrivit colonelului Oancea, produsul Polidin, celebru în România sub formă injectabilă, va reveni pe piață sub forma unui supliment alimentar: „Încercăm să avem produsul, să îl facem în condiţii sigure şi să îl punem pe piaţă sub formă de supliment alimentar. Ca să îl punem pe piaţă sub formă de medicament va fi mult mai complicat şi necesită mai mult timp. Noi sperăm ca într-un an-doi să fie pe piaţă“.

Acum, cercetătorii lucrează și la sintetizarea unui vaccin antigripal eficient și sigur, a mai declarat șeful institutului: „Ştim că, în 2011 – 2013, au fost probleme cu acest vaccin, atât ţinând de produsul în sine, cât şi de aria de producţie. Ce încercăm acum e să avem un produs sigur. (…) Sper ca la sfârşitul acestui an să avem un produs sigur“.

Potrivit colonelului Oancea, e vorba despre un vaccin tetravalent, iar institutul – trecut sub comanda Armatei în urmă cu câțiva ani – urmează să-și continue dezvoltarea, să facă transfer de tehnologie și să se modernizeze pentru a putea furniza și alte vaccinuri.

În Institutul Cantacuzino s-au investit milioane de euro în ultimii ani, cu scopul de a reîncepe aici producția de vaccinuri antigripale și de alte feluri (cum ar fi cele destinate imunizării copiilor), dar și de diverse alte produse pentru sănătate.

În 2020, la fel ca și în ceilalți ani, România își importă vaccinurile antigripale, iar pe piață este o criză nemaipomenită. În timp ce Guvernul face campanii prin care îndeamnă oamenii să se vaccineze, aceștia nu găsesc vaccinuri antigripale nici în farmacii, nici la medicii de familie sau în clinicile private. Suprapusă peste criza Covid – un virus de asemenea respirator, ca și cel al gripei de tip A și B -, epidemia de gripă riscă să provoace un număr uriaș de victime odată cu începerea anotimpului rece. Oamenii au ajuns să-și procure vaccinurile antigripale ca pe vremea lui Ceaușescu, pe sub mână și cu pile, la preț de speculă.

Despre vaccinarea tuturor categoriilor cu risc nici nu poate fi vorba, în aceste condiții, România intrând în valul doi al pandemiei de Covid complet nepregătită.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 

3 COMENTARII

  1. Trebuie redusa birocratia. Nu e necesar sa dureze 2 ani pina la aparitia pe piata ca medicament. Exista medicamente experimentale unde se justifica insa nu si in cazul Polidinului.
    Polidinul a fost deja experimentat, omologat si verificat din 1966 pina in 2012 timp de 46 de ani. Nu vorbim aici de un medicament experimental. Doar ca se reia productia si atit. Trebuie modificata legea care trateaza Polidinul ca pe orice produs nou experimental.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.