Șoc și groază la PSD: cum vin la muncă noii primari. Schimbarea adusă de Nicușor Dan și Dominic Fritz

0
20515

Acuzați de PSD că sunt “oameni noi” care “vor să se îmbogățească“, noii primari ai Bucureștiului și Timișoarei au trimis deja o undă de șoc în întreaga societate. În ultimele zile, au devenit virale pe rețelele de socializare imaginile cu Nicușor Dan și Dominic Fritz venind “ca oamenii normali” la noul loc de muncă – o imagine pe cât de obișnuită în Occident, pe atât de bizară în atmosfera fanariotă a vechii clase politice românești.

Pericolul cel mare pentru sistem pare a fi acela ca publicul să-și dea seama că se poate ca demnitarii să se poarte și altfel. Până acum, scenele precum cea a coloanelor oficiale cu girofar ale generalului Oprea trecând cu 100 de kilometri la oră prin oraș sau a limuzinei lui Tăriceanu oprită pe avarii în intersecție la Universitate ca să meargă argații să-i cumpere ceva de la magazin ajunseseră să fie considerate banale.

Ceva pare să se fi schimbat însă, iar noul standard va pune presiune și pe restul politicienilor să-și reevalueze comportamentul de vătafi medievali.

Nicușor Dan, noul primar al Bucureștiului, și-a parcat mașina într-o parcare publică, lângă Cișmigiu, a plătit taxa aferentă și a plecat pe jos spre Primărie

Nicușor Dan și-a lăsat mașina într-o parcare publică, a plătit și a mers pe jos 10 minute până la sediul Primăriei

Nicușor Dan a venit joia trecută, la ceremonia de depunere a jurământului ca primar general al Bucureștiului, cu o mașină pe care a lăsat-o într-o parcare publică, la distanță bună de sediul Primăriei. Noul edil a plătit parcarea, apoi a plecat pe jos. Până la locul ceremoniei a mers circa 10 minute.

Singura dată când Gabriela Firea „s-a pogorât” printre bucureșteni, în 4 ani de mandat, a fost pentru o ședință foto în tramvaiul 41. Vehiculul a fost golit de călători și umplut cu „figuranți”, angajați din primărie selectați să dea bine în cadru

Pentru bucureșteni, comportamentul lui Nicușor Dan nu este nici neobișnuit, nici “pentru poză”. Se știe că matematicianul circulă foarte mult cu metroul, cu troleibuzul și pe jos. În urmă cu ceva timp, un apropiat povestea că Nicușor Dan folosește timpul în care merge cu metroul ca să se gândească la rezolvarea unei probleme.

Este, totuși, o schimbare radicală față de Gabriela Firea, predecesoarea sa, care locuiește pe un domeniu în Voluntari, iar în ultimii 4 ani a urcat în tramvai doar pentru niște poze regizate pentru PR.

Dominic Fritz a venit la Primăria Timișoara îmbrăcat la costum și pe bicicletă

Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei, a venit la investirea sa îmbrăcat la costum, dar pe bicicletă. Din nou, scena ar fi absolut banală în Occident, unde miniștrii, parlamentarii și aleșii locali folosesc aproape zi de zi acest mijloc de transport, fără ca acest lucru să fie considerat neobișnuit.

Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei, a venit la ceremonia de investire la costum și pe bicicletă

În România, în schimb, prezența unui bărbat la costum pe bicicletă este în continuare surprinzătoare, după cum și azi în foarte multe localități cei care ies să facă mișcare sunt priviți suspicios sau ironic de locuitorii ieșiți pe la porți să spargă semințe.

Nu se relaxează omorând animale, nu ascultă manele, nu frecventeză interlopi și n-au doctorate plagiate. În schimb, citesc, ascultă muzică clasică și sunt preocupați de problema poluării

Nicușor Dan și Dominic Fritz mai șochează și din alte puncte de vedere. Acuzați de mafia din jurul vechii administrații că reprezintă interese oculte, că sunt putred de bogați din afaceri dubioase și multe altele asemenea, cei doi locuiesc în apartamente banale, la bloc.

Au preocupări neobișnuite pentru politicianul-tip din România ultimilor 70 de ani. Nu le place să meargă la vânătoare, nu ascultă manele, nu participă la nunți de interlopi, n-au doctorate plagiate și nici „studii” la Academiile SRI și Armatei.

În schimb, ascultă muzică clasică, pop sau rock, au biblioteci pline de cărți, sunt preocupați de problema poluării, a protejării mediului înconjurător.

Una din cele două camere ale apartamentului la bloc unde locuiește Nicușor Dan

Soțiile nu sunt nici “băgate bine” în Parlament sau administrația publică, nici paravan pentru afaceri cu statul.

De la acești noi primari, care au câștigat două dintre cele mai mari orașe ale țării, se așteaptă tonul pentru operațiunea de schimbare profundă a României.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here