Un atac aerian deosebit de puternic, lansat în noaptea de marți spre miercuri asupra bazei navale rusești de la Sevastopol, s-a soldat – potrivit bloggerilor militari ruși, cu avarierea unui submarin și a unei nave de luptă. Întreaga operațiune s-a dovedit a fi pregătită și construită de Statul Major al armatei ucrainene exact ca la șah, din timp și cu mutări preliminare.
Loviturile din noaptea de marți spre miercuri au vizat docurile portului militar de la Sevastopol, în Peninsula Crimeea, unde este sediul flotei din Marea Neagră a Rusiei. Surse rusești spun că au fost nimerite o navă de debarcare din clasa „Minsk” și un submarin din clasa „Kilo”. Acesta din urmă este deosebit de scump: se vindea la export de către Rusia, în 2009, cu 300 de milioane de dolari. Cele două vase de luptă erau în docurile uscate, unde se executau lucrări de mentenanță și reparații.
Dar această mare lovitură, care arată că Rusia a pierdut controlul cel puțin asupra jumătății vestice a Mării Negre, se dovedește doar finalul unei operațiuni care a cuprins mai multe faze.
Russian-occupied Sevastopol has been hit. It is said that the ship yards at the South Bay have been hit.
Russian air defense was also active but obviously was not successful to intercept all incoming missiles.
Source: https://t.co/A5sqjl8nee#Ukraine #Sevastopol #Crimea pic.twitter.com/cNzsGeAlPP
— (((Tendar))) (@Tendar) September 13, 2023
În ultimele săptămâni, ucrainenii au executat lovituri preliminare care au incapacitat defensiva antiaeriană rusească din zonă. Două atacuri-fulger, cu comandouri ale forțelor speciale, au capturat platformele marine „Petro Nodovaleț” și „Ukraina”, pe care Rusia le ocupase de la Ucraina în 2014. Rușii transformaseră aceste platforme în puncte de supraveghere, dar ucrainenii nu numai că le-au cucerit, dar au reușit să pună mâna și pe radarele de acolo și pe sistemele de război electronic R-330M1P „Diapazol”. În paralel, prin lovituri de precizie, au fost distruse sisteme antiaeriene rusești S-400 (cele mai avansate de care dispune Moscova) și complexele radar aflate pe coasta Crimeei ocupate.
Acțiunile s-au derulat pe parcursul a peste o lună, dar în final Rusia și-a pierdut capacitatea de a mai monitoriza și controla spațiul aerian de pe coasta vestică a Crimeei. Rămași fără radare, fără apărare antiaeriană și fără sisteme de război electronic, rușii au fost loviți în noaptea de marți spre miercuri exact în principala lor bază navală la Marea Neagră, Sevastopol.