VIDEO. Schimb de focuri terifiant: un terorist islamist execută un om pe stradă în Viena. Cancelarul austriac: „Republica trece prin momente grele”

0
14289

“Republica trece prin momente grele”, a constatat cancelarul austriac Sebastian Kurz după valul de teroare de pe străzile Vienei, lansat luni seară de o bandă de atacatori islamiști. Prerogativele poliției au fost preluate de armată, care patrulează pe străzi și păzește obiectivele. În acest timp, forțele speciale ale poliției desfășoară acțiuni pentru a-i prinde pe teroriștii care, după primele estimări, au rănit cel puțin 15 oameni și au ucis alți doi.

Forțele de ordine au reușit să ucidă unul dintre teroriști, care a fost identificat și recunoscut ca simpatizant ISIS pe care autoritățile îl aveau deja în baza de date, conform publicației „Kurier” – confirmată ulterior de ministrul de Interne austriac.

Un număr încă necunoscut de islamiști a atacat luni seara Viena. Înarmați până în dinți cu arme de foc și cu explozibili, aceștia au deschis focul în cel puțin 6 puncte diferite ale capitalei austriece. A urmat un haos de nedescris, pentru că străzile erau pline înainte ca, la miezul nopții, să intre în vigoare carantina decretată ca să limiteze epidemia de coronavirus.

Într-unul din filmele urcate pe Twitter de diverși martori oculari se poate observa cum un om aflat pe o străduță comercială din centru se ascunde după un zid, în timp ce un jihadist se apropie cu pușca-mitralieră.

Are loc ceea ce pare un schimb de focuri, dar nu e clar cu ce trage omul ascuns după zid pentru că, dintr-o altă filmare, din alt unghi, se observă că din arma acestuia iese o jerbă de scântei. În orice caz, e clar că e vorba despre un amator, pentru că persoana care se apără, deși ascunsă după un zid și având elementul-surpriză de partea sa, nu nimerește. Teroristul, în schimb, este mai rapid și îl execută pe celălalt, apoi își continuă atacul și trece mai departe.

După câteva secunde, persoana căzută la pământ, în mod clar rănită, încearcă să se ridice de jos. Victima observă că teroristul se întoarce și se culcă la loc, sperând că va trece neobservată, dar atacatorul scoate pistolul și-l execută cu sânge rece pe cel căzut.

Poliția și armata și-au făcut apariția pe străzi, un atentator a fost ucis și alți câțiva arestați, dar autoritățile consideră că au fost mai mulți și nu se știe ce plănuiește în continuare grupul condus de un personaj pe nume Malik Al-Viol.

Karl Nehammer, ministrul de Interne al Austriei, a afirmat că țara sa nu s-a mai confruntat până acum cu așa ceva. “Cel puțin un islamist a fost implicat în atac. Este o situație pe care Austria nu a mai văzut-o până acum. A fost o încercare complet nepotrivită de a ne slăbi societatea democratică. Cu siguranță, nu lăsăm pe nimeni să ne facă asta în vreun fel“.

Modul de a acționa al teroriștilor de la Viena a fost rapid asemănat, însă, cu cel al grupului islamist care, pe 26 noiembrie 2008, a atacat la Mumbai, în India, provocând un carnagiu înfiorător, cu 166 de morți.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.