VIDEO. Opriţi zborurile, protejaţi pasagerii români! Cazul avionului prăbuşit în Iran se poate repeta. De ce nu ţine explicaţia cu „eroare tehnică” şi ce argumente susţin un posibil atac cu rachetă

3
6215

176 de oameni au murit odată cu prăbuşirea avionului Boeing în Iran. Era o cursă din Teheran, capitala Iranului, către Kiev, capitala Ucrainei. Deşi nu există în prezent o confirmare oficială că aeronava a fost doborâtă de forţele iraniene, aflate în alertă maximă, devine tot mai clar că a zbura în aceste zile deasupra sau apropierea zonei de conflict poate fi misiune sinucigaşă.

România trebuie să ia rapid o decizie pentru ca pasagerii ei să nu ajungă în situaţia celor din aeronava prăbuşită lângă aeroportul din Teheran.

Companii ca Air France (AFLYY), Lufthansa (DLAKY), Malaysia Airlines and Taiwan’s EVA Air au anunţat că ele ocolesc deja spaţiul aerian din Iran şi Irak.
Singapore Airlines (SINGF) a anunţat de asemenea că nu mai e sigur niciun zbor deasupra Iranului.
The Federal Aviation Agency, între timp, a restricţionat zborurile comerciale „de a opera în spaţiul aerian al Iranului, Irakului şi deasupra Golfului Persic şi Golfului Oman”.
Autorităţile din Rusia au recomandat companiilor aeriene să evite aceleaşi zone, relatează CNN.

De ce există suspiciuni mari că avionul a fost doborât de iranieni

  • Autorităţile iraniene au refuzat să pună la dispoziţia opiniei publice internaţionale datele stocate în cutiile neagre ale avionului, care ar putea demonstra cauzele tragediei, lăsând impresia că au ceva de ascuns
  • Pilotul nu a luat legătura cu turnul de control, ceva aproape imposibil în cazul unei defecţiuni tehnice, dar foarte posibil în cazul impactului brusc cu o rachetă sol-aer
  • Ambasada ucraineană la Teheran a şters o declaraţie anterioară, prin care susţinea că prăbuşirea că prăbuşirea avionului în Iran nu prezintă cauze de natură teroristă
  • În imaginile filmate se vede cum avionul explodează în aer înainte de a se prăbuşi, ceea ce poate fi explicat prin impactul cu o rachetă
  • Informaţiile de pe site-ul flightradar24 arată că avionul a încetat să mai transmită brusc semnale, ori în cazul unei defecţiuni tehnice avionul continuă să transmită lent aceste semnale
  • Avionul Boeing 737 era aproape nou, avea doar 3 ani şi 6 luni de vechime
  • Prăbuşirea avionului s-a produs la doar câteva ore după ce Iranul a atacat bazele militare din Irak; armata era în alertă şi o acţiune nesăbuită sau o eroare erau posibile

Victime de 7 naţionalităţi

Un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines s-a prăbuşit, miercuri, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran. Aparatul de zbor a căzut în apropierea aeroportului şi a fost cuprins imediat de flăcări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului Boeing 737-800 prăbuşit în Iran au decedat. În aeronavă erau 167 de pasageri şi 9 membri ai echipajului. Cele 176 ce victime sunt de 7 naţionalităţi: 82 iranieni, 3 britanici, 11 ucrainieni, 63 canadieni, 10 suedezi, 4 afgani şi 3 germani.

O tragedie MH17 se poate repeta oricând

Autorităţile române de la MAE şi până la Ministerul Transporturilor au obligaţia de a lua măsuri urgente pentru siguranţa pasagerilor români.

Bunăoară, există multe curse către Dubai, iar zborurile trec pe deasupra Iranului sau alături de ţara aflată în conflict cu SUA. Cine garantează că nu ar exista un nou caz MH17, avionul malaiezian doborît în estul Ucrainei de o rachetă rusească lansată de rebelii pro-ruşi?

Ultima oră arată că nici măcar Ucraina, care iniţial anunţase că avionul a căzut din cauza unei probleme la motor, nu mai susţine ferm această ipoteză.

Hopa! Schimbare de declaraţie privind cauzele prăbuşirii

Ambasada ucraineană la Teheran a şters o declaraţie anterioară, prin care susţinea că prăbuşirea că prăbuşirea avionului în Iran nu prezintă cauze de natură teroristă, anunţând că noile informaţii urmează să fie „clarificate”, relatează site-ul postului CNN.

Un nou comunicat al ambasadei afirmă că informaţiile privind cauzele accidentului aerian vor fi „clarificate”, adăugând că declaraţiile anterioare nu sunt considerate oficiale.

„Informaţiile privind cauzele accidentului aerian sunt clarificate de către comisie. Orice declaraţie cu privire la cauzele incidentului, făcută înainte de decizia comisiei, nu este considerată oficială”, se arată în noul comunicat.

În declaraţia anterioră, ambasada ucraineană la Teheran informa că au fost excluse cauzele de natură teroristă, avionul prăbuşindu-se din cauza unei defecţiuni tehnice.

Premierul ucrainean a declarat în acest context că este încă prea devreme pentru a fi stabilite cauzele prăbuşirii avionului Boeing 737-800 în Iran.

„Orice versiune a concluziilor oficiale reprezintă o manipulare”, a declarat Oleksiy Honcharuk.

Iranienii au „arestat” cutiile negre! „Nu le vom da americanilor!”

Autoritatea iraniană a aviaţiei civile a anunţat miercuri că nu le va preda americanilor cele două cutii negre ale avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, care s-a prăbuşit miercuri noaptea după decolarea de pe aeroportul din Teheran, relatează AFP.

”Nu le vom da cutiile negre constructorului (Boeing) şi americanilor”, a declarat şeful Organizaţiei iraniene a aviaţiei civile, Ali Abedzadeh, citat de agenţia Mehr.

”Nu ştim clar în acest stadiu către ce ţară vor merge cutiile negre pentru investigaţie”, a adăugat oficialul citat, care a mai spus că, în conformitate cu legile internaţionale aplicabile transportului aerian, ţara unde s-a produs accidentul conduce investigaţia, dar Ucraina, ţara unde era înregistrat avionul prăbuşit, va putea de asemenea să participe la anchetă.

Conform regulilor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO), din care fac parte inclusiv Iranul, SUA şi Ucraina, investigarea accidentelor aviatice revine într-adevăr statului unde s-a produs un astfel de accident.

Totuşi, puţine state dispun de mijloacele tehnice necesare analizei cutiilor negre, printre acestea numărându-se SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Iranul a anunţat deja că va ataca Dubaiul, Israelul, Arabia Saudită

De ce nu mai sunt sigure zborurile care traversează spaţiul aerian iranian sau alăturat? Pentru că Iranul a anunţat deja că vă ataca şi Dubaiul, Israelul şi Arabia Saudită, destinaţii spre care zboară foarte mulţi români.

Dar nici zborurile care ocolesc Iranul şi trec prin apropiere nu mai sunt atât de sigure, în aceste zile. Iranul dispune de rachete care pot lovi ţinte şi la 2.000 de kilometri distanţă de locul de lansare.

Situaţia actuală de la Teheran este foarte tensionată, iar ca ţară care finanţează terorismul în zonă Iranul e capabil de orice, mai ales în astfel de momente la limita haosului. Nimic nu împiedică fanaticii iranieni să atace avioane civile în care zboară „aliaţi americani”, cum pot fi consideraţi majoritatea pasagerilor din zborul către Kiev.

MAE a anunţat deja că nu sunt români pe lista victimelor, dar e nevoie de mai mult pentru siguranţa pasagerilor români. De asemenea, Ministerul Trasporturilor are obligaţia să colaboreze cu MAE şi să anunţe rapid împreună un plan de măsuri care să evite riscul unui atac.

Expert în aviaţie: „atacul terorist nu e exclus”

Fostul şef al Aviaţiei Civile din România, generalul Sorin Stoicescu, a declarat că nu este exclusă varianta unui atac terorist sau cea a unui atac de la sol, în cazul avionului ucrainean prăbuşit la scurt timp după decolarea de pe principalul aeroport din Iran.

„Nu se exclude să fi fost un atac terrorist, nu se exclude să fi fost un atac de la sol, dar altul decât cele la care se gândeşte toată lumea, adică legătură cu lansarea acelor rachete balistice. După decolare care presupun că a avut loc după ce comandantul aeronavei a făcut controalele necesare, cam după două minute şi jumătate de la decolare, comandantul echipajului a raportat a funcţionare proastă a unuia dintre motoare, inclusiv căderea acestuia”, a explicat pentru Mediafax specialistul în aviaţie.

Comunicat al companiei WizzAir

Operatorul de curse aeriene Wizz Air monitorizează evenimentele din Orientul Mijlociu şi ar putea decide modificarea programului zborurilor către Dubai, dacă situaţia o va cere, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, Agerpres.

„Wizz Air doreşte să îşi informeze pasagerii că monitorizează şi evaluează constant evenimentele curente din Orientul Mijlociu şi este în contact cu autorităţile relevante”, spun oficialii companiei.

Până în acest moment nu au existat zboruri anulate, însă situaţia din regiune este schimbătoare, iar dacă va fi nevoie compania va lua toate măsurile necesare pentru a menţine siguranţa pasagerilor, echipajelor şi aeronavelor de pe zborurile operate către Dubai.

„Dacă va exista orice schimbare în programul de zbor al companiei, ca urmare a unor evenimente viitoare din regiune, pasagerii afectaţi vor fi informaţi prin e-mail şi SMS. Siguranţa şi securitatea rămân principalele priorităţi Wizz Air”, se mai arată în comunicat.

#Iran #Téhéran #Avion

 

3 COMENTARII

  1. Daca a explodat in aer si legatura cu turnul de control s-a intrerupt brusc cu siguranta ca a fost doborat de o racheta. Probabil ca in avion era cineva care trebuia neaparat sa moara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here