VIDEO. Klaus Iohannis recunoaște că a lungit criza o lună mizând greșit pe guverne minoritare

2
1195
Klaus Iohannis

Într-o declarație de presă susținută joi seara la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a spus că nu se grăbește cu o nouă nominalizare pentru funcția de prim-ministru, ci așteaptă „până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate”.

„Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate”, și-a recunoscut Klaus Iohannis eșecul abordării din ultimele săptămâni.

„În consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări. Voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate, o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului guvern”, și-a expus Klaus Iohannis planurile de viitor.

Președintele își recunoaște astfel eșecul tacticii de a face două nominalizări pentru formarea unui guvern minoritar:

  • 11 octombrie – nominalizarea lui Dacian Cioloș (USR);
  • 21 octombrie – nominalizarea lui Nicolae Ciucă (PNL).

Așadar, a fost pierdută aproape o lună cu cele două nominalizări fără șansă.

VIDEO: Anunțul lui Klaus Iohannis

Declarația de presă a lui Klaus Iohannis

„Bună seara! Am două teme pe care doresc să le ating.

Prima temă se referă la procedurile de instalare a unui nou guvern. Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi în Parlament și, astfel, Guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlamentul României. Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile, și acest lucru este foarte bun.

Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și, în consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări.

În concluzie: voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate, o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului guvern.

A doua temă se referă la școli și vaccinare. La sfârșitul acestei săptămâni se încheie vacanța școlară care a fost declarată pentru a evita răspândirea pandemiei în continuare.

La sfârșitul acestei săptămâni vacanța nu va fi prelungită și, începând de luni, acolo unde condițiile sanitare și epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală. Acest lucru este valabil pentru grădinițe, pentru școli, deci pentru sistemul preuniversitar. Însă va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, și anume gradul de vaccinare a personalului școlii. Experții, specialiștii, din cele două ministere, din INSP, vor discuta și mâine se va emite ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care detaliază foarte clar aceste chestiuni.

Însă subliniez încă din această seară: vaccinarea este singura șansă pentru a depăși această pandemie. Putem să ne uităm în jur, vedem că în vestul Europei avem iarăși o creștere a pandemiei și concluzia este una tristă și simplă: pandemia nu s-a încheiat. Însă noi avem soluția, ea se numește vaccinare.

Vă doresc multă sănătate!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Întrebat după negocierile cu Ciolacu dacă PSD mai e „dușmanul poporului“, Cîțu a dat vina pe USR și a fugit! Bezele către PSD: „Am găsit multe lucruri care pot să ne unească“

* La întâlnirea cu USR, Cîțu a sugerat ca el să fie premierul noii coaliții! A fost refuzat politicos, iar la ieșire a spus că nu s-a discutat numele prim-ministrului

* S-au scos săbiile în ședința conducerii PNL. Șef de filială către Cîțu: „Dragă Florin, tu ești cauza problemelor!”

2 COMENTARII

  1. Pai daca-mi amintesc bine, inainte de a-l nominaliza pe Ciolos (adica acum o luna de zile), Iohannis a spus ca va alege un premier care sa poata strange o majoritate parlamentara si apoi a trecut la „injurarea” USR. Asta s-a intamplat imediat dupa ce guvernul Catu a picat in Parlament, cand a zis ca nu se grabeste (pentru ca trebuia sa plece din tara si oricum poporul asta avea sute de morti pe zi si mii de infectati si 0 locuri la ATI), ca le da partidelor timp sa discute.
    Totusi nu s-a schimbat nimic de acum o luna de zile. Si intre timp noi, ca natie, ne-am imputinat. Presedintele Romaniei nu se simte raspunzator pentru esuarea statului pe care-l conduce? Pentru mintirea cu nerusinare a propriului electorat? Pentru refacerea Frontului Salvarii Nationale sub conducerea sa (pentru ca spre deosebire de perioada USL acum presedintele NU mai este in opozitie)? Pentru ca l-a nominalizat pe Ciolos numai din ambitie si NU a tinut cont de ceea ce a spus cu o saptamana inainte referitor la majoritatrea parlamentara? Pentru ca i-a mai permis lui Catu sa ne mai consume zile din viata ca sa-l impiedice pe generalul Ciuca sa negocieze o majoritate parlamentara? Pentru ca a devenit mai „roman adevarat” si mai „impartial” decat romanii?
    Avem nu numai un stat esuat, avem si un presedinte esuat. Umflat exact ca o balena esuata si moarta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.