VIDEO. ÎPS Teodosie: „Domnul Putin nu este atât de negru precum îl prezintă toată lumea. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim“

6
1161
ÎPS Teodosie în timpul emisiunii din 3 februarie, de la Radio Dobrogea, în care a spus că Putin este un mare credincios și nu personajul rău, așa cum e portretizat de oamenii răi

Arhiepiscopul ortodox al Tomisului și Constanței, Înaltpreasfințitul Teodosie, a afirmat la postul Radio Dobrogea că Vladimir Putin și fostul premier rus Dmitri Medvedev sunt, de fapt, oameni buni, credincioși adevărați și ctitori, nu așa cum îi prezintă lumea, “ca pe niște răufăcători”. Emisiunea a fost difuzată joi, 3 februarie, fiind transmisă și pe YouTube. Prelatul n-a ratat ocazia să spună că, de fapt, occidentul e de vină pentru comunism, nu Putin, care n-are nicio vină.

Aceasta este o nouă intervenție controversată a ierarhului ortodox, suspectat de mai multă vreme că face jocurile Moscovei în România alimentând teorii ale conspirației.

ÎPS Teodosie a susținut că Puțin „nu este atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, ba mai mult, „este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte (Athos – n. red.) și la Ierusalim”. Prelatul BOR a povestit, plin de încântare, că a mers pe urmele dictatorului rus și a fostului său premier „și m-am minunat câte jertfe au făcut”.

Arhiepiscopul Tomisului și Constanței a fost colaborator al Securității comuniste înainte de 1989, turnându-și colegii sub numele de cod „Mache”. Ulterior, a fost implicat în mai multe dosare de corupție pentru care a fost cercetat de DNA.

Din 2020, de când a început pandemia, ÎPS Teodosie a fost vârful de lance al propagandei rusești în mișcarea ortodoxă română, îndemnând permanent credincioșii să nu respecte măsurile epidemiologice. A propagat deschis teorii conspiraționiste și a organizat procesiuni cu mii de oameni în plin val pandemic, afirmând că în biserică oamenii nu se pot îmbolnăvi.
Teodosie a avut, în acești doi ani, o poziție mult mai apropiată de Biserica Ortodoxă din Moldova (controlată de Moscova), decât de Biserica Ortodoxă Română. El a chemat oamenii să nu se vaccineze, preluând o altă temă a propagandei ruse – vaccinurile occidentale sunt experimentale și omoară oamenii.

Acum, ÎPS Teodosie s-a poziționat pentru prima oară fățiș și oficial de partea Rusiei în criza din Ucraina: „Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru precum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. Şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câte jertfe au facut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcatori. Sigur că au păcatele lor. Dar ei nu răspund pentru păcatele înaintașilor care au adus comunismul, dar nu l-au adus ei. Cei care sunt împotriva comunismului, cei din Vest, ei au plantat comunismul acolo (în Rusia – n. red.), că Marx și Engels nu-s din Rusia“.

Înregistrarea emisiunii în care ÎPS Teodosie s-a referit la „ctitorul Putin”. Momentul declarațiilor sale – la minutul 30.50.

De-a lungul ultimilor 200 de ani, Rusia a folosit religia ca pe un foarte puternic instrument de „soft power” în zona Balcanilor și a României, erijându-se în protectoare a ortodoxiei și a popoarelor creștine din zonă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Procurorii dau iama în căpeteniile AUR: dosare penale pentru George Simion, Călin Georgescu și Diana Șoșoacă! Georgică-muștiuc e încadrat la ultraj, Prostul Solemn la cultul fasciștilor, iar Senatoarea Urlătoare are mai multe capete de acuzare

* Tatăl lui George Simion, condamnat penal pentru că a bătut 5 polițiști! Ulterior, a lovit și un reporter. „E scandalagiu, îi place băutura. Dacă mergi la el, ai grijă! E foarte violent!”

* Minciunile lui George Simion i-au șocat până și pe suveraniștii europeni, care l-au dat afară din hotel. Liderul AUR pretindea că a semnat un document la care n-a avut acces!

* Scandal la TV între George Simion şi Gelu Vişan: “Dacă eram eu, îi dădeam un cap în gură”

* Șefii PSD au pus organizația de tineret a partidului să-l atace pe Cîțu cu mesaje plătite pe Facebook și care au ajuns la 1.000.000 de oameni. Președintele PNL fierbe

* VIDEO. Drulă începe în forță la șefia USR: „Coaliția Contra Firii are zilele numărate“ / „Iohannis a trădat agenda reformistă“ / „Vom lupta cu un sistem corupt și inept“

* Încă o bombă lăsată de Firea lui Nicușor Dan: datorii de 33 de milioane de euro către turcii de la Otokar! Aceștia puteau să blocheze conturile Primăriei în orice moment

* Viorel Lis a rămas fără super-pensia de revoluționar, chiar dacă s-a milogit în instanță să i-o lase. S-a plâns că și-a tot pierdut cunoștința timp de trei luni

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (82) / Atac terorist până unde a ajuns scara zugravului

* Un general rus dezvăluie adevăratul motiv pentru care Putin vrea să invadeze Ucraina: să-și păstreze bogăția furată de la popor! „Îi cerem să renunțe la politica criminală de provocare a unui război. Demisia!”

6 COMENTARII

  • Nu e numai putinista ci rusofila si kaghebistofila asa cum mai toata Biserica Romana este. Oricite genocide sau crime contra altor popoare ar face rusii, prelatii nostrii vor considera Rusia ca sfinta si inalta spiritual. Cind s-a trecut la alfabetul latin renuntind la cel chirilic cine s-a opus? BOR. Patriarhul Daniel nu sanctioneaza decit de forma orice deraiere pentru ca si el gindeste la fel.

 1. Daca i-a cumparat cu niste cadouri sau bani atunci nu conteaza cite ticalosii face Putin. Pot sa-l declare sfint ca pe Stefan cel Mare care a violat toata Moldova si omora oameni nevinovati pentru moftul lui. „aprig la mânie şi degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat“- cum zice cronicarul
  Dar… a fot ctitor. Oricum, manastirile le puteau construi si calugarii daca nu le era lene. A da, nu le era lene dar erau ocupati cu rugaciunea.

  • Ce spui tu despre Stefan sunt tot scorneli popesti.
   De fapt satanele in sutana au mintit, au furat si au complotat de la inceputul crestinismului, dar asta e o alta poveste.

   Daca un domnitor i-a prins la furat automat au mintit si complotat impotriva lui.
   Au fost in stare sa arunce oasele lui Vlad Tepes de la Snagov si sa ingroape oase de animale – Tepes fiind ctitor – nu trebuie sa ne gandim prea mult de ce. I-a prins furand.

   Pe Stefan l-au denigrat si sabotat cate zile a avut. Dupa asta l-au sanctificat ca sa ai traga si din asta un ban.
   poate ar trebui sa citesti despre viata lui Stefan si a ficei sale Elena (Olena sau Elena Stefanovna sau Voloshanka, adica Romanca) si despre a doua intoarcere spre Asia a Rusiei. O poveste demna de o tragedie antica. Dar si despre inceputurile nebuniei cu a treia Roma. Si poate ai sa intelegi ura celor ce il denigreaza astazi. Sau despre firava Renastere de la manastirea Patrauti, barfita chiar astazi de popalaii nerecunoscatori.

   Pe Vasile Lupu alt mare ctitor l-au distrus pe el si familia lui cu minciunile lor imputite. De ce? Se apucase sa faca un mic „audit financiar” la porcalanii de la Athos. Prinsi cu hotiile, porcalanii in sutana de la Athos, Jerusalim si Damasc (unde pleca aurul Moldovei) si-au trimis repede emisari la Moscova pentru „ajutor” si la Istanbul pentru a se razbunare.

   E istoria tarii tale. Invata, dincolo de porcariile ruso-greco-popesti sau marxiste.

 2. Rusia care a distrus bisericile si care a interzis religia aproape un secol vine acum si prin vocea lui Putin joacă azi la păcănele cu ” valorile creștine” si-l înhamă pe Dumnezeu la căruța si la ideologia Kremlinului! Dar despre ferocele anti-creștinism rus din perioada 1917 -1990 si dărâmarea bisericilor de ce nu pomenește gaspadin Putin, ca tot este el un admirator al marelui Stalin?

  Poate vizionează filmul lui Tarkovski, ” Andrei Rubliov, si ne spune câte ceva despre parabola de acolo…imaginile alea cu un cal tropăind, iarna, pe ninsoare intr-o biserică fără acoperiș. Pe-acolo tocmai trecuseră „tătarii !”
  Știrile de la Moscova sunt asemeni hemoroizilor, te lovesc când ti-e lumea mai draga și mereu în același loc.

  • Bolshevismul este urmasul de drept al crestinismului. Singura critica pe care rusii o aduc comunismului este ca a daramat bisericile. Acum au construit biserici si l-au pictat pe Stalin in ele.

   Oricat au sperat unii ca ar putea intoarce Rusia spre Europa acest lucru nu se va intampla. Asia este in sangele si sufletul rusului mai mult decat Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here