O tragedie produsă în India, unde 135 de oameni au murit după prăbușirea unui pod abia reparat, are cauze șocant de asemănătoare cu cele pe care le întâlnim aproape zilnic în România. Contractul pentru repararea podului din statul indian Gujarat i-a fost încredințat „cu dedicație” unei firme producătoare de ceasuri, care n-avea angajați ingineri. După dezastru, explicația a fost de ordin teologic: așa a vrut Divinitatea!
Catastrofa a fost filmată și imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare. Podul stătuse în reparații 7 luni, apoi a fost dat în folosință ilegal, fără autorizație și proces verbal de predare-primire. Sute de oameni s-au prăbușit în apă odată cu podul. Cel puțin 135 au murit.
WATCH | Horrific Bridge Collapse Caught On CCTV!#MorbiBridgeCollapse #MorbiBridge #Gujarat #GujaratBridgeCollapse #MorbiTragedy #BridgeCollapse #CCTV #CCTVFootage pic.twitter.com/G5VRgf4tD2
— IndiaToday (@IndiaToday) October 31, 2022
După dezastru, 9 persoane au fost arestate pentru omor din culpă, iar anchetatorii au descoperit că firma care primise contractul nici măcar n-avea angajați ingineri specializați în astfel de construcții. La reparații, unul din cablurile ruginite n-a fost schimbat. Acesta s-a rupt și a dus la prăbușirea podului.
În fața anchetatorilor, managerul companiei care s-a ocupat de întreținerea podului și-a declinat orice responsabilitate, spunând că nu el e de vină: „A fost voia divinității”.
Podul a fost deschis miercuri, 26 octombrie, și a rezistat 5 zile – s-a prăbușit pe 31 octombrie.
🚨Suben a 141 las muertes en el colapso del puente en la India, se reportan varias personas desaparecidas.‼️
🔴At least 141 people died when a pedestrian suspension bridge collapsed in India’s western state of Gujarat.#IndiaBridge #Gujarat #BridgeCollapse pic.twitter.com/Zt9EAtJfCQ
— Andrey G Maya (@AndreyGMaya) October 31, 2022
Cu exact o zi înainte de producerea calamității, Jaysukh Bhai Patel, proprietarul companiei Oreva – care avea contractul pentru întreținerea podului – declarase că lucrările de renovare costaseră 242.000 de dolari și că „nimic nu se va întâmpla cu podul în următorii 8-10 ani. Dacă este folosit în mod responsabili, nu va avea nevoie de reparații timp de 15 ani”.
În România, nu mai departe de astă-vară, la începutul lunii iunie, un pod din județul Neamț s-a prăbușit la câteva luni după ce fusese reabilitate de firme controlate de politicieni PSD, inclusiv baronul local Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean (instituție care a finanțat lucrarea cu bani de la bugetul local).
În momentul inaugurării, baronul PSD lăudase constructorul și dăduse asigurări: „Vă garantez că zeci de ani nu vor fi probleme”.
La anchetă s-a descoperit că firma care primise contractul a folosit polistiren în stâlpii de susținere ai podului.
Din fericire, la prăbușirea podului din România n-a murit nimeni, deși în momentul colapsului acolo se aflau un camion și o autoutilitară. Firma Darcons SRL, care a executat lucrările de reabilitare, a încasat 8,3 milioane de lei (circa 1,7 milioane de euro).