sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăNewsVIDEO + DOCUMENT. În București se închid din nou restaurantele, teatrele și...

VIDEO + DOCUMENT. În București se închid din nou restaurantele, teatrele și cafenelele la interior, dar și cinematografele. Purtarea măștii e obligatorie în apropierea școlilor

-

Restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol din spațiile interioare se închid în București, iar purtarea măștili de protecție devine obligatorie în apropierea școlilor, pe o rază de 100 de metri, a decis Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Vor fi închise și saloanele de evenimente, a anunțat prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.

Restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor și altor unități de cazare pot funcționa doar pentru clienții cazați în acestea.

Prefectul Cojanu a precizat că restricțiile intră în vigoare miercuri, 7 octombrie, și vor fi ridicate doar când rata de incidență a cazurilor de Covid-19, în 14 zile, va scădea sub 1,5 la 1.000 de locuitori.

Situația va fi analizată săptămânal.

- Advertisement -

Dacă rata nu scade rata sub 1,5, nu doar că măsurile acestea vor fi menținute, dar e posibil să fie introduse și alte restricții.

VIDEO: Anunțul făcut de Nelu Tătaru și Raed Arafat

Decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Art. 1. (1) Se aprobă lista ţărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020, prevăzută în anexă.

- Advertisement -

(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.

(3) Persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) şi intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieşi din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică.

Art. 2. Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localităţi.

Art. 3. (1) Comitetele judeţene/al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă au obligaţia de a se întruni în şedinţă extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data emiterii prezentei hotărârii, în vederea analizării detaliate a situaţiei epidemiologice de la nivelul fiecărei localităţii şi dispunerii de urgenţă a măsurilor pentru diminuarea impactului riscului conform prevederilor legale aprobate prin hotărârile Guvernului şi cele ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

(2) În situaţia în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor la nivel judeţean ori a unei sau mai multor localităţi depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori, ulterior măsurilor adoptate conform prevederilor alin. (1), comitetele judeţene/al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă au obligaţia de a se întruni în şedinţă extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data depăşirii pragului mai sus menţionat.

Art. 4. Se propune ca, persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie 2020, pentru alegerea primarilor, preşedinţilor consiliilor judeţene şi a membrilor consiliilor locale şi judeţene, să poată depune jurământul prevăzut în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fără prezenţa fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanţă, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condiţiile legii.

Art. 5. Toate instituţiile publice şi private, precum şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în localităţile unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, au obligaţia analizării modului de desfăşurarea a activităţii în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru.

Art. 6. Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -