miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăLumeaVIDEO. Diversiunea folosită de asasinii președintelui din Haiti: s-au dat agenți antidrog...

VIDEO. Diversiunea folosită de asasinii președintelui din Haiti: s-au dat agenți antidrog americani. Unul chiar era cetățean american. Patru au fost lichidați, șase arestați

-

Asasinarea președintelui Jovenel Moise (53 de ani) continuă să provoace emoție în Haiti, dar și puternice ecouri internaționale. A ieșit la iveală strategia diversionistă a grupului de asasini, printre care și un cetățean american de origine haitiană. Au fost împușcați mortal 4 dintre ucigași, iar 6 au fost arestați.

Trupele speciale din Haiti au ucis 4 dintre mercenarii care, în noaptea de marți spre miercuri (6/7 iulie), în jurul orei 1.00, au participat la asasinarea președintelui țării, Jovenel Moise. Alți 6 membri ai comandoului au fost capturați vii, după ce forțele de securitate i-au încercuit și au eliberat 3 polițiști pe care aceștia îi luaseră ostatici.

„Am blocat suspecții pe drum, în timp ce părăseau locul crimei. Ne-am luptat cu ei”, a declarat șeful poliției, Leon Charles, potrivit BBC.

El a adăugat că o parte dintre atacatori sunt în continuare vizați de forțele de ordine. „Vor fi uciși sau capturați”, a spus Charles.

- Advertisement -

Jovenel Moise a fost asasinat în reședința sa privată, situată în cartierul Pelerin din capitala țării, Port au Prince. În atac a fost rănită și soția președintelui, Martine Moise, care este spitalizată în stare critică.

Premierul Claude Joseph, devenit președinte interimar, a declarat stare de asediu în Haiti, ca urmare a asasinatului.

Jovenel Moise și soția sa, Martine

„Este o operațiune a DEA! Este o operațiune a DEA!”

În primele imagin cu asasinii, filmate de o persoană care locuiește în apropierea reședinței prezidențiale, se văd un convoi de mașini și oameni înarmați. Aceștia strigau prin megafon că lucrează pentru DEA, agenția americană antidrog, și că sunt în misiune.

- Advertisement -

„Este o operațiune a DEA! Este o operațiune a DEA!”, au strigat asasinii, astfel încât oamenii din cartier să nu se sperie de focurile de armă.

Ambasadorul haitian la Washington, Bocchit Edmond, a dezmințit informațiile potrivit cărora în spatele atacului s-ar fi aflat agenți antidrog din Statele Unite. El a cerut ajutor internațional pentru găsirea asasinilor. „În niciun caz” nu este vorba despre agenți, ci despre „mercenari profesioniști”, a spus ambasadorul Edmond.

„Cred că acei oameni, care nu au acționat singuri, sunt undeva. De aceea cerem să fie dați în urmărire internațională. Să ne asigurăm că sunt capturați și aduși în fața justiție”, a adăugat el.

VIDEO: Momentul atacului

Mercenarul haitiano-american James Solages

Asasinii n-au fost, într-adevăr, agenți antidrog americani, dar cel puțin unul este cetățean american de origine haitiană. El a fost arestat și este acuzat de uciderea președintelui Jovenel Moise, relatează Washington Post.

James Solages, cetățean american, se numără printre cele 6 persoane arestate până acum, suspectate că au fost implicate în asasinarea lui Jovenel Moise, conform ministrului haitian pentru alegeri și relații intra-partinice, Mathias Pierre.

Pierre a declarat pentru „Washington Post” că cel puțin încă unul dintre cei arestați este american de origine haitiană.

Haiti are 11,3 milioane de locuitori. Această țară săracă ocupă vestul insulei caraibiene pe care se mai află și Republica Dominicană

Mulțimea vrea să le dea foc asasinilor arestați

Asasinarea președintelui Jovenel Moise a adâncit criza politică care a cuprins Haiti, o țară săracă din Marea Caraibelor.

Autoritățile nu au furnizat încă dovezi clar care să ateste vinovăția celor arestați. Ministrul Mathias Pierre a distribuit pe rețelele sociale un clip video în care doi suspecți sunt arestați, iar mulțimea de oameni din apropiere îi fluieră. El a spus că persoanele arestate au fost duse la o secție de poliție din capitala țării, care a fost apoi înconjurată de o mulțime furioasă de oameni.

„Forțele speciale încearcă să protejeze secția de poliție, pentru că populația este furioasă și încearcă să ajungă la ei, să-i incendieze. Vrem să evităm asta”, a spus Mathias Pierre.

„Asasinarea a fost crudă, ticăloasă și mișelească”

Uciderea președintelui haitian a provocat un val de reacții internaționale la cel mai înalt nivel.

„Este foarte îngrijorătoare situația din Haiti”, a spus președintele american Joe Biden.

„Cei care au făcut această crimă trebuie aduși în fața justiției”, a declarat Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU.

„Asasinarea președintelui din Haiti a fost crudă, ticăloasă și mișelească. A fost un prieten al țării noastre și un apărător al libertății”, a spus și Ivan Duque, președintele Columbiei.

Jovenel Moise mai avea un an din mandatul său de 5 ani, câștigat în 2017, dar opoziția nu-l mai considera legitim.

În februarie anul acesta, fusese dejucată o altă tentativă de asasinat asupra sa.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Medicul conspiraționist Răzvan Constantinescu nu mai are voie să predea la facultate, nici să participe la examene, lucrări sau proiecte!

* Calculele chirurgului Neață, fost consilier PSD: „Dacă e rost de ceva bănuți, internez. Dacă nu, nu!”. Se ruga zilnic la Fecioara Maria să-i dea bani mulți și să-l apere de procurori

* Polițistul Godină, ironie tăioasă la adresa ministrului de Interne: „Nu mai poate omul dormi pe bancheta din spate că trece unul filmând”

* Planul Guvernului de a aduce 1,2 milioane de zilieri și lucrători casnici sub protecția pensiei și a asigurării de sănătate

* Omul fostului ministru Răzvan Cuc (PSD), reținut de DNA pentru o șpagă de 460.000 de lei în scandalul navelor cumpărate de stat la suprapreț. Petre Neacșa e director în Ministerul Transporturilor

* Comisia Europeană: România are cea mai mare creștere economică din UE în 2021 – 7,4%. Urmează Irlanda, cu 7,2%

* A murit, la 73 de ani, românul cu cea mai nesimțită pensie: 16.000 de euro pe lună. S-a pensionat la 57 de ani și a „mâncat” două milioane de euro, dintre care 93,4% abuziv!

* Prințesa Lia și prințișorul Carol Ferdinand au fost evacuați, din cauza datoriilor… iar „bravul” Prinț Paul se ascunde de 7 luni!

* „Trezorierul lui Dragnea”, 5 ani de pușcărie – definitiv! Și-a cumpărat vilă din subvenția primită de PSD de la stat

* Două finale de vis: Anglia – Italia (Euro 2020) și Brazilia – Argentina (Copa America). Englezii s-au calificat cu un penalty inventat

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -