VIDEO. Atacuri absurde la adresa Irinei Rimes. Mai bine uitați-vă la acest videoclip cu 38,5 milioane de vizualizări!

10
5718

Un scandal absurd, pornit din nimic, a prins-o la mijloc pe cântăreața Irina Rimes (28 de ani). Originară din Republica Moldova, artista a fost desemnată de Ministerul Culturii drept ambasador onorific pentru Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi”. Câteva afirmații ale ei despre Constantin Brâncuși, scoase din context și interpretate cu rea-credință, au pornit tăvălugul.

După valul de ironii la adresa sa, Irina Rimes a reacționat printr-un mesaj pe Facebook. Postarea a fost făcută în zorii zilei de vineri, 14 februarie, în jurul orei 5.00.

„Nu mai citiţi toate articolele care circulă pe net cu titluri din cuvinte scoase din context. Mâine, după ce trece febra, vom vorbi şi noi despre lucruri relevante, cum ar fi evenimentul de pe 19 februarie la Muzeul National de Artă. Noapte bună”, a scris Irina Rimes. Pagina ei de Facebook e urmărită de peste 197.000 de utilizatori.

Totul a pornit de la conferinţa de presă susţinută joi de artistă împreună cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Desemnată ambasador onorific pentru Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” (zi sărbătorită în fiecare an pe 19 februarie, data la care s-a născut titanul din Hobița), Irina Rimes a vorbit despre marele sculptor, despre opera sa și, în general, despre valorile româneşti.

O singură afirmație jenantă a făcut, dar pe aceea nu i-a taxat-o nimeni! Este vorba despre o frază patriotardă în care străinătatea e prezentată ca o hoardă cotropitoare: „Dacă ne pot lua Roşia Montană, petrolul, aurul, bogăţiile terestre, lemnul, pădurile, atunci cultura nu ne-o pot lua. Nu şi-o vor putea atribui niciodată”.

În rest, afirmațiile despre Brâncuși au fost corecte și pertinente, deci inatacabile.

Irina Rimes în conferința de presă de joi

 • „Ştiu un lucru sigur: noi, românii, avem o cultură cu care ne putem mândri. Pentru că ceea ce avem noi e ceva ce se cam pierde în Vest, dacă nu s-a pierdut de tot. Ţara noastră a fost pusă pe harta culturală a Europei de nişte personalităţi, genii despre care se vorbeşte de secole, între care şi Constantin Brâncuşi. Personalităţile astea au crescut cu aceleaşi valori cu care creştem şi noi”.
 • „Imaginaţi-vă că eu am 28 de ani şi mama încă îmi trimite genţi cu mâncare. Eu mă duc de Crăciun acasă şi cânt colinde. Mergem să colindăm. Cântăm colinde vechi şi noi, cântece despre dor, despre dragoste, despre mamă şi ţară. Cântece care ne amintesc cine suntem şi de unde venim. Dorul nu are traducere mot-à-mot în altă limbă. E doar al nostru şi nu ni-l poate lua nimeni. Dacă ne pot lua Roşia Montană, petrolul, aurul, bogăţiile terestre, lemnul, pădurile, atunci cultura nu ne-o pot lua. Nu şi-o vor putea atribui niciodată.”
 • „M-au fascinat-o lucrările lui Brâncuşi pentru că nu reprezentau neapărat cum se numesc.”
 • (Despre lucrarea preferată din opera lui Brâncuși) „Eu sunt mai mainstream, aşa. Când am văzut prima dată Coloana Infinitului, am avut impresia că mă întâlnesc cu ceva care nu era din lumea mea, dar mereu a fost în lumea mea.”

VIDEO: Dedicație pentru criticii Irinei Rimes: o melodie care a ajuns la peste 38,5 milioane de vizualizări pe YouTube!

Marius Manole o apără pe Irina

Actorul Marius Manole i-a luat apărarea Irinei Rimes. Într-o postare pe Facebook, el a punctat: „Văd că toată lumea face glume pe seama Irinei Rimes. Mie mi se pare foarte drăguță și e un om de bun-simț. S-a ajuns la Irina și pentru că mulți artiști au refuzat… unii din lipsă de timp, alții pentru că acțiunea trebuie făcută benevol .. :))) … eu am refuzat din lipsă de timp. Oricum, nici eu nu eram mai potrivit decât Irina. Dacă e cineva de acuzat, poate Ministerul Culturii. Dați în ei, lăsați-o pe biata fată, că n-are nicio vină și mai recită și frumos”.

Irina Rimes – un fenomen muzical

Irina Rimes (născută Irina Rîmeș, pe , la Izvoare, raionul Florești) este o cântăreață și compozitoare din Republica Moldova, care în prezent activează și locuiește în București.

Irina Rimes a devenit cunoscută în Republica Moldova în 2012, când a participat la concursul Fabrica de staruri, unde a ajuns până în finală.

Ulterior, ea s-a mutat în România, unde a încercat să se afirme sub pseudonimul Irra, însă acest proiect nu a avut succes.

În 2016 și-a relansat cariera cu piesa „Visele”, care a ocupat locul 1 în clasamentele radio din România. Aceasta a fost urmată de alte hituri, precum „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Bolnavi amândoi”, „Nu știi tu să fii bărbat” sau „POEM”, ce au transformat-o pe Irina Rimes într-una dintre cele mai de succes cântărețe din România, cu peste 250 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Ea a lansat două albume de studio în calitate de cântăreață: Despre el (2017) și Cosmos (2018).

Irina Rimes a și compus numeroase cântece pentru alte artiste, printre care Andra, Inna, Alina Eremia, Raluka sau Antonia.

Începând cu 2018, Irina Rimes este unul dintre cei patru antrenori ai emisiunii Vocea României de la Pro TV.

În 2019, revista Forbes România a inclus-o în topul celor mai de succes tineri din generația „sub 30 de ani”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

10 COMENTARII

 1. Cine-i fata asta???… și ce meserie are???… Ce-a contribuție a adus la cultura românească ?…poate mai nimerita era pentru această onoare Oana Pellea….sau Tudor Chirilă… într-adevăr ambii sunt exponenții noului val de artiști angajați în a reprezenta cultura și civilizația europeană….de fapt pentru acești oameni de cultură am o mare stimă, pentru că întruchipează exact gândurile mele, mă regăsesc în atitudinea lor și-n ceea ce fac… după mine Președintele ar fi trebuit să-i fi invitat la Cotroceni pentru ceea ce au făcut în societate civila, să fi organizat o seară culturală cu acești artiști și alți asemenea lor…nu știu cine-l consiliază pe Președinte,dar nu și merită postul, uitați vă la ce se întâmplă la Casa Alba!!!…. Președintele SUA invită oameni de cultură reprezentativi pentru a recompensa aportul lor adus democrației americane…de ce la noi nu se poate face așa ceva???…mai ales că acești artiști și-au riscat viața, cariera pentru democrație… păcat… uite chiar acum in urma articolului o să scriu Administrației Prezidențiale pentru a face un asemenea gest de onoare..

 2. Ministrul Culturii trebuie felicitat pentru aceasta alegere care starnind controverse in societate i-a adus multa popularizare lui Brancusi , mai ales printre reprezentantii generatiei tinere. Mi se pare un gest frumos ca ambasadoarea zilei Brancusi este o romanca din Basarabia.

 3. M/am intristat cind am citit comentariile referitoare la Irina. Este o voce a ROMANIEi!! Chiar daca nu stie multe despre Brincusi, criticii ei ce stiau la 28 de ani??Pe linga prezenta si voce sint convins ca o sa prezinte mai bine decit „titularii de drept” la aceste evenimente!!
  Succes Irina!!

 4. Tot eu. Citez din cintecul ei cu The Motans…”Sa ai curaj pentru primul pas…” Mi/a adus aminte de o carte decind eram colpil: Eroi din Fabule. Erau poze frumoase si cite o poezioara. Una din ele ma urmareste si acum si parca se leaga de Irina: Nimic in lume nu/i usor, nici primul pas primul zbor!! Succes Irina

 5. Tot eu. Citez din cintecul ei cu The Motans…”Sa ai curaj pentru primul pas…” Mi/a adus aminte de o carte decind eram colpil: Eroi din Fabule. Erau poze frumoase si cite o poezioara. Una din ele ma urmareste si acum si parca se leaga de Irina: Nimic in lume nu/i usor, nici primul pas primul zbor!! Succes Irina

 6. Cred că „domnul sculptor” s-a întors pe partea cealaltă și și-a zis: Mda! Ce bine, Doamne, că am aici locul de veci!
  Să-mi mai spună ăia numele când s-or prinde, privindu-și țara
  ,
  De ce le-am lăsat bara!

  https://oamenicasobolani.wordpress.com/


  Pân’ și sărmanu’ de Brâncuși
  Și-a luat trista-n băț la duși
  Cum pricepu că n-ai ce face
  Când sărăcia o să-i toace!

  Și le-a mai pus și fain, în rând
  Trei monumente, dar, prin gând
  Nu-i fulgeră nimic de-atunci…
  Cu pietre-n ei doar să arunci

  Cum fată ca vitele prunci!
  *
  1
  Poarta sărutului?… Minciuna!
  =
  Înstrăinați de parc-au ciuma
  Dar să îi vezi acuma numa!
  *
  2
  Masa tăcerii?… Să nu râzi?
  Câtă înțelepciune populară îngropată pentru HÂZI!
  =
  Un fel de brânză bună în burdufi de câni
  În țara sub talpa maidanezilor păgâni!
  *
  3
  Coloana fără sfârșit vroia, oare, să spună
  Că CHIAR așa le e șira spinării, Țară Bună?

  De ce o fi tăiat-o în loc mie nepotrivit
  Să le pun drepte-n ziua-n care Cerul Le-a potrivit
  … Când scuipă-n ochi pe târâtoarele fără Credință…
  Și EA, un SEMN pentru Recunoștință!?!

  Un alt înstrăinat ca și-alții neștiuți
  Care n-or putrezi acas… La balamuți
  Precum eroii care cu drag s-ar fi întors

  Să fi ajuns săracii unui popor de stors!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here